Een tweede studiekans voor werknemers Noppes en RataPlan

24-11-2022

HOORNGIDS REGIO | Volwassenen die tijdens hun reguliere schooltijd geen diploma hebben kunnen halen, alsnog begeleiden naar een mbo-diploma; dat is de kern van een nieuw onderwijsproject van het Horizon College en de kringloopwinkels RataPlan en Noppes. De twee sociale ondernemingen hebben de handen ineengeslagen om hun medewerkers gezamenlijk te scholen. Het is uniek dat twee concurrerende ondernemingen dit doen. De mbo-opleiding wordt aangeboden bij Noppes in Beverwijk en RataPlan in Hoorn. De drempel om op een schoollocatie les te krijgen, wordt hiermee weggenomen. In totaal worden 25 volwassen medewerkers van de kringloopwinkels opgeleid tot servicemedewerker of retailmedewerker. De sociale ondernemingen hebben vestigingen in de gehele regio Noord-Holland; van Den Helder tot Purmerend en van Grootebroek tot Haarlem.

Er zijn uiteenlopende redenen waarom volwassenen in het verleden geen (vervolg)diploma hebben gehaald. In een tijd waarin een leven lang ontwikkelen steeds belangrijker wordt, krijgen zij alsnog de kans om het felbegeerde papiertje te behalen. Mandy van Mourick (30) is één van hen. ”Ik heb de praktijkschool gedaan en kon me destijds niet goed concentreren in een grote groep. Ik had moeite met taal en rekenen. Van de praktijkschool heb ik alleen een getuigschrift en ben ik gaan werken. Maar naarmate ik ouder werd, wilde ik toch graag een diploma halen. Je komt er verder mee en het is belangrijk voor mijn zelfvertrouwen. Als puber was ik klaar met leren, maar nu ben ik blij dat deze gouden kans me geboden wordt.”

Overwinning
Eén dag per week worden de volwassen studenten uitgeroosterd van hun werk voor de lessen en het maken van huiswerk. Marja Bootsman is docent van het Horizon College en begeleidt de 25 studenten. ”De meeste volwassenen in de groepen hebben in het verleden tegenslagen moeten verwerken. Het volgen van de lessen met als doel een mbo-diploma behalen, is goed voor hun zelfvertrouwen. Voor sommigen is het een overwinning om te ontdekken dat ze wél kunnen leren. Groeien tot wie je bent, noemen we dat.”

Regionale aanpak
De deelnemende studenten zijn werkzaam bij de verschillende vestigingen van RataPlan en Noppes. Roland Heijnen is directeur van Noppes. Hij licht het initiatief, mede namens RataPlan, toe: ”Met deze samenwerking investeren wij in de mens en streven we naar een inclusieve arbeidsontwikkeling in de regio.”

Bevestiging om verder te ontwikkelen
Het nieuwe onderwijsproject wordt mede gefinancierd door ’Noord-Holland Noord Werkt door’. Deze organisatie zet zich samen met het onderwijs in om werknemers en werkzoekenden duurzaam aan het werk te helpen. De studenten zijn in september gestart. Frieda Hiltemann (36) kijkt positief terug op haar hernieuwde kennismaking met leren. ”Ik heb een mavo-diploma en een vervolgopleiding gedaan, maar door omstandigheden niet gehaald. En dat vind ik jammer. Daarom wil ik nu alsnog heel graag een diploma halen. Op de middelbare school zat ik in grote en drukke klassen. Nu is de klas klein en er is aandacht voor iedereen in de groep. Ik wil een bevestiging voor mezelf dat ik me verder kan ontwikkelen en doe dan ook mijn uiterste best om het mbo-diploma te halen.”

Noppes RataPlan  Frieda (l) Mandy (r) Noppes RataPlan Frieda (l) Mandy (r)