Over warmte, HVC en Poetin

Column van Sjaak Grosthuizen

Op de Realistische Partij na is het voor alle andere Hoornse fracties een harde realiteit dat de zorg voor de toestand en de vooruitzichten voor klimaat zeer noodzakelijk is. Het kan zijn dat in Caïro niet alle neuzen dezelfde kant uit staan, het kan zijn dat landen en bedrijven liever niet de relatie met natuurrampen met teveel of juist te weinig water zien met hun eigen activiteiten, het kan zijn dat boeren in het hoogontwikkelde Nederland meer blijven hechten aan het uitstoten van stikstofverbindingen en het kan zijn dat ons eigen Tata-hoogovenbedrijf met eigenaren in een ver buitenland slechts zeer moeizaam te bewegen lijkt om hun uitstoot van alles en nog wat terug te brengen, er is een realistische relatie tussen wat wij als mensheid doen en de desastreuze veranderingen in het klimaat.

Voor een piepklein stadje als Hoorn is het wel degelijk belangrijk te zien wat er gedaan kan worden om de toekomstige verwarming van huizen zo veel mogelijk klimaatveilig te krijgen. Gelukkig lijken er concrete mogelijkheden te bestaan om dit voor elkaar te krijgen. De transitie, zoals de verandering nu genoemd wordt, moeten we niet op de lange baan schuiven en er is in de Hoornse politieke wereld een meerderheid voor deze opvatting. Maar de manier waarop dit gedaan kan worden is iets waaraan je kunt zien dat er een goede reden is om in een kleine stad toch twaalf verschillende partijtjes te handhaven.

In de discussie van deze week wordt door een aantal partijen met een schuin oog gekeken naar HVC, het bedrijf dat ons afval ophaalt en verwerkt en waarmee we overhoop hebben gelegen vanwege tarieven die nergens op sloegen. HVC is het bedrijf in onze buurt dat de kennis en vaardigheden in huis lijkt te hebben om een warmtenet te realiseren. Het college geeft aan dat het wellicht mogelijk is met hen in zee te gaan om alles netjes voor elkaar te krijgen. We zijn aandeelhouder, voegen zij toe als argument, en dan kunnen we invloed uitoefenen op hun beleid op dit gebied.

Nu voeren de critici over samenwerken met HVC aan dat je met 2,8% aandelen in dit bedrijf verrekte weinig invloed hebt en er zouden best nog andere gemeentelijke aandeelhouders kunnen zijn die een beleid zouden kunnen willen voeren dat tegen onze belangen indruist. We zouden vast zelf een bedrijf kunnen oprichten om warmtenetten te ontwikkelen en te exploiteren, wordt geopperd. Ik probeer te begrijpen dat het goed is om per definitie argwanend te zijn jegens heel grote bedrijven, zelfs wanneer die grotendeels aandeelhouders hebben uit de publieke wereld.

Dat het van De Realistische Partij helemaal niet hoeft konden we al voorspellen. Ook in Hoorn zijn klimaat-, corona- of andere rampenontkenners vertegenwoordigd. Het is eveneens te begrijpen dat Liberaal Hoorn af en toe op bepaalde dossiers dwars wil blijven liggen. De overige partijen staan er met verschillende ideeën over urgentie positief in. Een goede manier om te laten zien dat je niet al te fanatiek achter een idee staat is te vragen naar nader onderzoek omdat het een belangrijk onderwerp betreft. Dat vertraagt het proces enigszins. Rob Droste van de VVD sprak over ‘even wachten tot we het scherp hebben’ en dat is ook een zin om te onthouden wanneer iets te enthousiast lijkt te gaan.

Wees niet bang dat Hoorn in de toekomst aangewezen kan worden als een plaats waar de tijd heeft stilgestaan. De meerderheid van de Hoornse politici wil echt wel vooruit, maar niet blind langs paden die verrassende bochtjes, hobbels en kuilen bevatten. Er blijft vooruitgang bestaan, met af en toe kritische commentaren over de voortgang. Dat moet, want elke politicus moet kritisch blijven en wanneer we dat om beurten blijven doen gaat het vast goed met Hoorn. Omdat er in wezen meestal niet meer dan drie verschillende reacties zijn op voorstellen is het zelfs mogelijk voort te blijven gaan met twaalf fracties die zelf beter dan de kiezer de nuanceverschillen kennen.

Ik denk nu ineens iets heel geks. Wanneer we vanwege de energiecrisis die Poetin heeft versterkt veel sneller op klimaatvriendelijke wijze energie gaan opwekken en gebruiken, zou Poetin dan kunnen worden voorgedragen voor een Nobelprijs?

De inhoud van de column is uitsluitend voor rekening van de auteur. HoornRadio/HoornGids is niet ge- of verbonden aan een politieke partij of welke politieke richting dan ook, maar geheel autonoom, onafhankelijk en ongebonden.

Sjaak Grosthuizen schrijft zijn column_Over warmte, HVC en Poetin Sjaak Grosthuizen schrijft zijn column_Over warmte, HVC en Poetin