Jan en Lida Kooijman (Fietsjes voor minima) bij 'BertOp5'

Bert Kranenbarg brengt stille helden bij elkaar tijdens feestelijke uitzending 'BertOp5'

HOORNGIDS REGIO | “Kan ik iets voor je doen?”. Er zijn mensen die deze vraag regelmatig aan anderen stellen. Het lijkt een klein gebaar, toch is het bijzonder. Het KRO-NCRV radioprogramma ’BertOp5’ startte dit voorjaar het initiatief ‘Kan ik iets voor je doen?’, waarbij presentator Bert Kranenbarg wekelijks tijdens zijn uitzending zocht naar stille helden die altijd voor anderen klaarstaan. Luisteraars konden digitaal duimpjes uitdelen aan de verschillende initiatieven. Tijdens een feestelijke uitzending van ’BertOp5’ op donderdagmiddag 24 november van 16.00 tot 18.00 uur op NPO Radio 5 zet Bert samen met een bekende vakjury de gekozen initiatieven extra in het zonnetje.

Een vrouw die knuffels breit voor hartpatiënten, een man die al 25 jaar kookt voor zijn buren die het minder goed hebben of een vrouw die kleding inzamelt voor minima. Het radioprogramma ’ BertOp5’ heeft de afgelopen maanden deze ruimhartige mensen in het zonnetje gezet. In de rubriek ’Kan ik iets voor je doen?’ sprak KRO-NCRV presentator Bert Kranenbarg elke dinsdag iemand die zich belangeloos inzet voor een ander. Luisteraars konden via de website van ’BertOp5’ een duimpje geven aan de verschillende initiatieven. De drie stille helden met de meeste duimpjes van luisteraars komen op 24 november naar de studio waar ze uitgebreid hun verhaal mogen doen.

Bijzondere prijs
Presentator Bert Kranenbarg zet samen met een bekende vakjury de initiatieven in het zonnetje. Dat doet hij samen met KRO-NCRV presentoren Anita Witzier en Sander Kramer en Minister van Oplossingen Nienke Meijer, die door het radioprogramma ’Spraakmakers’ is aangesteld. De stille held van het gekozen initiatief gaat naar huis met een bijzondere prijs, passend bij het goede werk dat diegene verricht. Bert zegt trots te zijn op de rubriek ’Kan ik iets voor je doen?’ omdat het gewone mensen van hun mooiste kant laat zien. “We horen al genoeg over nare en slechte dingen. Dit is iets waarmee we de wereld een beetje liever kunnen maken. Hopelijk kunnen deze stille helden met hun verhalen anderen inspireren om liever te zijn voor elkaar”, aldus Bert Kranenbarg

Genomineerden stille helden
Sinds dit voorjaar zijn er tientallen mooie initiatieven te horen geweest. De drie initiatieven die van luisteraars de meeste duimpjes hebben ontvangen zijn:

- Jan en Lida Kooijman uit Hoorn – Fietsjes voor minima
Samen zamelen zij in hun vrije tijd kinderfietsen in, die zij opknappen en aan kinderen uit arme gezinnen geeft. Luister hier (https://www.nporadio5.nl/fragmenten/bertop5/163045fe-a8b0-434c-9545-093e5f506205/2022-05-10-kan-ik-iets-voor-je-doen-jan-kooijman) het fragment.

- Franca en Steffie van den Bosch uit Veghel - Uniek & Romantiek
Samen organiseren ze dates voor mensen met een verstandelijke of lichamelijke beperking. Luister hier (https://www.nporadio5.nl/fragmenten/bertop5/e0731695-93a3-40bb-b828-2507757a79f4/2022-05-24-kan-ik-iets-voor-je-doen-franca-van-den-bosch) het fragment.

- Desiree Tooren uit Berlicum - Levina Janna
Desiree zet mantelzorgers in het zonnetje door het organiseren van een bijzondere dag, een moment van ontspanning, een cadeau en voor de mantelzorger. Luister hier (https://www.nporadio5.nl/fragmenten/bertop5/39050ccc-0abf-476a-b3cc-fa97b3fc163b/2022-06-14-kan-ik-iets-voor-je-doen-desiree-tooren) het fragment.

Informatie 
Klik hier (https://www.nporadio5.nl/overzicht/kanikietsvoorjedoen-fragmenten) voor het overzicht van alle inzendingen. ’BertOp5’ is van maandag t/m donderdag van 16.00 tot 18.00 uur te luisteren bij KRO-NCRV op NPO Radio 5.

Foto: Darren Smith

Henny Huisman overhandigt duizendste fiets B Henny Huisman overhandigt duizendste fiets B