PvdA-fractie kaart probleem VV Blokkers aan

ingevoerd op 19-5-2006

Voor sportverenigingen wordt het steeds moeilijker om geschikte vrijwilligers te vinden. Ook voetbal-vereniging kent dit probleem en omdat de club door de nieuwe wijk Bangert-Oosterpolder alleen maar zal groeien, wordt dit probleem ook groter. De Hoornse PvdA-fractie kaart het probleem aan bij het College en vraagt of er mogelijkheden zijn om uitkerings-gerechtigden in te zetten bij sportclubs.

Lees hier de hele brief:

Aan het College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Hoorn.

Betreft: vragen art.43 van het reglement van orde.
Datum: 19 mei 2006


Geacht College,

Onlangs is de fractie van de PvdA op werkbezoek geweest bij de voetbalvereniging
De Blokkers. Daar hebben wij gesproken met het bestuur over de problemen die de vereniging verwacht door onder andere de komst van leden van de nieuwe wijk Bangert en Oosterpolder. Maar er zijn ook andere zaken aan de orde geweest.

 
De problematiek richt zich op een aantal gebieden, te weten:
- de huisvestingsproblematiek
- het toenemende ledenaantal
- onvoldoende capaciteit aan velden om genoeg te kunnen trainen en daardoor een te intensieve belasting van de bestaande velden.
- onderhoud en kwaliteit van de velden. ( kwaliteit van vooral het A-veld is slecht )
- geen hecht verenigingsleven door leden uit verschillende wijken.
- Onder andere daardoor een tekort aan vrijwilligers
- Een ambitie die met de huidige capaciteit van de vereniging niet waargemaakt kan worden.

Het groeiende ledenaantal uit de verschillende wijken zal alleen maar toenemen met de nieuwe wijk Bangert en Oosterpolder. Dat is niet erg maar maakt de huidige problematiek nijpender. Het bestuur kijkt graag nu al vooruit om de komende problemen op te kunnen vangen. Door de druk die nu al op de vereniging staat, lukt het bestuur het om het jaar rond te maken maar heeft het geen ruimte over om zich verder te ontwikkelen en beleid te maken.

De vereniging telt nu ongeveer 900 leden. De omvang van dit ledenaantal is enerzijds positief maar anderzijds wordt de vereniging geconfronteerd met organisatorische en managementproblemen. Vooral de vrijwilligers van het bestuur van grote verenigingen als de v.v De Blokkers, dienen over kwalitatieve eigenschappen te beschikken om de vereniging goed te leiden. Om de leden van de vereniging voldoende aan hun trekken te laten komen
is vervanging van een van de huidige trainingsvelden door een kunstgrasveld een oplossing. Dat is een kostbare investering. De PvdA-fractie wil aandacht vragen van het college omtrent de hierboven geschetste  problematiek.
Wij zijn op de hoogte van het feit dat ook andere voetbalverenigingen een beroep doen op het college. Het lijkt ons zinvol om het gehele plaatje te bekijken alvorens de ene club wel iets toe te zeggen en de andere niet. Bij andere voetbalverenigingen zullen wellicht soortgelijke problemen spelen.


Wij willen u over deze materie enkele vragen stellen.
1.Is het college op de hoogte van bovenstaande problematiek?
2.Heeft het college een integrale visie ontwikkeld over de genoemde problematiek van de
   ( voetbal ) sportverenigingen?
3. Zo ja, wat houdt deze visie in?
4. In hoeverre kan de gemeente deze verenigingen ondersteunen in het uitvoeren van het vrijwillerswerk? Kan een relatie worden gelegd met de uitstroom van uitkeringsgerechtigden en/of de DUB-regeling?
5.Indien er een relatie kan worden gelegd met de DUB-regeling vindt de fractie het van belang dat er een beleid wordt opgesteld dat kan gelden voor alle (voetbal) sportverenigingen. Een heldere taakomschrijving hoort dan bij dit beleid.

 
Wij vernemen graag uw antwoorden.
 
Met vriendelijke groeten,

Namens de fractie van de PvdA-Hoorn,
Toon van de Wijdeven. 
 
c.c de leden van de gemeenteraad, de griffie, de sportraad, de pers, de v.v De Blokkers en   Christa van Hees. 

Reacties
Reactie: (Daniël)
20-5-2006, 17:30
Dat kan toch niet,als je eindelijk thuis bent van je tweede baan omdat die 3 vakanties per jaar en het autootje van moeders de vrouw betaald moet worden,laat staan het ophoesten van de hypotheek iedere maand dan heb je toch geen zin/fut meer om jezelf in te zetten voor de vereniging waar je je kinderen dumpt? Ben jij bedondert..daar moeten andere mensen zich maar voor inzetten hoor,daar ben ik te moe voor.Maar ohwee als de contributie omhoog gaat omdat de vereniging niets anders rest dan betaalde krachten aan te nemen voor een bar avondje of andere werkzaamheden...zoals ete doen gebruikelijk in ons landje gaan we steeds meer langs elkaar heen leven en zie hier het resultaat...

Reactie: (buurtbewoner)
20-5-2006, 11:50
900 leden en onvoldoende mensen om taken in het belang van "hun " club in te vullen?
Dit gelooft toch niemand?
Kom op leden/ouders kom eens uit die luie stoel en geef hier eens prioriteit aan.