Burgemeester Jan Nieuwenburg over de veiligheid in de gemeente Hoorn (radio interview)

Commissievergadering 29 november

HOORNGIDS HOORN | Elke vier jaar wordt door de gemeenteraad de ’Veiligheidsambitie’ vastgesteld. De prioriteiten op het gebied van openbare orde en veiligheid worden hierin opgenomen.

In de op te stellen Veiligheidsambitie 2026 wil de portefeuillehouder burgemeester Jan Nieuwenburg de volgende zaken opnemen: ondermijning (mensenhandel, cyber crime, drugs, motorclubs, barrières en weerbare organisatie), personen (radicalisering, jeugdcriminaliteit, Top X, vroeg signalering), gebieden (havens, bedrijventerreinen, overlastlocaties, complexe burenruzies en stadsvernieuwing), data analyse en acute veiligheidsproblemen. Daarnaast wordt de samenwerking tussen het zorg- en veiligheidsdomein stevig neergezet.

Diverse fracties noemen nog een aantal thema’s die aandacht verdienen. Renzo van Houten (Fractie Tonnaer) wijst op het gebruik van (steek)wapens door jongeren. Rob Brandhoff (CDA) vraagt speciale aandacht voor seksuele intimidatie en misbruik. Sabine Buijne (D66) noemt enkele zaken die onderbelicht zijn, waaronder gevoel van veiligheid. Menno Jas (DRP) hoopt op legalisatie van drugshandel, omdat de strijd ertegen hopeloos is. Marion van der Bijl (GroenLinks) noemt het recht op demonstratie en het gevaar van cybercrime. Charles Webster (ÉénHoorn) vraagt zich af of er voldoende capaciteit is om ambities waar te maken. Cedric Dors (ChristenUnie) wijst ook op het veiligheidsgevoel en de noodzaak om daar extra financiële ondersteuning te verlenen. Bram Berendse (PvdA) wil buurten waar kinderen veilig kunnen spelen en is ook voor legalisering van de productie van drugs. Frank van Rooij (Hoorn Lokaal) noemt ook het voordeel van een flexibele camera. Chris de Meij (Liberaal Hoorn) ziet in Hoorn een grotere toename van vormen van criminaliteit ten opzichte van het nationale gemiddelde en vraagt zich af of er voldoende capaciteit is om dat aan te pakken? Jeroen van der Veer (Sociaal Hoorn) vraagt wat de burgemeester nodig heeft van de raad om extra BOA’s te kunnen aanstellen en ziet graag betere nazorg voor ex-gedetineerden. Mitchel Sluis (VVD) noemde de kluisjescontrole op middelbare scholen en het bezit van wapens bij jongeren als zaken van zorg.

Interview met burgemeester Jan Nieuwenburg over de Hoornse veiligheidsambitie LUISTER NAAR HET INTERVIEW (8.51 min) (https://www.hoorn-online.nl/interview/burgemeester nieuwenburg over veiligheidsambitie2022-11-29.mp3).

Burgemeester Jan Nieuwenburg is blij met de bijdragen van de fracties. Er gebeurt veel meer dan in de ambitie is vastgelegd. De ambitie benoemt de prioriteiten. Hoorn kan het niet alleen en ook het vinden van genoeg mensen voor het veiligheidsdomein is een probleem. Het feit dat er extra geld voor wordt uitgetrokken betekent nog niet dat er genoeg mensen geworven kunnen worden. Het is niet zo dat alleen de overheid zich met veiligheid bezig houdt, ook de burgers kunnen veel betekenen voor het waarborgen van de veiligheid. Hij is vurig voorstander van legalisering van softdrugsproductie, maar moet wel daartoe aangewezen worden. Hoorn is nog niet geselecteerd voor een dergelijke pilot. Momenteel wordt teveel capaciteit vermorst voor de bestrijding van de criminaliteit die erom speelt. Demonstraties zijn prima, maar er moet wel gegarandeerd kunnen worden dat het veilig wordt georganiseerd. Hij kan niet meer doen dan wat wettelijk mogelijk is om preventief fouilleren of plaatsen van camera’s toe te passen. Dat moet goed onderbouwd zijn.

Omdat er nog meerdere zo geheten raadsinstrumenten worden aangekondigd komt dit punt terug in de raadsvergadering van 13 december.

Burgemeester Jan Nieuwenburg over de veiligheid in onze gemeente Burgemeester Jan Nieuwenburg over de veiligheid in onze gemeente