Simone uit Hoogkarspel pakt stille armoede aan met ruilkast

Na Sinterklaasactie volgt mogelijk een kerstactie

HOORNGIDS REGIO| Weggeef/ruilkasten worden steeds populairder. Ook wordt er steeds vaker gebruik van gemaakt. Nu de feestdagen weer voor de deur staan betekent dat we de komende tijd weer zullen genieten van gezelligheid, het samenzijn met vrienden en familie en natuurlijk lekker eten. Helaas is dit niet voor iedereen weggelegd. Alles wordt duurder en steeds meer huishoudens kunnen hun rekeningen nauwelijks meer betalen.

Mini-Bibliotheek & Buurtkast ‘De Anemoon’ in Hoogkarspel is het initiatief van Simone Oudt. Zij ziet dat steeds meer huishoudens gebruik maken van haar Buurtkast. Niet iedereen komt in aanmerking voor de voedselbank, daarom is zo’n Buurtkast een mooie oplossing.

Van een tafeltje en een rek naar een grote boekenwand en buurtkast
Het begon allemaal tijdens de ziekte van haar man, omstreeks januari 2021. Om haar gedachten te verzetten is zij de zolder gaan opruimen. Daar kwamen heel veel boeken vandaan. Via facebook deed ze een oproep dat mensen gratis boeken bij haar konden uitzoeken. Maar toen de mensen kwamen uitzoeken, begonnen zij ook te doneren. Van een tafeltje en een rek, is dat toen uitgegroeid tot een grote boekenwand onder de overkapping bij de deur. “Via andere minibieb-beheerders leerde ik het Menstruatie Uitgifte Punt (MUP) kennen van het armoedefonds. Ik heb ze gemaild en gevraagd of er behoefte was aan een uitgiftepunt in onze omgeving en die was er. En zo ontstond er een jaar later, januari 2022, ook een MUP in mijn minibieb”, vertelt Simone. “Vanaf dat moment ging het in een stroomversnelling. Na de menstruatieartikelen kwamen er persoonlijke verzorgingsproducten. En in juni 2022 stond daar dan de grote buurtkast. waarin je nu echt allerlei producten kan vinden die voorzien in de levensbehoeftes van de mensen.”

Stille armoede
In het afgelopen jaar merkte Simone dat er steeds meer behoefte is aan dit soort kleine beetjes hulp. Simone: “Als je om je heen kijkt en ook goed luistert naar mensen, hoor en zie je steeds meer stille armoede om je heen. En nu het voor mensen steeds zwaarder wordt doordat rekeningen en ook de prijzen in de supermarkt stijgen, merk je dat het net iets drukker wordt. Mensen die normaal prima konden rondkomen van hun loon, hebben het nu soms net die laatste week in de maand zwaar. En dan is dat potje groente, een blik soep of een pak rijst net dat stukje hulp wat het dragelijk maakt.”

Spontane sinterklaasactie
“De sinterklaasactie is spontaan gestart, via een paar donaties van speelgoed”, vertel Simone. Na een oproepje via diverse facebookgroepen hadden ze al gauw een hele hoek vol en nog komen er dagelijks spullen binnen. Zo staat er iedere dag wel ander speelgoed in de hoek. Wat ze binnen krijgen maken ze schoon en verpakken het indien nodig. “Het is de hele dag een komen en gaan van spullen. Na 5 uur ‘s middags ruimen we het weer op, en de volgende dag rond 10 uur staat het er weer. Dit blijven we doen tot en met 5 december. Zodat er voor ieder kind een cadeautje mag zijn van de Sint.”

Kerstactie
Na de Sinterklaasactie gaat Simone ook kijken of het mogelijk is om iets soortgelijks te doen voor de kerstdagen met kerstartikelen. “Ik ben al bezig met het creëren van kleine kerstpakketten voor de mensen die gebruik maken van onze buurtkast. De kerstactie zal ik op poten gaan zetten na de sinterklaasactie.”

Donaties zijn altijd welkom
De producten in de minibibliotheek en buurtkast komen allemaal uit donaties. “Ik zeg altijd, de één haalt, de ander brengt en een volgende ruilt. En zo werkt dat dus ook bij onze buurtkast”, aldus Simone. De gemeenschap is heel erg betrokken bij de minibieb en buurtkast. En heel af en toe doen mensen een financiële bijdrage voor de buurtkast zodat zij daar producten van kunnen halen voor in de kast. “Donaties zijn uiteraard altijd welkom. Dit kunnen voedingsmiddelen zijn, persoonlijke verzorgingsproducten en/of menstruatieproducten. Als iemand een donatie wil doen op een ander manier dan kan dat uiteraard ook. Neem dan gerust contact met ons op via onze facebook pagina (https://www.facebook.com/MiniBibliotheekHoogkarspel/).”

Weggeef/ruilkasten in heel Nederland
In de link (https://www.google.com/maps/d/viewer?mid=13pZKpqAS8cCpB3dAQBN1eJEfYoJ0t47J&hl=nl&ll=52.124758992014904%2C5.165790849999992&z=8) vindt u het overzicht van alle weggeef/ruilkasten in Nederland.

Tekst: Sabine Decnop

Simone Oudt Simone Oudt