Geluidsoverlast in Grote Waal moet worden aangepakt

15-11-2022

HOORNGIDS HOORN | Enkele plaatselijke politieke partijen hebben zich het lot aangetrokken van de inwoners van de Molenwijk in de Grote Waal, die al vele jaren geluidshinder ondervinden van de nabije A7. De partijen verzoeken het college van burgemeester en wethouders van Hoorn om de inwoners in de Grote Waal te ondersteunen bij het indienen van zienswijzen over de geluidsberekening aan hun woningen.
Fractie Tonnaer, Eenhoorn, Liberaal Hoorn en Christen Unie hebben onderstaand schrijven verzonden naar het college van Burgemeester en Wethouders.

Geacht college,
Op 12 oktober jl. hebben onder andere inwoners aan de Oliemolen en de Verfmolen een brief van Rijkswaterstaat ontvangen waarin zij geïnformeerd worden over de uitkomst van de geluidsberekening van hun woning. Hierin staat dat de woningen voldoen aan de geluidseisen en er volgens de wet geen extra geluidmaatregelen nodig zijn. Uit de geluidsberekening blijkt dat het jaargemiddelde geluidniveau aan de buitenzijde van de woningen onder de saneringsdrempel van 65 decibel ligt.
Onze fracties zijn benaderd door inwoners uit de Grote Waal en de belangenvereniging geluidsoverlast A7 in de Grote Waal.
Deze hebben uitgezocht hoe de berekeningen plaatsvinden. De vigerende wetgeving is de milieuwet van 2012. In deze wet is niks terug te vinden over clustervorming van woningen. De berekeningen worden gebaseerd op oudere regelgeving, je komt dan uit in de periode dat gemeenten nog verantwoordelijk waren voor de bestrijding van geluidsoverlast van rijkswegen.
Tevens wijzen zij op de resultaten van het geluidsonderzoek dat DGMR in opdracht van de gemeente heeft gedaan.
De belangenvereniging en individuele inwoners zullen een zienswijze indienen over de uitkomst en de berekeningen. Wij zullen de uitkomsten van de zienswijze nauwgezet blijven volgen, en ondertussen vinden wij dat de gemeente hier ook een zorgplicht heeft.
Onze fracties vinden daarom dat wij als gemeente deze inwoners actiever kunnen en moeten ondersteunen en vragen u dan ook hoe u vanuit de gemeente deze inwoners gaat ondersteunen bij het indienen van de zienswijzen. Deze inwoners zijn vaak al jaren bezig met deze materie en wij vinden het belangrijk dat zij geholpen worden vanuit het lokale bestuur.

De zienswijzen moeten voor 24 november 2022 worden ingediend. 
Gezien deze datum zouden wij graag zo spoedig mogelijk een reactie van u ontvangen.
Vriendelijke groet,
Marieke Rijk, gemeenteraadslid namens Fractie Tonnaer
Chris de Meij, gemeenteraadslid namens Liberaal Hoorn
Aart Ruppert, gemeenteraadslid namens ÉénHoorn
Kees Maas, gemeenteraadslid namens ChristenUnie

A7 bij Grote Waal A7 bij Grote Waal