Resultaten voetbal 3 en 4 december

Scheidsrechter imiteert WK verlengingen bij SJC-Hollandia

HOORNGIDE REGIO | Een week na de overwinning op Alcides was Hollandia in Noordwijk zondag hard op weg naar de tweede zege op rij. Tot de 96e minuut stond Hollandia op een verdiende 1-2 voorsprong, maar die extra minuut kostte de Horinezen twee punten, doordat SJC in slotseconden toch nog gelijk wist te komen. Het vertoonde spel van Hollandia geeft in ieder geval een goed gevoel voor de rest van de competitie.

Zondagmiddag in Noordwijk tegen SJC begon in de 5e minuut met een hoofdrol voor het arbitrale trio. De doorgebroken Stezo Knott werd door doelman Lex Hoogenvorst vastgegrepen. De assistent hield de vlag naar beneden, maar de scheidsrechter trok de rode kaart voor de doelman, waarna hevige protesten van SJC-zijde volgden  bij de assistent. Na overleg met zijn leidsman werd de rode kaart weer in de broekzak gestopt wegens niet geconstateerd buitenspel.
Hollandia zag vervolgens de broer van de weer in het veld gekomen doelman Lex, Chris Hoogervorst, in de 7eminuut de score openen. Drie minuten later was de stand weer gelijk. Delano Wout haalde vanaf links verwoestend uit vanaf zeker 20 meter en bracht hiermee de stand weer in evenwicht op het fraaie scorebord. Hollandia had in de eerste helft het betere van het spel, maar wist ondanks de kansen niet tot scoren te komen.

In de rust werd gekeken naar de blessure aan het dijbeen van Daniël Meijers. Deze was van dien aard dat hij achterbleef in de kleedkamer. Diens vervanger Dirk de Jong bracht met een fraaie treffer in de 46e minuut de stand op 1-2. Hollandia bleef de wedstrijd controleren en was op weg naar een tweede overwinning. Dennis Jansen en Omar Nait Aicha verzuimden de genadeklap uit te delen en dat brak Hollandia in de blessuretijd op. De scheidsrechter had het duidelijk naar zijn zin en liet net als zijn collega’s in Qatar wel erg lang doorspelen. In de 96e minuut volgde na een vrije trap een hachelijke situatie voor het doel, waarna Tom Duindam de 2-2 tegen de touwen joeg achter doelman Dirk Bakker. Ondanks een onbevredigend gevoel van twee verloren punten gaf het vertoonde spel van Hollandia over de gehele wedstrijd genomen een goed gevoel voor de rest van de competitie.

Hollandia: Dirk Bakker, Delano Woud, Joep Rive, Enes Kar, Luke Abelskamp (71e Omar Nait Aicha), Stezo Knott (48e Youssef Chaali), Dennis Jansen (84e Indy Lee), Michael Lanting, Romeo Fecunda, Daniël Meijers (46e Dirk de Jong) en Denzel Inyamah.
Volgende week op zondag 11 december speelt Hollandia in de laatste competitiewedstrijd van het jaar tegen RKVV Velsen. Deze wedstrijd in het Julianapark begint om 14.00 uur.
Verslag: Peter van Lobberegt
=================================================================================

Always Forward verliest met 1-0 van Grasshoppers

Always Forward heeft zondag tegen Grasshoppers zijn tweede nederlaag in de lopende competitie geleden. In Hoogwoud was een door de thuisploeg benutte strafschop beslissend voor de uitslag. Het gedrang bovenaan in de ranglijst werd daardoor nog groter dan die al was. Drie ploegen, Forward, Schagen United en Spartanen, staan nu in punten gelijk op de bovenste drie plaatsen en de nummers vier (DWOW) en vijf (Dynamo) hebben resp. slechts twee en drie punten achterstand.

De startopstelling van Forward was in vergelijking met die van de wedstrijd van vorige week tegen Flevo op twee plaatsen gewijzigd. Op het middenveld verschenen Joost Ruttenberg en Remco Loos in plaats van Lucas Laan en Jeffrey de Moel.
De wedstrijd kon als tweelingbroertje gelden van de eerder in de huidige competitie geleden nederlaag bij RKEDO, waar de enige treffer eveneens voortkwam uit een strafschop, en het spelbeeld ervan leek als twee druppels water op dat van dezelfde wedstrijd die in mei in het vorige seizoen werd afgewerkt. Die wedstrijd eindigde in een 2-1 zege voor Grasshoppers. Beide ploegen maakten toen in de dying seconds van de wedstrijd nog een doelpunt. Verschillen met de wedstrijd in mei waren de weersomstandigheden – toen zeer warm, deze keer akelig koud – en de uitrusting waarin de Forward-spelers op het veld verschenen. Wijs geworden door de perikelen hieromtrent in de thuiswedstrijd tegen Flevo, droegen zij om op elk onderdeel een duidelijk onderscheid ten opzichte van de uitrusting van de thuisploeg te maken, behalve het gebruikelijke witte shirt ook een witte broek en witte kousen.

Het globale beeld van de wedstrijd was een aanvallend Forward, dat steeds vastliep op een sterk verdedigend ingestelde en ook sterk verdedigend opererende thuisploeg, die op zijn beurt met diepe passes probeerde de eenzame spits voorin te bereiken. Deze spits was een snelle en behendige speler die, als hij aan de bal kwam, een zee van ruimte had en het daarin de Forward-verdediging flink lastig maakte.

In de beginfase liepen de Forward-aanvallen veelal over links, vanwaar Clyde Limbach een aantal voorzetten kon afleveren, die in de regel door de Grasshoppers-verdediging kon worden verwerkt, zeker als het hoge voorzetten betrof, want de Hoogwouders hadden achterin, zoals gebruikelijk, een fiks lengtevoordeel.
De eerste gevaarlijke momenten deden zich echter voor bij het Forward-doel. In de zevende minuut brak een spits van de thuisploeg na een met diverse gunstig uitpakkende klutsen gelardeerde solo-actie door. Tristan Detmers wist de inzet met de voet tot corner te verwerken. Een minuut later leidde Forward-balverlies in de opbouw opnieuw tot een doorbraak en weer pareerde Tristan Detmers het schot op knappe wijze.
Een mooie combinatie – lastig uit te voeren op het nogal hobbelige natuurgrasveld – tussen Jurgen Adamus, Joost Ruttenberg en Clyde Limbach bracht Tom de Weerd in kansrijke positie, maar die bevond zich helaas tevens in een buitenspelpositie. Nadat Jurgen Adamus was aangeslagen en opgelapt, bediende hij Terence Alberg met een dieptepass. De Grasshoppers-doelman verwerkte het schot tot corner. Deze werd half weggewerkt en de daaropvolgende voortzetting van de aanval werd door middel van een overtreding gestuit. De doelman pareerde fraai de toegekende, door Gilles Duiveman McEwan ingeschoten vrije trap. Even later pakte dezelfde doelman knap een voorzet van Clyde Limbach. Nadat Terence Alberg en Gilles Duiveman McEwan een dreigend ogende Grasshoppers-uitbraak onschadelijk hadden gemaakt, probeerde Tom de Weerd met een diepe pass Joost Ruttenberg in scoringspositie te brengen, maar de bal bleef net buiten bereik van laatstgenoemde. Even later kon Tom de Weerd net niet goed bij een doorkopballetje van Joost Ruttenberg. Gilles Duiveman McEwan stuitte de daaropvolgende uitbraak van de thuisploeg met een overtreding, waarbij hij geblesseerd raakte. Chris B uiskwam voor hem in het veld.

In de tweede helft zorgden weer de Hoogwouders voor het eerste gevaarlijke moment, dat zijn einde vond in een goede ingreep van Jurgen Adamus. Enkele minuten later probeerde de spits van de thuisploeg in het Forward-strafschopgebied een omhoog gestuiterde bal op te vangen, maar hij werd hardhandig opzij gezet door Clyde Limbach. De toegekende strafschop bracht Grasshoppers op 1-0.
In de resterende speeltijd deed Forward vergeefse pogingen de gelijkmaker op het scorebord te laten aantekenen. De doelman van Grasshoppers greep in bij een diepe pass van Terence Alberg, een kopbal van Daimy Mac Donald en bij een corner. Een schot-uit-de-rebound van Jurgen Adamus smoorde in een woud van benen.
Na ruim een uur spelen kwamen Jeffrey de Moel en Lucas Laan in het veld voor Remco Alberg en Terence Alberg. Een klein kwartier later maakte de aangeslagen Jurgen Adamus plaats voor Danilo van der Woude. Tristan Detmers werd in deze periode enkele malen getest met een afstandsschot en een vrije trap, die hij beide stopte, en bij een Grasshoppers-uitbraak, waarbij hij de inzet knap tot corner verwerkte. Aan de andere kant van het veld richtte Daimy Mac Donald na een mooie actie iets te hoog en zag Tom de Weerd een vrije trap een prooi worden voor de Grasshoppers-doelman, die nog bijna verrast werd door een over zijn doel stuitende bal en zich kort daarna ontfermde over een diepe pass van Tom de Weerd. Twee acties van de met vrije trappen bereikte Daimy Mac Donald liepen uit op een tot corner afstuitend schot en een geblokt schot, waarbij Joost Ruttenberg uit de rebound een langs het doel verdwijnend schot kon afvuren. Hetzelfde lot trof een doelpoging van Lucas Laan nadat hij een uittrap van de keeper van de thuisploeg had opgevangen.
De laatste aanval van Grasshoppers werd besloten met een te hoog gericht schot en de twee laatste doelpogingen van Forward betroffen een schot van Joost Ruttenberg, na een actie, en een kopbal van Danilo van der Woude uit een voorzet van Jeffrey de Moel. In beide gevallen ging de bal langs de verkeerde kant van de paal.

Opvallende uitslagen
Opvallende uitslagen bij de wedstrijden die zondag in de tiende speelronde in de derde klasse A zijn gespeeld waren de ruime nederlaag die runner-up DWOW thuis leed tegen VVW (1-4) en het nog ruimere verlies van VVS ’46 bij Flevo (5-1). De nummers drie en vier van de ranglijst, Spartanen en Schagen United wonnen beide wel hun (thuis)wedstrijd, resp. tegen KGB (2-0) en Geel Zwart (4-0). Daardoor  kwamen beide ploegen op hetzelfde puntenaantal als Forward. Forward is op grond van het doelsaldo (+17) nog de koploper, maar het verschil met Spartanen en Schagen United is klein, want het doelsaldo van deze ploegen bedraagt +15. DWOW zakte naar de vierde plaats met twee punten achterstand op de top drie. VVS ’46 zag zich gepasseerd door Dynamo (3-1 thuiswinst tegen RKEDO), VVW en Flevo en staat nu op de achtste plaats. Niettemin hebben de Spanbroekers niet meer dan vijf punten achterstand op de drie ranglijstaanvoerders.
Grasshoppers nam door de zege tegen Forward meer afstand van de staartploegen, maar staat nog steeds op de hoogste ‘onveilige’ plaats, die leidt tot nacompetitiewedstrijden voor degradatie naar de vierde klasse.
Grasshoppers - Always Forward 1-0 (0-0).  54, (strafschop) 1-0.
Always Forward: Tristan Detmers, Terence Alberg (62, Lucas Laan), Gilles Duiveman McEwan (42, Chris Buis), Patrick Tap, Clyde Limbach, Jurgen Adamus (75, Danilo van der Woude), Cemil Zaal, Joost Ruttenberg, Remco Loos (62, Jeffrey de Moel), Tom de Weerd en Daimy Mac Donald.

Verslag: Hans Smit
Blamerende nederlaag voor Spirit´30 in Koog aan de Zaan

Spirit´30 was zondagmiddag tegen KFC onherkenbaar ten opzichte van vorige week tegen SEW. Was het de schrijnende kou of het ontbreken van essentiële dragende spelers in de ploeg uit Hoogkarspel? Aan het slot van de wedstrijd stond er maar liefst 6-1 op het scorebord.

In het begin van de wedstrijd was het een gelijkopgaande strijd. Jammer was het dat Joost Schoonen werd bestraft voor buitenspel, wat het volgens velen niet was, daar hij alleen voor doelman Alexander de Vries had gestaan. Later kreeg de goed leidende scheidsrechter Govert Jan Jongejan uit ´t Zand de assistent van KFC door en negeerde hij het vlagsignaal. Joost Schoonen kreeg later nogmaals een kans, maar die verprutste hij totaal. Ook KFC kreeg de nodige kansen, maar ook die werden door Billy Tavares en Daan Salden gemist.
In de 18e minuut was het raak: een schuiver in de hoek door Sietse den Haring kon niet worden gestopt door Mike Hoffer, hetgeen de 1-0 betekende. Enkele minuten later en ook nog tijdens hetzelfde liveverslag op Hoorn Radio was het weer raak door Robin Baartsheer: 2-0. Hier ging Hoffer niet helemaal vrijuit. Hij kreeg trouwens een heel vervelende middag. Ook omdat de achterhoede van Spirit´30 geen antwoord had op het doortastende spel van KFC. Even was er een kans op de aansluitende treffer, maar ook die mogelijkheid werd verprutst. Even later was het 3-0 door opnieuw Sietse den Haring van KFC. Ruststand 3-0. In de rust werden de genodigden door oma Zandbergen van koffie voorzien, iets wat zij al meer dan 43 jaar doet in de bestuurskamer.

De dondertoespraak van Peter Neuvel had wat losgemaakt bij de spelers uit Hoogkarspel. Dit resulteerde in een aantal mooie aanvallen en ook werd er goed en met het mes tussen de tanden verdedigd. Door die inzet was het Twan Grooteman die 3-1 liet plaatsen op het scorebord. En menigeen zat te wachten op de aansluitende treffer. Echter na zo´n 55 minuten zakte het weer als een plumpudding ineen. Het werd 4-1 in de 61e minuut, 5-1 en op het einde een beauty van invaller Mika Zandbergen van KFC. Eindstand 6-1.
Mike Hoffer had zondagmiddag een rotgevoel. Zo ook Peter Neuvel: “We werden na de achterstand van 2-0 afgestraft. We hebben het er vaak over met de jongens. Na een achterstand lukt het ons niet om ons te herpakken. Na rust lukte dat beter en dit resulteerde in een doelpunt. Over het geheel gezien was het niet de verbetenheid van vorige week tegen SEW. Volgende week de derby tegen s.v Enkhuizen. Dan moeten wij uit een ander vaatje tappen”, aldus een teleurgestelde trainer-coach van Spirit´30 in de microfoon van de meegereisde verslaggever van Hoorn Radio.

Verslag en foto: Bert Putters
Nuttige overwinning voor Zwaluwen’30 in Weesp (1-5)

Zwaluwen’30 speelt in de maand december nog tegen twee teams die de ranglijst sluiten. FC Weesp en Marken zijn de tegenstanders op resp. 3 december en 10 december, waarna de winterstop zal ingaan. Het doel is om geen verdere onnodige punten te verspelen en het jaar goed af te sluiten. Zonder Thom Nelen, die vader werd van een zoon (Frenkie) in de nacht van vrijdag op zaterdag, werd twee uur eerder vertrokken uit Hoorn. Het aanvangstijdstip was vervroegd in verband met de WK-wedstrijdstrijd van het Nederlands Elftal op de zaterdagmiddag.

Tot afgelopen zaterdag had de FC Weesp 1 winst- en 1 gelijkspel behaald en dus 4 punten. De wedstrijd in Weesp, onder frisse omstandigheden, begon gelijkwaardig. Weesp heeft geen slecht team en voetbalde volop mee met een aanvallend Zwaluwen’30. De beide vleugelverdedigers aan de Weesperzijde hadden wel moeite met de snelle buitenspelers van Zwaluwen’30. De eerste actie aan Zwaluwen’30-zijde kwam van Samet Cetin: in de 8e minuut verdween een strak schot naast het doel. In de 15e minuut een goede voorzet van Jim Nelen op Jerven Devid. Zijn schot ging over het doel. Na 20 minuten nam Zwaluwen’30 meer en meer het initiatief. Een schot van Samet ging over, terwijl een goede kans van Jerven Devid voorlangs werd geschoten in de 24e minuut. In de 28e minuut werd het tijd voor een ’Schippertje’. Opnieuw was het Leon Schipper die op bijna dezelfde wijze zoals eerder deze competitie de stand op 0-1 bracht. Van afstand een strak en geplaatst schot was dus wederom de openingsgoal van Leon Schipper.
De ban gebroken? Het eerste ’gevaar’ van FC Weesp kwam in de 30e minuut; een vrije trap rand 16 werd tot corner verwerkt, terwijl een schot van ook net buiten de 16, over het doel verdween. Bij opnieuw een corner van Weesp werd de bal net buiten de tweede paal buitengewerkt. Voor de rust volgden nog twee grote kansen om de score uit te breiden aan Zwaluwen’30-kant. Een goede voorzet van Jim Nelen op Samet Cetin ging naast, terwijl Gregory Scheltens vlak voor rust had moeten scoren toen hij, geheel ongehinderd bij een diepe bal, mocht doorgaan richting de doelman van Weesp. Zijn schot verdween naast het doel. Stand bij de rust een benauwde 0-1 voorsprong. Gezien het spelbeeld tot dan, was dit te mager.

Na de rust een onveranderd Zwaluwen’30, wat doorging om vooral via de vleugels gevaar te stichten in de achterhoede van FC Weesp. Bij één van de uitvallen over links werd in de 54e minuut Jim Nelen diep gestuurd. Op snelheid ging hij de verdedigers van Weesp voorbij en stuitte hij, buiten de 16, op de ver uitgekomen doelman van Weesp. Deze tikte hem aan en de jonge, goed fluitende scheidsrechter, gaf de onfortuinlijke doelman een rode kaart. De toegekende vrije trap van Jorg Ooievaar ging naast.
Zwaluwen’30 nam, tegen de 10 man van Weesp, nog meer het initiatief en het wachten was nu op meer doelpunten van Hoornse zijde. Een voorzet van Bilal vanaf de achterlijn was nog te kort om gevaar te stichten maar in de 61e minuut was het wel raak. Jim Nelen was weer weg over links en bediende op prima wijze de mee opgekomen Leon Schipper voor een simpele intikker recht voor het doel. Stand 0-2 en de wedstrijd gespeeld. In de 66e minuut zorgde Jim Nelen zelf voor de 0-3, na goed doorzetten. Nog was hij niet klaar. Nu was hij weg over rechts en mocht hij simpel Jerven Devid bereiken, die mee opgekomen was en dit cadeautje graag aanpakte en met een simpele voetbeweging voor de 0-4 zorgde. In de 78e minuut kwam Milon den Boer voor Jim Nelen in het veld, die zijn bijdrage wel geleverd had en mocht gaan rusten. In minuut 81 kwam de stand op 0-5. Jerven Devid bediende Diovaris Balentina op maat en deze scoorde ook nog simpel van dichtbij. FC Weesp kwam toch nog aan een doelpunt. In de 87e minuut stond het even niet goed in de verdediging van Zwaluwen’30 en mocht Weesp een (ere)treffer vieren. Eindstand 1-5. In de 88e minuut kwam Adi Moric nog voor Calvin den Boer in het veld. Gesteld kan worden dat Weesp haar verzet in deze wedstrijd moest opgeven nadat de doelman zijn rode kaart opliep en zij met 10 man moesten doorgaan. Tot die tijd deed Weesp redelijk mee in de wedstrijd.
Komende zaterdag speelt Zwaluwen’30 thuis tegen Marken (14.30 uur), de huidige nummer laatst op de ranglijst. Na de wedstrijd is er op het grote scherm in de kantine een WK-kwartfinale te zien gelijktijdig met de gezellige Zwamibo (Zwaluwen)-bijeenkomst. Zwaluwen’30 staat nu op de ranglijst op een 6e plaats met 15 punten uit 9 wedstrijden. Gezien het feit dat elk van de teams in deze klasse van een ander team kan winnen (of verliezen) is er voldoende perspectief om nog enkele plaatsen te stijgen op de ranglijst.

Opstelling Zwaluwen’30: Tobias Droomers, Bilal el Guennouni, Calvin den Boer (88e, Adi Moric), Gregory Scheltens, Encho Margaritha, Diovaris Balentina, Leon Schipper, Jorg Ooievaar, Jerven Devid, Samet Cetin, Jim Nelen (78e, Milon den Boer). Verdere wissels: Jarie Koning, Fabian Juan en Zakariya el Hayani.

Verslag: Leo van der Voort
SJC - Hollandia 2-2
Grasshoppers - Always Forward 1-0
HSV - Westfriezen 1-4
ALC - HSV Sport 0-2
Strandvogels - Hauwert’65 3-0

Spartanen - KGB 2-0