Strengere aanpak overlast in centrum

ingevoerd op 19-5-2006

‘Als je overlast veroorzaakt, komt dat je duur te staan.’ Onder dat motto gaat de politie in samenwerking met de gemeente de problemen op straat in de binnenstad van Hoorn strenger aanpakken. Er is overlast in het centrum van Hoorn van rondhangende jongeren bij coffeeshops en horecagelegenheden aan de Dubbele Buurt en het Kerkplein. Vooral tijdens de zomermaanden stijgen de meldingen op deze plaatsen. 
Overigens sluit burgemeester Van Veldhuizen niet uit dat het Julianapark, waar ook veel overlast is, ’s avonds en ’s nachts dicht moet. Het heeft niet zijn voorkeur en hij gaat eerst in overleg met de vertegenwoordigers van Binnenstad en Venenlaan.
 
In de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) staan duidelijke regels over wat verboden is op straat. De actie richt zich op bekendmaken van deze regels en vervolgens strikt handhaven. Om jongeren te informeren, zijn de spelregels vermeld op flyers en posters, die gericht worden verspreid. Vervolgens gaat de politie strenger controleren op naleving van de regels.

Surveillances
Tijdens gerichte surveillances in de probleemgebieden deelt de politie de flyers uit. Ondernemers uit de omgeving hangen de posters op en delen ook flyers uit. De politie gaat vervolgens in de probleemgebieden gericht handhaven. Ook het biketeam controleert tijdens de surveillance. Gemeente en politie willen hiermee bereiken dat jongeren hun gedrag aanpassen en de overlast vermindert.

Studenten
Het project is gestart door twee politiestudenten, in het kader van de eindexamenopdracht ‘integrale veiligheid’. De aanpak van de overlast op straat, is met de zomermaanden in aantocht, een passend onderwerp. De studenten hebben een wijkscan gemaakt om een duidelijk beeld te hebben van de problemen en er is een enquête gehouden onder de buurtbewoners voor een nulmeting. Leerlingen van de Rebound/Time Out (speciaal onderwijs) hebben het ontwerp van de flyer en de poster gemaakt. Deze jongeren weten wat er op straat speelt en beheersen de straattaal. Eind augustus wordt het project geëvalueerd. Dan is duidelijk wat de resultaten zijn.

Initiatieven
Hinderlijk rondhangen, gebruik van alcohol op straat, herrie en vernielingen veroorzaken overlast voor de omgeving. Het terugdringen hiervan is prioriteit voor zowel de gemeente als de politie. Er zijn al verschillende initiatieven door de gemeente genomen. Voorbeelden zijn de invoering van ‘het verblijfsverbod Kersenboogerd’, het nieuwe coffeeshopbeleid en de onlangs ingevoerde aanpassing in de APV over het hinderlijk rondhangen. Ook de gerichte aanpak van veelplegers door politie, justitie en reclassering richt zich onder andere op terugdringen van overlast.

Reacties
Reactie: (m&m)
22-3-2010, 18:53
blij dat ik weg ben uit hoorn en merk nu dat het ook anders kan.

Reactie: (zojo)
21-11-2007, 09:21
volgens mij zijn er hierzo bepaalde mensen racisten ofzo ik zelf ook dat bruin ben zeg niet eens (negers) het is tog negeroide ?
gewoon een schande puur schande

Reactie: (devries)
22-5-2006, 15:29
Er is ook geen reet te doen voor de jongeren hier, al het belastinggeld gaat op aan achterlijke prestigeprojecten en onzinverbouwingen/verhuizingen van overheidsdiensten, daarbij wordt alles zo duur gemaakt in ons land door diezelfde overheden dat je bijna wel met zijn tweeen moet werken om je kop boven water te houden en ja wie zorgt er dan voor de kinderen en waar kunnen ze naartoe, alles verbieden is echt niet de oplossing van veldhuizen je bent een echte politieker, kijk naar de oorzaak en stop eens wat geld in bijvoorbeeld buurthuizen in elke wijk zoals je vroeger ook had, nee hoor alles moet opgesoupeerd worden door overbetaalde ambtenaren die elkaar alleen maar werk bezorgen, de bevolking is er niet om het jullie te gerieven hoor, jullie zijn er voor de bevolking en betaald door de bevolking : werk daar maar eens aan in plaats van die achterlijke geldverslindende prestigeprojecten, hoeveel procent van de mensen hebben er nou echt wat aan die peperdure schouwburg en straks aan die ijsbaan waarvan nu al berekeningen zijn dat ie nooit winstgevend zal zijn, de bestuurders van hoorn en die haagse struisvogels zijn zelf de oorzaak van deze problemen.

Reactie: (Cyberman)
21-5-2006, 23:51
@Jansen

Het doen van een aantal racistische uitlatingen op div nieuwsberichten op deze site is niet echt wat ik noem een discussie.

Het draagt niet bij tot een (juiste) oplossing en dus geen toegevoegde waarde als je ’t mij vraagt.

Maar wie weet hebben ze op een wijk-bijeenkomst wel interesse in uw denkbeelden?

Succes ;-)

Reactie: (Jansen)
21-5-2006, 22:42
@Pruis:
Indrukwekkend lijstje zo had ik het nog niet bekeken.

Overigens mensen
Negers en blanken en chinezen zijn toch duidelijk verschillend. U kent de kenmerken ook wel, maar foei als u het hard op zegt/schrijft

Webmaster:
wees eens blij dat er discussie is!

Reactie: (Laurie)
21-5-2006, 12:47
Die gedachten heb ik inderdaad ook al eerder geopperd Laraza, zie de link, onderaan. Het lijkt wel of het tegenwoordig ’not done’ is een gewoon gezin te hebben met alle verantwoordelijkheden die daarbij horen. Horden (hoofdzakelijk) oma’s (durven toch geen nee te zeggen) zie ik voorbij wandelen (of in de super) met kleinkids, of afgeleverd op de crèche, omdat er kennelijk door beide ouders buitenshuis gewerkt ’moet’ worden. Tenslotte moet men minstens 2x p/jaar op vakantie, design-keuken is ook noodzaak, dure merkkleding ’moet’ en een lekker plat breed-beeld-tv aan de muur staat ook zo prettig. Wij werken er toch voor dus mag ’t, en oh ja, de kinderen worden toch goed opgevangen? Tering naar de nering zetten, wat is dat?

Quality-time (zoals dat wordt genoemd, bah!) is er alleen bij het avondeten (als je geluk hebt), alsof kids daar dan zin in hebben om de dag even door te nemen als pa en ma het zo uitkomt.

De sleutelkinderen van pakweg 15 jaar geleden zijn voor een deel de onhandelbare pubers van nu. En de kleintjes die nu overdag gedropt zijn bij oma/crèche de volgende onhandelbare generatie, uitzonderingen daargelaten.

En dan die grote schoolfabrieken waar je als kind verzuipt, leerkrachten constant overspannen thuis zitten, geen tijd, geen beleid voor het individuutje, opgaan in de massa, jammer dan als je voortijdig de school verlaat. Niets voor niets gaan er nu geluiden op de scholen weer kleiner te maken, dat riepen bewuste ouders al jaren geleden!

Nee, ik vind het niet zo gek dat het almeer mis gaat met onze jeugd, die zoeken de ’aandacht’ gewoon buiten, wat hebben ze thuis nou te zoeken??? Pa/ma moeten nog een vergadering, clubje bezoeken, even nog fitnissen, kibbelen over de nog te betalen schulden van het een en ander en/of ze zijn te moe en hangen inderdaad voor de buis tot bedtijd. Wat een wereld...

http://www.hoorngids.nl/createsite/news/createnews.asp?b_id=7951&news_id=41001&newsPg=2

Reactie: (e.pruis)
21-5-2006, 09:19
Park dicht door overlast, wachtruimte ns stations dicht door overlast, wat gaat er nog meer dicht door overlast. Winkelcentrum dicht door overlast, busstation dicht door overlast, geen treinen door overlast, binnenstad dicht door overlast, provinciale weg dicht door overlast, apotheek dicht door overlast, restaurant dicht door overlast, je eigen voordeur dicht door overlast, slager dicht door overlast. Politie buro dicht, zij doen toch niets aan overlast.

Steek jullie kop in het zand en blijf lekker niets doen, kies de gemakkelijkste weg heren/dames bestuurders.

Reactie: (la raza)
21-5-2006, 04:38
Het is niet zo zeer de schuld van de hangjongeren zelf, maar de huidige maatschappij (lees: ouders). Tweeverdieners die laat thuiskomen, eten, en uitgeput op de bank gaan zitten vegeteren voor de buis of op de pc verder werken, terwijl de kinderen geen aandacht krijgen. ’Mam, ik ga de stad in.’ klinkt voor deze ouders als muziek in de oren. Je eigen verantwoordelijk, namelijk opvoeden en alles (ook huiselijke sfeer en gezelligheid), ontlopen en afschuiven op de omgeving.

Reactie: (Daniël)
20-5-2006, 17:38
@Jansen: We hebben het hier over het stdascentrum en niet over die toko waar jij woont,dat daar bepaalde elementen overlst voorzaken is allang bekend op het gemeentehuis maar die zijn,zoals te doen gebruikelijk, hoornede doof en ziende blind voor deze problematiek en houden zich liever bezig met een binnestad waar toch geen donder te doen is behalve dan de ouwe van dagenbiljartclub of scooterraces over het groote noord..ohwnee,nu wordt ik teruggefloten want de "stadsfeesten" komen er weer aan,zal wel weer een hoop geklaag opleveren van de inwoners en organisatoren omdat er,volgens de binnestadbewoners teveel,en volgens de organisatie te weinig mensen op af komen,hoe dan ook,het is in Hoorn toch nooit goed.

Hoe ging die slogan ook weer: Hoorn zien en blijven" ik kan me onderhand wel in/bedenken waarom mensen die Hoorn gezien hebben absoluut niet willen blijven maar da’s persoonlijk..

Reactie: (redactie)
20-5-2006, 15:15
Hoewel wij van Hoorngids juist willen dat er over Hoornse zaken gediscussieerd wordt, veroordelen wij racistische uitingen zoals die van o.a. ene Jansen@home.nl.

Het kan zijn dat wij daarom genoodzaakt zijn om de mogelijkheid van het plaatsen van reacties bij bepaalde berichten uit te schakelen.

Gelukkig constateren wij ook dat er ook reacties zijn van mensen die niet op huidskleur alleen beoordelen.

redactie Hoorngids.nl

Reactie: (Laurie)
20-5-2006, 10:37
Daar ben ik het helemaal mee eens nospam! Van élke bevolkingsgroep is er altijd wel een clubje die het verpesten voor de medemens. Hier in de Risdammerhout is het een groepje met voornamelijk bleekscheetjes, maar ik, medebleekscheet, voel me totaal niet aangesproken cq verantwoordelijk. Ook is er hier onlangs een drugspand gesloten, geen buitenlander te bekennen. Overlast is niet aan kleur gebonden...

Reactie: (jansen)
20-5-2006, 10:29
Het zijn geen eskimo’s en ze doen meer dan rondhangen,
laten ze dat maar overzees gaan doen.
Wakker worden mensen!

Reactie: (Neger)
20-5-2006, 10:00
Dhr/Mevr Jansen.

Negers??

Ik geloof niet dat alle negers die wonen op of rondom het Betje Wolffplein (waarvan ik er ook eentje ben) ook daadwerkelijk hangen op ’t Betje Wolffplein.

Het is een bepaalde groep (in dit geval antillianen) die waarschijnlijk niet of niet genoeg om handen hebben en daardoor hele dagen rondhangen bij de zeeman & ’t station en zo voor overlast zorgen.

Er is jammer genoeg totaal geen beleid op.
Af en toe zie je politie langs rijden maar die zijn ook zo weer weg.

Een rondhang verbod & controle hierop is er helaas niet.

Ik begrijp uw ergernis/frustratie maar laten we a.u.b hier niet gelijk hele rassen over 1 kam gaan scheren, want ik persoonlijk ben niet verantwoordelijk voor het gedrag van die lui en wat ze daar uitvreten!

Beetje respect graag.

Bedankt

Reactie: (Jansen)
20-5-2006, 08:54
We vergeten gewoon even de dealende, spuitende, stelende, zuipende, hangende negers op het Betje Wolfplein.

Reactie: (Laurie)
19-5-2006, 21:17
Rust is inderdaad alleen buiten de stad te vinden maar in een stad moet je gewoon kunnen winkelen, werken, uitgaan/ontspannen én wonen dus. Met alle geluiden die daarbij horen. Dat is wat anders als overlast. Dat u er wel kennelijk tegen kan wil niet zeggen dat iedereen dat dan maar voor lief moet nemen. Lees de eerder gegeven link eens. Laten we het prettig houden met z’n allen, beetje rekening houden met elkaar, daar is niks mis mee, integendeel! :)

Reactie: (gijs)
19-5-2006, 18:37
Als je rust wilt moet je niet in een stad gaan wonen,word een beetje moe van al die klachten en zeikerds

Reactie: (Laurie)
19-5-2006, 11:26
Kijk, dat zijn nog eens berichten waarvan een mens denkt: "Ziezo, kennelijk is iedereen het goed zat en gaat men spijkers met koppen slaan!" De toekomst moet uitwijzen of de te nemen maatregelen effect gaan sorteren maar mijn zegen hebben ze. In ieder geval, sukses!

Sluit mooi aan op het eerdere onderwerp op Hoorngids.nl: http://www.hoorngids.nl/createsite/news/createnews.asp?b_id=7951&news_id=41001&newsPg=2