Cape Holland laat VOC-thema los

Helders VOC-schip naar Hoorn?

Een mooie kans voor Hoorn?
Enkele Helderse ondernemers nemen het zieltogende attractiepark Cape Holland over en laten het VOC-thema los. Ze willen het VOC-schip de Prins Willem niet overnemen omdat het nieuwe thema de Napoleontische tijd zal worden. Misschien een unieke kans voor Hoorn om zich als VOC-stad te gaan profileren en te proberen het VOC-schip naar Hoorn te halen? Wellicht een goede start voor het jaar 2007 waarin Hoorn het 650 jarig bestaan viert...

Enkele ondernemers uit Den Helder hebben recent overeenstemming bereikt met projectontwikkelaar Libéma over overname van het Helderse attractiepark Cape Holland. Het principeakkoord moet nog worden goedgekeurd door het gemeentebestuur. De ondernemers willen onder meer het speelpark uitbreiden tot een soort speelstad en publiek trekken met nieuwe horeca, jachthaven, winkels en bedrijven. Ook hebben zij de rechten verworven op woningbouw in de omgeving van Cape Holland. De VOC-replica Prins Willem nemen zij echter niet over.

VOC-schip Prins Willem
De originele Prins Willem werd tussen 1649 en 1651 in Middelburg gebouwd in opdracht van de Verenigde Oost Indische compagnie. De Prins Willem is met een lengte van 68 meter, een breedte van 14 meter en een hoogte van de hoofdmasten van ruim 54 meter boven de kiel het grootste schip dat de VOC in de 17e eeuw heeft laten bouwen.

De Nederlandse Staat heeft dit fraaie schip op een Friese werf laten nabouwen als geschenk voor Holland Village bij Nagasaki in Japan. In 1985 is het per dokschip vervoerd. Nadat Holland Village is gesloten heeft Libema, eigenaar van het Attractiepark Cape Holland, het schip voor dit park gekocht. Op 8 december 2003 kwam de Prins Willem aan op de rede van Den Helder, waar ze uit het dokschip werd gelost en per sleepboot rechtstreeks naar haar huidige ligplaats is gebracht. De honderden houten beelden en ornamenten die het schip sieren zijn met de hand gesneden.