HoornRadio heeft aanvraag gedaan om publieke omroep te worden

Met 35 vrijwilligers actief met radio, podcasts, video en lokale nieuwswebsite HoornGids

HOORNGIDS HOORN/REGIO | Het stelsel van publieke omroepen kent in Nederland verschillende categorieën. Als je je een piramide voorstelt dan zie je de NOS en de landelijke omroepverenigingen bovenin de punt. In het midden de regionale omroepen die gericht zijn op een provincie, zoals bijvoorbeeld NH Nieuws en onderaan de lokale omroepen. In tegenstelling tot de landelijke- en regionale omroepen draaien zij voornamelijk op vrijwilligers en zenden uit in en voor een stad en/of dorp of streek waarin ze gevestigd zijn. Om de vijf jaar wijst de gemeenteraad de kandidaat aan die de gunning krijgt. Vaak is dat een hamerstuk. Bij meerdere kandidaten zal een keuze moeten worden gemaakt want wettelijk kan er maar één publieke lokale omroep per gemeente worden aangewezen. De zeven gemeenten in Westfriesland (W7), hebben vijf jaar geleden gekozen voor één (streek)omroep voor alle gemeenten.  

Vier gegadigden

Als er iets over een omroep te vertellen valt, gaat dat vaak over grote omroepen aan de bovenkant van de piramide. Lokale omroepen zijn meestal alleen bekend in het uitzendgebied en hun wel en wee is zelden een onderwerp om een persartikel over te schrijven. De reden dat er nu wel over de lokale omroep wordt geschreven komt doordat de 5-jarige gunning van de licentiehouder Weeff in april afloopt en al dan niet zal worden verlengd. Er hebben zich drie nieuwe kandidaten gemeld. Samen met de huidige licentiehouder Weeff zijn er vier gegadigden. Er is dus in ons gebied een mediastrijd gaande.

Kort stukje geschiedenis

Vanaf de jaren 80 is een enorme groei ontstaan aan publieke lokale omroepen. Elke stad of dorp had een publieke lokale omroep. Dit leidde tot ongewenste versnippering. Er was behoefte aan het bundelen van krachten. In overleg met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen (OCW) en lokale belanghebbenden, hebben de lokale omroepen onder leiding van de toenmalige overkoepelende organisatie van lokale omroepen Organisatie Lokale Omroep Nederland (OLON), in 2016 een plan opgesteld voor geleidelijke omvorming van de huidige circa 230 (1 januari 2022) individuele publieke lokale omroepen, naar ongeveer 80 gefuseerde of samenwerkende lokale ‘streekomroepen’ van gemiddeld iets meer dan 200.000 inwoners. In Westfriesland zijn de toenmalige publieke lokale omroepen, Radio Hoorn en Radio Enkhuizen, gefuseerd tot streekomroep genaamd Weeff. Deze streekomroep zendt uit voor zeven gemeenten in Westfriesland: Enkhuizen, Stede Broec, Drechterland, Koggenland, Opmeer, Medemblik en Hoorn, met in totaal ca. 215.500 inwoners. (1 januari 2022). Tot zover de geschiedenis.

Keuze publieke lokale omroep was vroeger een hamerstuk

Tot vijf jaar geleden was de keuze van de publieke lokale omroep in de gemeenteraad van Hoorn een hamerstuk. Evenzo voor Enkhuizens gemeenteraad. Er was één lokale omroep per gemeente en niemand voelde zich geroepen om dat over te nemen. Radio Hoorn heeft daardoor nog net voor de fusie met Radio Enkhuizen in 2018, zijn 32ste verjaardag kunnen vieren.

Het bijzondere nu is dat er drie aanvragers zijn voor streekomroep voor Westfriesland en één aanvrager voor alleen Hoorn. Voor Westfriesland: Weeff (de huidige streekomroep), Vereniging Radio Bontekoe met roepnaam HoornRadio (radioprogramma’s, podcasts, video en nieuwswebsite), OnsWestfriesland.nl (nieuwswebsite) en voor alleen Hoorn: Stichting van Hoorn zeggen (videoreportages). Van de nieuwe aanvragers werkt alleen HoornRadio crossmediaal en heeft een organisatie met tientallen vrijwilligers. 

Aanvraag van HoornRadio

Vanaf 2013 is de Vereniging Radio Bontekoe (sinds 2019 met roepnaam HoornRadio) in Hoorn actief met radio en podcasts en mogelijk minder bekend, sinds een jaar ook met video met de naam ’Radio kijken’. Onder de activiteiten valt ook deze nieuwswebsite ’HoornGids’. Van de inmiddels 35 vrijwilligers van de omroep, vormt een vast team aangevuld met een wisselend aantal medewerkers de redactie van deze nieuwssite ’HoornGids’. Onlangs heeft zich nog een vrijwilliger aangemeld die enthousiast met de artikelen bezig is. Dag en nacht kan op HoornGids op website www.hoornradio.nl (http://www.hoornradio.nl) het belangrijkste Nieuws uit Hoorn en berichten en aankondigingen van culturele activiteiten en evenementen worden gelezen. 

De Vereniging Radio Bontekoe heeft een geolied functionerende inclusieve vrijwilligersorganisatie opgebouwd waarbinnen iedereen zich thuis kan voelen. De omroep is er klaar voor om zich ook voor de overige zes gemeenten in te zetten. Daarvoor is een plan ingediend om in alle zeven gemeenten redacties in te richten met eigen mensen uit de gemeente(n). Door de voortgang van digitale techniek is het haalbaar om (thuis)studio’s in te richten, en daarin eigen programma’s (audio of video) te maken en door te geven voor uitzending via de uitzendkanalen. Hoornradio werkt voor sommige programma’s ook zo in Hoorn. Het wiel hoeft niet meer te worden uitgevonden. Het is al realiteit. Het geheel wordt gefaciliteerd en gecoördineerd vanuit een centrale redactie. HoornRadio staat daarbij nadrukkelijk open voor samenwerking met andere nieuwe aanvragers. Het gaat om het belang van een zo breed en sterk mogelijke publieke lokale omroep voor de inwoners van de Westfriese gemeenten. 

Wordt zeker vervolgd.

HoornRadio is 24/7 in en rond Hoorn te ontvangen op DAB+ (kanaal 8c, zender 2/5), wereldwijd op www.hoornradio.nl (https://www.hoorn-online.nl/players/hr.php) en ook via de app tunein radio. Programma’s achteraf luisteren kan vanaf 22.30 uur op de dag van uitzending tot een week daarna via ‘Live Gemist’ op www.hoornradio.nl (https://www.hoorn-online.nl/players/lg.php) bereikbaar via de browser van uw desktop, tablet en mobiel.

Studio HoornRadio Studio HoornRadio