Wie verzorgt het Hoornse warmtenet?

Raadsvergadering 6 december

HOORNGIDS HOORN | Gaat Hoorn in zee met HVC waar het gaat om het aanleggen van warmtenetten? Intermaris heeft voor het realiseren van een warmtenet in de Kersenboogerd de expertise van HVC ingeschakeld. Een aantal fracties zien het niet zitten om de rest van de warmtenetten in Hoorn automatisch toe te wijzen aan HVC. De vraag van een aantal fracties is of het mogelijk is dat Hoorn zelf een bedrijf opzet of verder op zoek gaat naar andere bedrijven die dit ook kunnen. Dit om te voorkomen dat HVC een monopolypositie krijgt. Dat HVC elders op een goede manier warmtenetten heeft opgezet en het feit dat Hoorn aandeelhouder is van HVC zou verdere samenwerking met HVC tot een verstandige keuze kunnen maken.

Wethouder Arthur Helling begrijpt dat de raad kritisch wil blijven kijken naar een zo goed en goedkoop mogelijke partij wil zoeken om het aanleggen van warmtenetten te realiseren. Hij wil ook duidelijk maken dat het redelijk is dat HVC vraagt om een zeker commitment. Hij vreest dat het inschakelen van meerdere bedrijven kan leiden tot situaties dat in hetzelfde deel van de wijk huizen wel worden aangesloten en in dezelfde straat andere huizen op een ander moment door een ander bedrijf wordt geholpen. HVC heeft de nodige expertise en kan het werk op niet al te lange termijn oppakken. De voorkeur gaat uit naar een publiek warmtebedrijf en dat is HVC. Door met hen in zee te gaan, krijgt de gemeente meer grip op tempo, fasering , duurzaamheid en kosten. HVC houdt volgens hem ook in de gaten of het gebruik van aardwarmte haalbaar is op sommige plaatsen.

Een aantal fracties (Fractie Tonnaer, PvdA, DRP, CDA en ChristenUnie) dienden een amendement in om na te gaan of er voor een deel van de aan te leggen warmtenetten andere mogelijkheden kunnen zijn. Zij willen dat de gemeente en niet HVC de regie in handen blijft houden. Het amendement wordt aangepast om duidelijk te maken dat andere aanbieders niet worden uitgesloten. De wethouder raadt de wijziging af, omdat je niet met bedrijven kunt afspreken dat ze aan de slag mogen gaan, maar dat er mogelijk ook een ander bedrijf kan worden ingeschakeld. De wethouder noemt dat ”een ander liefje”.

Het amendement bereikt na een schorsing van de vergadering een meerderheid van stemmen. Het geamendeerde voorstel wordt aangenomen.

Wethouder Arthur Helling over het aan te leggen warmtenet in Hoorn Wethouder Arthur Helling over het aan te leggen warmtenet in Hoorn