Financiële tegemoetkoming voor mensen met laag inkomen raadsbreed aangenomen

Raadsvergadering 22 november

HOORNGIDS HOORN | Voor de behandeling van een voorstel van het college voor financiële tegemoetkoming voor huishoudens met een inkomen van 120 tot 150% van de bijstandsnorm, was een extra raadsvergadering uitgeschreven. Het gaat om een eenmalige energietoeslag van 550 euro voor huishoudens.

De raadsfracties kregen de mogelijkheid om hun zegje daarover te doen. Alle fracties spraken zich uit het een prima voorstel te vinden, maar wel met een aantal bemerkingen.

Rob Droste (VVD) dankt wethouder en ambtenaren voor hun werk, maar liet wel een motie in stemming brengen om duidelijk te communiceren naar de burger ”dat moet duidelijk beter” en wil een staffel inbouwen om ook inkomens boven 150% te bereiken. Verder wil hij garantie dat de regeling goed gaat. Hij zegt de vinger er niet goed achter te krijgen hoe het berekend wordt.

Jeroen van der Veer van Sociaal Hoorn zegt het college voorstel een prima voorstel te vinden.

Stephan Lallhit van GroenLinks wil dat goed gekeken wordt naar mensen die net buiten de regeling vallen. Doordat elke gemeente zijn eigen regeling heeft, doet het hem denken aan de Postcodeloterij.

Debbie Katers van Liberaal Hoorn vindt het schrijnend dat de regeling in elke gemeente verschillend is.

André van Beusekom van ÉénHoorn voelt zich nederig en zegt het triest te vinden dat de regeling nodig is. Hij hoopte op meer saamhorigheid in de raad. Er lopen te veel beren op de weg. ”Strik erom, klap erop en uitvoeren”, aldus Van Beusekom.

Rob Brandhoff (CDA) vraagt of het mogelijk om meer dan 2400 huishoudens gaat en hoe het college daar dan mee omgaat; de laatste cijfers dateren van 2 jaar geleden. Hij denkt dat het moeilijk zal zijn om een staffel te hanteren. Hij ziet veel in een meer permanente oplossing door middel van een isolatieplan voor woningen. 

Jessica Visser van Hoorn Lokaal wil evenredige ondersteuning via een staffel. ”Toelage is geen cadeau, maar steuntje in moeilijke tijd”. Ook vraagt zij of de tegemoetkoming over een langere periode kan worden uitgesmeerd, zodat de ondersteuning plaatsvindt over een langere periode.

Menno Jas van De Realistische Partij doet de voorspelling dat het allemaal nog moeilijker zal worden als de toevoer van Russische olie stopt. ”Het water staat nu al aan de lippen, maar producten voor primair levensonderhoud zullen dan zo duur worden, dat het onbetaalbaar zal zijn. De ondersteuningsregeling is een druppel op een gloeiende plaat”. 

Arnica Gortzak (PvdA) kan zich vinden in een staffelsysteem en ondersteuning voor mensen die net buiten de 150% vallen. Ze vraagt zich wel af welke inkomens onder middeninkomens worden verstaan.

Kees Maas (ChristenUnie) is tevreden met de 1,5 miljoen euro die voor de regeling is vrijgemaakt en zegt voor te zullen stemmen. Maar er is wel meer nodig, zoals budget coaching. ”Het moet maatwerk zijn.”  Hij vraagt verder aandacht voor mensen die niet digitaal vaardig zijn en daardoor mogelijk de nodige papieren niet kunnen invullen.

Wouter de Vries van D66 vindt de eenmalige uitkering niet ideaal en wacht af wat de wethouder hierover gaat zeggen.

Marieke Rijk van Fractie Tonnaer maakt zich zorgen of alle groepen wel worden bereikt en is voorstander van verhoging van de norm. Zij is verbaasd over de inhoud van de motie van de VVD.

Wethouder Hakhoff vindt het goed te horen dat iedereen blij is met het voorstel. Ze zegt goed geluisterd te hebben en heeft het woord ”maatwerk” gehoord en is het er volledig mee eens dat de menselijke maat moet worden gehanteerd. Ze vindt een staffel moeilijk in de uitvoering. ”Het lost niet alles op.” Ze zegt dat mensen met inkomens met meer dan 150% zeker ook geholpen moeten worden. ”Daarin kan ik meegaan.” Ze zegt de VVD toe met cijfers te komen om de uitwerking van de regeling te kunnen volgen. Voor het bereiken van de doelgroep zal de pers, weekbladen en dergelijke worden ingezet. Aan Kees Maas (ChristenUnie) antwoordt de wethouder dat inwoners al recht hebben op een budgetcoach en zeker ook rekening te houden met mensen die digitaal niet vaardig zijn. In antwoord op de vraag van Arnica Gortzak wat onder middeninkomens wordt verstaan geeft wethouder Hakhoff aan dat daarvoor feitelijk verschillende criteria worden gehanteerd. ”Er is geen officiële definitie, we zijn zoekende”. Aan Jessica Visser van Hoorn Lokaal antwoordt de wethouder spreiding van de tegemoetkoming geen goed idee te vinden. ”Het maakt de uitvoering lastiger.”

Daarna vond de de stemming plaats, het voorstel werd raadsbreed aangenomen onder geroffel, bij wijze van applaus, op de desks door de raadsleden. De motie van de VVD haalde het niet. Inwoners kunnen de energietoeslag aanvragen vanaf 22 november 2022 tot 1 juli 2023.

Wethouder Karin Hakhoff (ÉénHoorn) Wethouder Karin Hakhoff (ÉénHoorn)