Resultaten voetbal 19 en 20 november

Hollandia leidt smadelijke nederlaag in streekderby

HOORNGIDS REGIO | De Zouaven, tot gister rode lantaarndrager, wint van Hollandia en gaat VKW voorbij dat met 1-2 verliest van medeconcurrent Heino. “Wij moeten nu deze vorm vast houden”, aldus Rick Spaansen (ex Hollandia). Hij scoorde voor rust twee keer. Het eerste doelpunt was een beauty. Met het hoofd verraste hij doelman Dirk Bakker die zondag niet zijn beste dag had. En dat is licht uitgedrukt. Waar hij bij hoekschoppen daadwerkelijk moest optreden liet hij het over aan zijn verdedigers. Na rust voorkwam hij daarentegen dat De Zouaven verder uit kon lopen.
De Zouaven begon gelijk vanaf het begin signaal door scheidsrechter Ordemans uit Borne heel fanatiek en streed voor elke vierkante centimeter. Hollandia had daar geen antwoord op. Op het goed bespeelbare bijveld - het hoofdveld wordt voorzien van een nieuw kunstgrasveld - kreeg De Zouaven de meeste kansen. Hollandia probeerde het wel, maar zoals gezegd De Zouaven met aanvoerder Roy Janssens aan het hoofd verdedigden goed.
Jammer dat Janssens na een half uur spelen met een blessure uit moest vallen. Even was de organisatie weg, maar Hollandia profiteerde daar niet van. De 19 jarige Niek de Jong mocht hem vervangen. Niet eens zo’n slecht idee van trainer Johan Ruts. Noah Marsman nam de band over van Janssens.  En eigenlijk merkte je daar niets van. Na de 1-0 was het even later weer raak. Met een streep verraste Jerry Olivier doelman Dirk Bakker: 2-0. Het spel ging over en weer, maar Hollandia miste de spirit voor een aansluitende treffer.
Het was opnieuw Rick Spaansen die 3-0 binnen schoot. Ook in Purmerend stond Hollandia met 3-0 achter en verloor toen uiteindelijk met 3-2. Terwijl het makkelijk 3-3 of zelfs 3-4 had kunnen worden.

Tweede helft
Na rust opnieuw een fel De Zouaven dat Hollandia geen centimeter ruimte gaf. Al had Stezo Knott beter verdiend. Denzel Inyamah en Delano Woud bleven achter in de kleedkamer van Hollandia. Maar ook hun vervangers Enes Kar en Milan Vissie vielen niet op. Nadat de Zouaven meerdere kansen kreeg en steeds Dirk Bakker op hun weg vonden was het bij de vijfde poging wel raak. Het was opnieuw Rick Spaansen die met grote snelheid de lange bal ontving en 4-0 scoorde. Een valse hattrick. Hij kreeg dan wel de wedstrijdbal, maar officieel is een hattrick drie goals in een helft gescoord. En kniesoor die daar op let.
“Heb je stiekum een lange neus getrokken naar de technische leiding van Hollandia?”, vroeg de verslaggever van Hoorn Radio na afloop. Hij antwoordde met een lachende “stiekum ja”. Volgende week wacht voor hen de lastige uitwedstrijd tegen Purmersteyn. Maar als De Zouaven dan met dezelfde inzet speelt als tegen Hollandia, dan hebben de pupillen van trainer Johan Rutz kansen. Hollandia moet naar Noordwijk en ontmoet de op de 3e plaatst staande VV S.J.C (Sint Jeroens Club). De Zouaven kan nog redelijk stijgen als zij de afgekeurde wedstrijd tegen VOC nog winnen. Trainer Ron van der Gracht moet zwaar puzzelen om Hollandia weer aan het scoren te krijgen. Gelukkig is Bart Spil, de aanvoerder van Hollandia. er dan weer bij na twee wedstrijden schorsing uit te hebben gezeten. Hij kan als verlengstuk voor Ron van der Gracht dienen.
Verslag en foto: Bert Putters
=================================================================================

DWOW - Always Forward 0-2

Always Forward heeft zondag een uitstekende prestatie geleverd door op het natuurgras van sportpark De Wilskracht in Wieringerwerf te winnen van koploper DWOW. De 0-2 eindstand suggereert een iets gemakkelijker zege dan in de praktijk het geval was. Forwards tweede treffer was vrijwel de laatste balberoering van de wedstrijd en ontstond uit een afgeslagen corner van de thuisclub, waarbij de DWOW-doelman mee naar voren was gekomen in de hoop de gelijkmaker te forceren. Jurgen Adamus was sneller dan alle tegenstanders en kon de bal in het verlaten doel schuiven, waarmee hij een kroon zette op zijn uitstekende optreden in deze wedstrijd.

Na afloop van de wedstrijd kwam het nieuws dat medekoploper VVS ’46 ook een nederlaag had geleden. Bij SC Dynamo gingen de Spanbroekers met 5-3 ten onder en dat had als gevolg dat Forward de koppositie op de ranglijst had overgenomen en – nog belangrijker – de eerste periodetitel in de wacht had gesleept. Dit houdt in dat de ploeg, mits deze in de competitie op de achtste plaats of hoger eindigt en geen algemeen kampioen wordt, verzekerd is van nacompetitiewedstrijden voor promotie naar de tweede klasse.

Hoewel de wedstrijd onder droge weersomstandigheden werd afgewerkt – tussen twee regenperiodes in – was het veld na de nachtvorst en de daaropvolgende ontdooiing nogal glad, waardoor spelers bij aanzetten en afremmen regelmatig spontaan onderuit gingen. Hoewel de natuurgrasmat er zeker niet slecht bij lag, zorgden hobbels in het veld er soms voor dat de bal een andere richting opging dan de betrokken speler voor ogen had.
Met op het veld twee van de vier ploegen die in de zeven voorgaande speelronden het geringste aantal tegentreffers te incasseren hadden gehad, viel een doelpuntenfestijn niet te verwachten en dat kwam er inderdaad niet. Scheidsrechter Oughris hield het – heel verstandig – kort en uit door hem toegekende vrije trappen ontstonden diverse mogelijkheden en kansen.
In het eerste kwart van de wedstrijd mochten Gilles Duiveman McEwan, Cemil Zaal en Tom de Weerd elk eenmaal aanleggen van zo’n 25 – 30 meter van het DWOW-doel. De doelman van de thuisploeg ranselde het schot van Gilles Duiveman McEwan knap uit de benedenhoek van zijn doel en zag de inzetten van Cemil Zaal en Tom de Weerd resp. ernaast en erover gaan.
Het eerste gevaarlijke moment dat uit een spelsituatie voortkwam, vond in de derde minuut plaats bij het Forward-doel toen Tristan Detmers een voorzet/schot van links uit de verre hoek moest wegwerken en dat op knappe wijze deed. Nadat in de elfde minuut een afstandsschot van een DWOW-spits over het Forward-doel was gegaan, volgde een  combinatie over links tussen Lucas Laan en Tom de Weerd, waarbij de scheidsrechter een vlagsignaal van de grensrechter negeerde. Uit Tom de Weerds voorzet kopte Daimy Mac Donald in moeilijke positie naast. Na de al beschreven vrije trap van Cemil Zaal haalde Clyde Limbach met een mooie ingreep de angel uit een dreigend ogende DWOW-aanval en even later krulde een spits van de thuisploeg de bal uit een van dicht bij de achterlijn genomen vrije trap over het Forward-doel. Twee kort na elkaar gelanceerde aanvallen van  DWOW zorgden voor gevaar, maar in beide gevallen liet de afronding te wensen over en kon Tristan Detmers zich eenvoudig over de bal ontfermen.
In de 28e minuut leverde een voorzet van Clyde Limbach een corner op links op. Deze werd door de DWOW-defensie geruimd, maar bij de voortzetting van de aanval forceerde Daimy Mac Donald opnieuw een corner, deze keer van rechts. De door Cemil Zaal getrapte bal werd opnieuw tot hoekschop verwerkt, waarna de Forward-aanvoerder op herhaling mocht. Met een klassieke Ajax-corner bereikte hij bij de eerste paal Tom de Weerd, die de bal doorkopte waarna Daimy Mac Donald bij de tweede paal, hoog opspringend, met het hoofd de 0-1 liet aantekenen.
De thuisploeg ging op jacht naar de gelijkmaker. Een prima ingreep van Patrick Tap voorkwam gevaar van links; Tristan Detmers pakte bij de eerste paal een vleugelschot en ving enkele minuten later een voorzet. In de toegevoegde speeltijd vloog een afstandsschot van een spits van de thuisploeg over en langs het Forward-doel en wist Patrick Tap met een uitstekende ingreep nog net een schot uit een voorzet van links tot corner te werken. Tussen deze DWOW-aanvallen door stuitte aan de andere kant van het veld Lucas Laan na een fraaie actie op zijn weg naar het doel op de laatste verdediger en kopte Daimy Mac Donald uit een voor hem eigenlijk net iets te hoge voorzet van Terence Alberg, die met een fraaie pass was bediend door Remco Loos, met een boogbal naast.

In de tweede helft zette de thuisploeg het offensief voort. Een voorzet van rechts werd afgerond met een harde kopbal, waarop Tristan Detmers een prachtige redding verrichtte. Bij tegenaanvallen van Forward verdwenen twee kort na elkaar afgeleverde voorzetten van Lucas Laan resp. via een kluts naast het doel en in de handen van de DWOW-doelman. Patrick Tap pareerde even later een afstandsschot en een kopbal uit een vrije trap voor de thuisploeg ging royaal over Tristan Detmers doel. Een mooie actie van Jurgen Adamus op rechts besloot hij met een voorzet die Daimy Mac Donald bereikte. Op zijn beurt forceerde de centrumspits daaruit een corner die echter niets opleverde.
Na een uur spelen kwam Danilo van der Woude in het veld voor Lucas Laan. Een schot van Daimy Mac Donald vormde geen groot probleem voor de DWOW-doelman, maar bij zijn uittrap schoot hij de bal tegen de Forward-spits en mocht toen van enig geluk spreken dat daaruit geen tegentreffer ontstond. Uit een vrije trap op een kleine 25 meter van het Forward-doel werd de bal tegen het muurtje geknald. Tom de Weerd forceerde een corner en kon, toen de weggewerkte bal weer bij hem terechtkwam, opnieuw een voorzet afleveren. Patrick Taps kopbal daaruit werd door een DWOW-verdediger uit de doelmond gehaald. Even later bediende Tom de Weerd met een fraaie pass Danilo van der Woude, maar diens balaanname was niet perfect, waardoor de kans verloren ging.
Een vrije trap voor de thuisploeg werd de inleiding tot enkele gevaarlijke momenten bij het Forward-doel, die ten koste van corners werden opgelost tot de bal uiteindelijk definitief werd weggewerkt en Daimy Mac Donald in de counter een vrije doortocht naar het DWOW-doel kreeg. Omdat hij de bal onderweg eenmaal iets te hard raakte, stuitte hij half op de doelman en vervolgens helemaal op een verdediger van de thuisploeg. Een kwartier voor het einde van de wedstrijd maakte Tom de Weerd plaats voor Chris Buis en vijf minuten daarna kwamen Sander Bol en Joeri Kerkhoven in het veld voor Remco Loos en Daimy Mac Donald, kort nadat laatstgenoemde met een afstandsschot de DWOW-doelman had verrast, die echter de bal tot zijn opluchting langs het doel zag gaan.
Tristan Detmers onderschepte fraai een gevaarlijke voorzet van rechts. Een actie van Danilo van der Woude op links voerde hem langs een verdediger van de thuisclub, waarna zijn voorzet voor enige paniek in de defensie zorgde. De bal werd echter wel weggewerkt, maar opnieuw voorgezet door Chris Buis. De DWOW-doelman verkeek zich op de bal maar zijn defensie klaarde de situatie.
In de slotminuten zette de thuisploeg grote druk om de (hen de periodetitel opleverende) gelijkmaker te forceren. De bovenbeschreven treffer van Jurgen Adamus uit een counter maakte aan die hoop een einde.
DWOW - Always Forward 0-2 (0-1).  29, Mac Donald 0-1; 90 + 5, Adamus 0-2.
Always Forward: Tristan Detmers, Terence Alberg, Gilles Duiveman McEwan, Patrick Tap, Clyde Limbach, Jurgen Adamus, Cemil Zaal, Lucas Laan (60, Danilo van der Woude) , Remco Loos (80, Sander Bol), Tom de Weerd (75, Chris Buis) en Daimy Mac Donald (80, Joeri Kerkhoven).

Verslag: Hans Smit

Drie punten voor Zwaluwen’30 in een koud Zandvoort (1-3)

De fluwelen traptechniek van middenvelder Jorg Ooievaar bezorgde Zwaluwen’30 de volle winst in een koud Zandvoort. SV Zandvoort had in deze competitie nog niet verloren; met twee winstpartijen en vier gelijke spelen stond Zandvoort in de middenmoot.

De eerste actie kwam van Diovaris Balentina in de 4e minuut toen een goed schot van hem door de keeper tot hoekschop werd verwerkt. De echt koude douche voor Zwaluwen’30 kwam alweer in de 6e minuut van de wedstrijd. Vanaf de middenlijn vloog de bal, ondersteund door een straffe windvlaag, over Zwaluwen’30-keeper Tobias Droomers in het doel: 1-0. In de 8e minuut werd een geblokt schot in de Zwaluwen’30-verdediging omgezet naar een uitbraak richting Zandvoort-doel. Jerven Devid bereikt Diovaris Balentina en deze werkte de goede voorzet tegen de Zandvoort-lat. In de 19e minuut opnieuw een verre bal richting Zwaluwen’30-doel. Deze bal viel op het dak van het doel in plaats van in het lege doel.
Het was een wedstrijd met voor beide kanten meerdere mogelijkheden, zonder dat van echt goed voetbal sprake was. Rond minuut 22 waren er opnieuw kansen voor het Hoornse team. De rust om elkaar goed aan te spelen ontbrak echter. Een vrije trap rand zestien op het Zandvoortdoel vloog over in de 31e minuut. Een aandringend Zwaluwen’30 bracht in de 33e minuut de stand op gelijke hoogte (1-1); een afgeslagen bal werd door Leon Schipper met een strak schot omgezet in een doelpunt. Een echt ’Schippertje’, dit doelpunt. Vlak voor de rust opnieuw een strak schot van Leon Schipper; een veldspeler van Zandvoort kon deze bal nog wegtrappen van de lijn. De rebound was voor de keeper van Zandvoort met een fraaie redding.

Na de rust veranderde het spelbeeld niet echt. Beide teams hadden volle inzet om de score uit te breiden. In de 56e minuut een goede combinatie tussen Samet Cetin en Jerven Devid. In kansrijke positie ging het schot over het doel. Tussen de 60e en de 75e minuut enkele kansen voor zowel Zwaluwen’30 als wel Zandvoort. Twee goede kopkansen van dichtbij voor Zandvoort werden niet benut. In de 79e minuut kwam Zwaluwen’30 op een voorsprong van 1-2. Jorg Ooievaar mocht weer een corner nemen en met zijn fluwelen traptechniek wist hij de inkomende linksachter Thom Nelen te bereiken. Deze ramde de bal met zijn hoofd bij de tweede paal binnen. De vreugde aan de zijlijn bij de Zwaluwen’30-dugout door het gehele team, was hartverwarmend om te zien.
SV Zandvoort probeerde nog wel om de gelijkmaker te forceren maar het gehele Zwaluwen’30-team werkte zich uit de naad om de kleine voorsprong vast te houden. Vooral de in de 70e minuut ingevallen Jim Nelen was extra lastig voor de verdediging van Zandvoort. Dat Zandvoort in deze fase niet meer aan aanvallen toekwam was ook te danken aan invallers Nelen, Scheltens en v.d. Meer. De slagroom op het toetje kwam toen het scorebord al 90 minuten aangaf; opnieuw een corner voor Zwaluwen’30 met dezelfde strakke trap van Jorg Ooievaar. Nu was het bij de tweede paal Samet Cetin die met een mooie kopbal de eindstand op 1-3 bracht.
Een hard werkend Zwaluwen’30 had de verdiende overwinning in huis en de busreis naar Hoorn werd in opperbeste stemming afgelegd. Komende donderdagavond speelt Zwaluwen’30 om 20.00 uur thuis voor de Districtsbeker tegen RCZ uit Zaandam. Zaterdag a.s. is er geen wedstrijd vastgesteld voor Zwaluwen’30.

Opstelling: Tobias Droomers, Bilal el Guennouni, Robin Meijer (82e, Gregory Scheltens), Encho Margaritha, Diovaris Balentina (82e, Davey v.d. Meer), Leon Schipper, Jorg Ooievaar, Jerven Devid, Samet Cetin, Thom Nelen, Fabian Juan (70e, Jim Nelen). Overige wissels: Adi Moric, Milon den Boer, Jarie Koning.

Verslag: Leo van der Voort

Always Forward (zat) - SDOB 0-0

In zijn vierde thuiswedstrijd speelde Always Forward (zat) voor de derde maal tegen een ploeg uit het linkerrijtje van de ranglijst en leed het team voor de tweede maal puntverlies. Na het 1-1 gelijke spel tegen DEM in de zesde speelronde volgde zaterdag een nieuwe, deze keer doelpuntloze, remise tegen SDOB.

Met twee van de minst gepasseerde defensies op het veld viel een doelpuntrijke wedstrijd niet te verwachten en dat bleek in de praktijk ook het geval. Beide ploegen speelden vrij voorzichtig en lieten de achterste linies van de tegenpartij meestal ongestoord de bal rondspelen. Het veldspel leverde niet veel uitgespeelde kansen op. De meeste mogelijkheden deden zich voor bij spelhervattingen, waaronder enkele vrije trappen in de buurt van het strafschopgebied van de tegenstander.
Voor de bezoekers kwam de eerste goede mogelijkheid al vroeg in de wedstrijd toen Brian van der Werff, ver uit zijn doel gekomen, zoals hij in de loop van de wedstrijd vaker zou doen, een diepe pass onderschepte. Zijn trap belandde echter bij een tegenstander die direct een doelpoging waagde, maar Yannick Kuijpers kon de inzet voldoende van richting veranderen om een treffer te voorkomen. Brian van der Werff bereikte even later met een fraaie uittrap de op rechts opgestoomde Perry Vlasman, wiens voorzet echter niet uit de verf kwam. Opportunistische afstandsschoten van Jouke Huitema en Boyd Stevens gingen aan het SDOB-doel voorbij en hetzelfde lot trof een afstandsschot uit een counter van de bezoekers.
Na ruim een half uur spelen onderschepte Brian van der Werff een voorzet, waarna hij onmiddellijk Leon Machielse aan het werk zette. De doelman van de bezoekers verwerkte het vleugelschot van de Forward-spits tot corner, die hem ook de nodige problemen bezorgde, maar uiteindelijk kon de SDOB-defensie voor opruiming zorgen. Een mooie aanval over links leverde even later een  voorzet op waaruit de bal bal werd teruggelegd op Milco Leijen, die zijn schot iets te hoog richtte.
De bezoekers kregen in de 40e minuut een mogelijkheid bij een uitbraak op links, maar Nick de Wit wist met een goede ingreep de aanval te stuiten. Op slag van rust kon Milco Leijen na een eveneens goede ingreep van Boyd Stevens op het SDOB-doel afgaan. Zijn rush werd door middel van een overtreding afgebroken. Het schot dat Leon Machielse uit de toegekende vrije trap afvuurde, vormde voor de keeper van de bezoekers geen al te groot probleem.

In de tweede helft kwam Kevin van Gasteren in het veld voor Jouke Huitema. In de openingsfase zette Forward wat meer druk op de bezoekers dan in het eerste bedrijf. In een aanval over links bereikte Kevin van Gasteren Leon Machielse, die zich in schietpositie manoeuvreerde maar zijn inzet vervolgens net langs de verkeerde kant van de paal zag verdwijnen. Perry Vlasman loste even later met een knappe terugkopbal naar zijn eigen doelman een dreiging inhoudende situatie bij het Forward-doel op. Nadat een schot van weer Leon Machielse de SDOB-doelman tot een goede redding had gedwongen, was het de beurt aan Nick de Wit om met een fraaie ingreep een SDOB-aanval onschadelijk te maken.
Marijn Sterk en Jimmy Bouwhuis kwamen binnen de lijnen voor Joey Papamelodias en Yannick Kuijpers en zij konden direct van dichtbij een vrije trap van Boyd Stevens aanschouwen, maar evenmin als die van Leon Machielse in de eerste helft, stelde deze de SDOB-doelman voor een groot probleem. Kevin van Gasteren besloot een combinatie met Perry Vlasman met een krullende voorzet die zonder dat iemand de bal raakte voorlangs het doel vloog. De bezoekers kregen even later hun beste kans van de tweede helft via een counter over links. Het schot uit de daaruit voortkomende voorzet ging echter hoog over Brian van der Werffs doel. Een kwartier voor het einde van de wedstrijd zorgde een vrije trap van Kevin van Gasteren voor het nodige gevaar bij het SDOB-doel, waar een verdediger de bal uit de doelmond wist te koppen. Enkele minuten later bereikte Kevin van Gasteren met een voorzet van rechts Leon Machielse, wiens schot tegen de paal spatte en kort voor tijd, nadat Jan-Jaap Schaper in het veld was gekomen voor Perry Vlasman, kopte Leon Machielse een voorzet van Kevin van Gasteren – deze keer van links – via een tegenstander rakelings naast. In de slotminuut kende de scheidsrechter de bezoekers een vrije trap op 25 meter van het Forward-doel toe wegens een actie van Milco Leijen die bepaald niet door iedereen als een overtreding werd beschouwd. Brian van der Werff verwerkte de inzet in de linker benedenhoek tot corner, waarna Stefan Schipper bij zowel de hoekschop als de daarna volgende voorzet voor opruiming zorgde.
Always Forward (zat) - SDOB 0- 0
Always Forward: Brian van der Werff, Perry Vlasman (81, Jan-Jaap Schaper), Boyd Stevens, Nick de Wit, Yannick Kuijpers (65, Jimmy Bouwhuis), Jouke Huitema (46, Kevin van Gasteren), Jelle Huitema, Joey Papamelodias (65, Marijn Sterk), Milco Leijen, Stefan Schipper en Leon Machielse.

De Zouaven - Hollandia 4-0
FC Den Helder - Westrfriezen 2-2
Zandvoort - Zwaluwen’30 1-3
Always Forward (zat.) - SDOB 0-0