Raad en college van Hoorn trekken wijze lessen (radio interviews)

Commissievergadering 15 november

HOORNGIDS HOORN | Welke lessen kunnen zowel de raad als het college van burgemeester en wethouders trekken uit fouten die in het recente verleden zijn gemaakt? Daarover sprak de raadscommissie. Er zijn fouten gemaakt rond het aanbesteden van het toeristisch informatiecentrum bij de Hoornse haven. Bij de vergadering was burgemeester Jan Nieuwenburg niet aanwezig. Diverse fracties spraken hun grote ongenoegen over zijn afwezigheid uit.   

Al in het voortraject zijn zaken niet gelopen zoals de procedure voorschrijft. In juni 2021 kwam een openbaar aanbestedingstraject op gang en vanaf dat moment kwamen er berichten als zou sprake zijn van onrechtmatig of onoordeelkundig handelen van de gemeente. In december besloot de raad tot onafhankelijk onderzoek naar de loop van de zaken. Het onderzoeksbureau Partners + Pröpper startte in maart van dit jaar met het onderzoek en in oktober werd het resultaat van het onderzoek aangeboden.

De heer Besseling van het bedrijf dat de aanbesteding binnenhaalde beklaagt zich als inspreker in de raadscommissie over de negatieve publiciteit die onterecht over hem uitgestort werd door mensen die menen dat hij op onterechte wijze aan de slag kon in de haven. ”Het rapport laat zien dat de werkelijkheid 180 graden anders is.”

Fractie Tonnaer stoort zich aan het feit dat de rol van de havenmeester, die in hun ogen groot was, nauwelijks is belicht. Fractievoorzitter Roger Tonnaer maakt zich boos over het feit dat er weggelakte informatie is verstrekt. Meerdere fracties noemen dat de raad in het voortraject, waarin al zaken mis gingen, niet is betrokken. Er was geen samenspel, dus ook geen partnerschap, aldus Guido Breuker (ÉénHoorn). Het herstellen van het vertrouwen wordt belangrijk gevonden. Vertrouwen tussen raad en college, maar ook met de inwoners van Hoorn.

Menno Jas (De Realistische Partij) haalt scherp uit naar de houding van het college in deze zaak, die de raad onvoldoende feitenmateriaal verschafte en zich zelfs verwijtend uitliet naar de raadsleden die hierover raadsinstrumenten indienden. Ook Arnica Gortzak (PvdA) heeft zich gestoord aan deze houding van het college, toen ook haar fractie vragen naar de juiste toedracht bleef stellen. Zij wil dat het college concreter aangeeft op welke wijze de openheid die tot vertrouwen moet leiden vorm wordt gegeven. Een antwoord op vragen met weggelakte stukken tekst past daar niet in.

Arnica Gortzak, fractievoorzitter PvdA, over de fouten bij de aanbesteding LUISTER NAAR HET INTERVIEW (4.19 min) (https://www.hoorn-online.nl/interview/arnika gortzak 2022-11-15.mp3)

De raadscommissie is eensgezind in de vraag hoe het college concreet gaat voorstellen op welke manier zij zorgvuldigheidsbeginsel in informatieverstrekking gaat hanteren. De vier aanbevelingen die het college voorstelt leveren niet ieder een concreet beeld op.

Wethouder René Assendelft geeft aan dat hij de loop der zaken in de haven in goede banen wil krijgen. Hij wil ook verder. Hij wil ook stappen ondernemen om het vertrouwen te herstellen. Hij wil spreken met de eigenaar van Rederij Hoorn om uit te leggen hoe de zaken er nu voorstaan. Hij acht het niet zinvol om de hele procedure te herstarten. Op de vraag naar de procedure die voortaan in verband met aanbestedingen in acht worden genomen, kon de wethouder nog geen duidelijk antwoord geven. Burgemeester Jan Nieuwenburg gaat hier over, maar is afwezig.

Wethouder Dick Bennis gaat over de interne bedrijfsvoering. Hij is het eens met de fracties dat er kritisch gekeken moet worden naar de aanbestedingsprocedure. Hij erkent dat het college op het gebied van communicatie met de raad steken heeft laten vallen. Hij wil werken aan de verbetering van het samenspel tussen raad en college en wijst op de plannen om de bestuurlijke vernieuwing tot stand te brengen. Hij constateert wel dat het college na een fout verlopen voortraject weer grip kreeg op het verdere traject. Het college wil leren van het rapport en de aanbevelingen. Hij kan nog niet zeggen op welke manier precies de aanbevelingen vorm gegeven worden. De huidige procedures worden kritische bekeken. Hij belooft op niet al te lange termijn met concretere voorstellen te komen.

Wethouder Dick Bennis, erkent fouten en wil dat het college daarvan leert LUISTER NAAR HET INTERVIEW (4.32 min) (https://www.hoorn-online.nl/interview/dick bennis 2022-11-15.mp3)

Dit onderwerp zal nog verder worden behandeld in de raadsvergadering van 13 december.

Inspreker de heer Besseling Inspreker de heer Besseling
Commissievergadering 15 november 2022 Commissievergadering 15 november 2022
Commissievergadering 15 nov 2022 Commissievergadering 15 nov 2022