De contradictie van winnende verliezer

Column van Sjaak Grosthuizen

Je zult het maar meemaken dat al je goede opvattingen, inspanningen en bijdragen naar beste vermogen niet worden gewaardeerd en sterker nog: afgewezen door collega’s. Je zou voor minder het bijltje erbij neergooien. Ik zag het gebeuren rond de opvattingen, inspanningen en bijdragen van Hoorns zeer gedreven politicus Chris de Meij.

In de vorige column kon ik melden dat Chris met zijn Fractie Liberaal Hoorn de kampioen inbrenger was van amendementen en moties. Van zijn ingediende raadsinstrumenten werd er echter geen enkele aangenomen. Een paar zijn niet verworpen, maar aangehouden. Dat wil zeggen dat hij die bewaart tot een beter moment. De wethouders over wiens beleidsterrein het instrument handelde waren in staat geweest duidelijk te maken dat het amendement overbodig, onhaalbaar of niet ter zake was. Over de kansen voor de aangehouden raadsinstrumenten in de toekomst mag je best somber zijn. Dit gebeuren zou Chris ook tot somberen kunnen aanzetten.

Het moet zeker iets doen met de mens De Meij en wellicht ook met zijn fractielid Debbie Katers. Zou zij haar familie en vrienden en wellicht een nog wijdere achterban trots hebben vermeld dat hun fractie een heleboel amendementen en moties heeft ingediend en dat zij als kleine fractie dus een flinke inbreng in het politieke veld zouden hebben? Zou zij stralend haar fractievoorzitter hebben aangekeken toen hij met zoveel denkkracht zoveel stukken wist te produceren en met de concepten op de harde schijf eenvoudig sprak: ‘Kijk Debbie, zo pak je dat aan.’ En dat Debbie vervolgens bij zichzelf dacht: ‘Goh, wat kan je bij Liberaal Hoorn in superkorte tijd superveel leren!’

Er zijn meer fracties geweest die uit de schier onoverzichtelijke berg aan raadsinstrumenten enkele pennenvruchten introkken, aanhielden of zagen sneuvelen, maar die zagen ook fractie-inbreng beloond worden. Wat ging er mis bij Chris, die toch gerekend mag worden tot de raadsleden met de meeste ervaring? Werd er door de andere fracties rücksichtlos wraak genomen om het een of ander? Speelde er jaloezie, omdat het Chris was gelukt om zoveel aandacht te genereren tijdens de vergadering van vorige week? Of moest objectief worden geoordeeld dat de tsunami aan raadsinstrumenten van Liberaal Hoorn niet veel meer was dan aandachtvragerij over zaken die al enige tijd lopen of op de rol staan om binnenkort te worden behandeld of over stokpaardjes van een deel van de achterban van Liberaal Hoorn

Chris de Meij en/of Liberaal Hoorn vertegenwoordigen een achterban. We hebben gezien hoe Chris kortgeleden een verontrustgemaakte groep burgers wist te mobiliseren. Keurige burgers die zich best willen inspannen om hun wijk leefbaar te maken en houden. Krijgt de Liberaal Hoornse achterban nu te horen: kijk eens wat die andere politieke clubjes doen met de zaken die wij belangrijk vinden! Ze vegen onze argumenten aan de kant! Ze vegen jullie aan de kant! Wij worden niet gehoord! En dat is ongehoord!

Ik kan me zo goed voorstellen dat dit kan gebeuren. En wat doen de elf andere politieke groepen daar aan? Rennen die nu dezelfde wijken in om duidelijk te maken dat Chris een beetje populistje speelt en dat het overgrote deel van de raad de juiste dingen voor de stad beoogt? En dat ze voortaan maar beter niet luisteren naar Liberaal Hoorn, want die is er alleen maar op uit om de boel te verstjeren? En kijk eens wat wij allemaal wel voor elkaar hebben gekregen dankzij fijne samenwerking en goed luisteren naar elkaar en natuurlijk naar jou, trouwe achterbanner!

Negatieve geluiden klinken met een paar decibellen luider dan oorverdovend positief gejuich. Dat lijkt een ongeschreven regel, nou ja, nu niet meer natuurlijk, in het politieke werk. Zou dat dus kunnen betekenen dat Chris met de teloorgang van al zijn ingediende amendementen en moties toch met 1-0 voorstaat? Er bestaan lokale politici met gezond verstand en redelijke beheersing van emoties die oprecht geloven dat dit natuurlijk niet mogelijk is.

Ik vrees dat redelijkheid in het politieke wereldje vaak van ondergeschikt belang is. Dat kan ik vrezen, maar wie ben ik nu helemaal? De begroting is deze week unaniem goedgekeurd en daar mogen we wel moed uit putten.

De inhoud van de column is uitsluitend voor rekening van de auteur. HoornRadio/HoornGids is niet ge- of verbonden aan een politieke partij of welke politieke richting dan ook, maar geheel autonoom, onafhankelijk en ongebonden.   

Sjaak Grosthuizen schrijft zijn column Sjaak Grosthuizen schrijft zijn column

Reacties
Reactie: (Hans Schipper)
14-11-2022, 16:06
Volgens mij ben je geen vriend van Chris de Meij. Wat meer afstand zou deze column wellicht beter hebben gemaakt.