Start inspraakprocedure jachthaven Schelphoek

ingevoerd op 17-5-2006

Van 18 mei tot en met 28 juni 2006 liggen ter inzage het voorontwerp van het Bestemmingsplan Schelphoek 2006 en het Milieueffectrapport (MER) Jachthaven Schelphoek Hoorn, met de daarbij behorende stukken. Het voorontwerp van het bestemmingsplan voorziet onder meer in een jachthaven met 500 ligplaatsen met een uitbreiding naar 800, een nautisch kwartier met zeilopleiding- en zeilwedstrijdcentrum met de mogelijkheid van groepsaccommodatie, nautische bedrijvigheid en dienstverlening. Deze voorzieningen worden zo veel mogelijk drijvend uitgevoerd. Het voorontwerp voorziet tevens in maximaal 25 waterwoningen. Voorts omvat het plan voorzieningen als kades, parkeergelegenheid, wegen en dergelijke.
 
Plankaart
De plankaart voor de jachthaven is nu nog zeer globaal. De omvang van de bestemming Jachthaven omvat nu nog zowel alternatief 2a (het meest milieuvriendelijke alternatief) uit het MER als (overlappend) het model dat is opgenomen in de eerdere haalbaarheidsstudie. In een nadere uitwerking wordt in de loop van 2006 de uiteindelijke begrenzing gedetailleerd vastgelegd. Dat zal worden verwerkt in het ontwerpbestemmingsplan waarvan de procedure naar verwachting eind 2006 zal starten. De haven zal dus uiteindelijk anders worden vormgegeven en kleiner worden dan nu op de plankaart van het voorontwerp van het bestemmingsplan is aangegeven.

OLV in werkgroep schetsplan jachthaven Schelphoek
De werkgroep schetsplan jachthaven Schelphoek houdt zich bezig met de omvang, de vormgeving van de haven en de indeling. Ze houdt daarbij onder meer rekening met algemene regelgeving en uitgangspunten zoals vastgelegd in het MER, maar ook met wensen van watersporters en omwonenden. Het Overleg Leefbaarheid Venenlaankwartier heeft zich onlangs aangesloten bij de werkgroep en vertegenwoordigt de omwonenden. Verder hebben naast de gemeente, de stichting Nautisch Kwartier Hoorn, de Scoutinggroep Vaandrig Peetoom Vendel, De Peyler Projektontwikkeling BV het stedenbouwkundig bureau Kuiper Compagnons en de adviesbureaus Waterrecreatie Advies en Grontmij zitting in de werkgroep.

Nieuw bestemmingsplan
De huidige bestemmingsplannen bieden geen ruimte voor de realisatie van een jachthaven aan de Schelphoek. Daarom wordt er een nieuw bestemmingsplan opgesteld. Om een nieuw bestemmingsplan te kunnen vaststellen voor een jachthaven met 500 ligplaatsen of meer is een Milieueffectrapportage vereist. De gemeenteraad heeft op 31 januari 2006 het opgestelde MER aanvaard. Op grond van artikel 7.30 Wet milieubeheer wordt het MER gelijktijdig met het voorontwerp van het bestemmingsplan ter inzage gelegd. Naast de nieuwe ontwikkelingen in relatie tot de jachthaven wordt in het bestemmingsplan tevens het nu geldende bestemmingsplan voor het bedrijventerrein De Schelphoek opgenomen en geactualiseerd.

Inzage
De stukken liggen van 18 mei tot en met 28 juni 2006 voor een ieder ter inzage bij het loket Bouwen, Wonen en Ondernemen (zie de openbare bekendmaking van 17 mei onder het kopje ‘TER INZAGE’). Tevens zijn het voorontwerp van het bestemmingsplan en het MER digitaal in te zien op de website van de gemeente www.hoorn.nl.

Inspraak
Gedurende de periode van terinzageligging kan een ieder zijn mening over het voorontwerp van het bestemmingsplan naar voren brengen en tevens een zienswijze indienen over het MER. Dat kan op de volgende wijze:
- schriftelijk aan burgemeester en wethouders van Hoorn, Postbus 603, 1620 AR Hoorn;
- per e-mail op het volgende adres gemeente@hoorn.nl, of via het voorbedrukte reactieformulier bij het voorontwerp van het bestemmingsplan dan wel het MER op de website;
- mondeling, na afspraak met de betreffende ambtenaar van de afdeling Stadsontwikkeling (tel. 0229-252462).

Verdere procedure
De zienswijzen over het MER gaan naar de onafhankelijke en landelijke commissie voor de milieueffectrapportage, die vervolgens een toetsingsadvies uitbrengt. Het toetsingsadvies wordt betrokken bij het ontwerp van het bestemmingsplan.

De binnengekomen reacties en de ingewonnen adviezen op het voorontwerp van het bestemmingsplan worden opgenomen in het eindverslag van inspraak en overleg. Dat verslag,  met eventueel voorstellen tot aanpassing van het bestemmingsplan, wordt via de raadscommissie vastgesteld door de raad. Zodra de aanpassingen zijn verwerkt en het aangepaste plan is gepubliceerd is er sprake van een ontwerpbestemmingsplan. Het ontwerpbestemmingsplan ligt vervolgens zes weken ter inzage. Dit gebeurt naar verwachting eind 2006. De raad stelt daarna het bestemmingsplan vast, waarna het bestemmingsplan het goedkeuringstraject ingaat.

Reacties
Reactie: (ijsvogel)
23-5-2006, 10:50
piep-piep, jij barbaars mens, jij alleen denken aan jezelf. Jij hoeft niet te varen, jij bent geen vis of eend.
En nu ga ik weer een visje vangen en opeten piep.

Piep.

ijsvogel

Reactie: (pietje)
19-5-2006, 11:59
Tsjilp piep fluit knor. Lekker varen in mijn vogelbootje. Haven koer koer. roepie roepie.
Betonsteiger, lekker stevig fuut fuut. Tsjonge jonge

Reactie: (ijsvogel)
18-5-2006, 10:45
En waar moet ik dan straks heen als er een zeer grote jachthaven komt in mijn broedgebied bij het schelpenstrandje in de buurt?
Uit het gebied "de blauwe berg" ben ik ook al verjaagd met de komst van (NB.) een ijsbaan!

Er blijft vrijwel niets over in hoorn voor wat betrft mijn mogelijkheden. Mijn vrienden de "boom broeders" krijgen ook steeds minder mogelijkheden in betondorp Hoorn.
Draait volgens de ambtenarenmens alles, maar dan ook echt alles om geld voor de mens?

In Almere is er de mens Joritsma die de bijnaam "BETONSPOOK" heeft gekregen" (gelukkig zijn er niet alleen slechte mensen, maar ja, wat heb ik aan alleen die bijnaam?)

Welke naam gaan jullie ’goede mensen’ het ambtenaren team van Hoorn geven nu?
De groen-duivels?

piep piep,

piep