Always Forward (zat) op weg naar kampioenschap na winst op VVA/Spartaan

07-12-2022

Always Forward (zat) heeft dinsdagavond de, in verband met de zaterdag gespeelde achtste-finalewedstrijd Nederland – USA uitgestelde, wedstrijd tegen VVA/Spartaan met ruim verschil gewonnen (4-1). Forward behoudt daardoor de leiding in het klassement en het kampioenschap van de eerste periode is weer een stap dichterbij gekomen. In deze periode staan nog de wedstrijden in Amsterdam tegen De Volewijckers en in eigen huis tegen HCSC op het programma en om de titel in de wacht te slepen kan de ploeg het zich veroorloven om één van deze twee wedstrijden gelijk te spelen.

Het eerste gevaarlijke moment van de wedstrijd kwam op naam van de bezoekers uit een corner op rechts. De ingestudeerde variant betrof een pass naar de rand van het strafschopgebied, waarbij een Spartaan-speler een overstapje maakte en de tweede inschoot. De bal verdween niet ver over en langs het doel van Dani Peper. Enkele minuten later werd Kevin van Gasteren rechts van het Spartaan-doel aangespeeld. De doelman verwerkte zijn uit scherpe hoek afgevuurde schot tot corner. Hieruit legde Stefan Schipper de bal terug op Perry Vlasman wiens schot smoorde in een woud van benen.
Als Spartaan een aanval opzette, gebeurde dit vaak over rechts. In de 17e minuut deed de ploeg dit op knappe wijze, maar Jelle Huitema voorkwam met een prima ingreep een doorbraak. Kort daarna kwam een voorzet van Boyd Stevens, na een mooie actie, niet helemaal uit de verf, maar de aanval ging door en werd besloten met een tikje breed van Stefan Schipper op Boyd Stevens, die hard inschoot. De Spartaan-doelman hield de bal knap uit de linkerbenedenhoek.
In de 21e minuut kwam Forward op voorsprong. Voor de tweede maal in dit seizoen opende Nick de Wit de score (zijn eerste bleek de beslissende treffer tegen Reiger Boys) en weer deed hij dat uit een corner. Kevin van Gasteren bezorgde de bal keurig bij de centrale verdediger die met een tegendraadse kopbal de rechterhoek van het doel vond (1-0). Zes minuten later verdubbelde Stefan Schipper de marge toen hij een dieptepass van Jelle Huitema met één balaanraking, technisch heel knap, een veel grotere vaart meegaf en de bal opnieuw in de rechterhoek van het Spartaan-doel deed belanden (2-0).
Na een goede ingreep van Jimmy Bouwhuis bij een dreigende Spartaan-doorbraak vond Marijn Sterk met een hoge en diepe pass op links Stefan Schipper. Diens voorzet werd half weggewerkt, waarna de inlopende Boyd Stevens uit de rebound een dreunend schot afvuurde dat de Spartaan-doelman knap wist te pareren. In de slotfase van de eerste helft zorgden diverse Forward-aanvallen voor gevaar bij het Spartaan-doel, maar de defensie kon, zij het soms met moeite, meer tegendoelpunten voorkomen. Stefan Schipper was nog het dichtst bij een treffer, toen de bal uit zijn schot via het been van een Spartaan-verdediger boven op de lat belandde.

Tweede helft
In het tweede bedrijf kwam Matthijs Greenan in het veld voor Perry Vlasman. Hij vestigde snel de aandacht op zich met twee assists binnen enkele minuten. Bij de eerste daarvan was de term ‘assist’ wellicht ietwat geflatteerd, want 99% van het werk werd gedaan door Boyd Stevens, die door Matthijs Greenan werd aangespeeld. Boyd Stevens trok met de bal aan de voet naar binnen en vuurde plotseling een iedereen verrassend hard schot af dat – weer – in de uiterste rechterbenedenhoek van het Spartaan-doel verdween (3-0). De tweede assist van Matthijs Greenan was een heel fraaie. Op rechts trok hij de opstuitende bal met een volley voor het doel, waar de inlopende Kevin van Gasteren hoog opspringend met een kopbal het vierde Forward-doelpunt op het scorebord bracht. Voor de vierde maal belandde de bal in de rechterhoek – deze keer hoog – van het doel (4-0).
Kort na deze treffer kon een Spartaan-spits op links doorbreken en alleen op Dani Peper afgaan. De Forward-doelman wachtte even af en toen de schutter de bal iets te ver voor zich uitspeelde greep Dani Peper zijn kans door bliksemsnel naar voren te sprinten en de bal te pakken.
Bij een dieptepass van Boyd Stevens op Stefan Schipper wist een Spartaan-verdediger op knappe wijze onheil te voorkomen en de bal richting zijn doelman te spelen. Een vrije trap van de bezoekers, vanaf ruim 25 meter recht voor het Forward-doel genomen, stuitte af op het muurtje en werd een eenvoudige prooi voor Dani Peper. Aan de andere kant van het veld vloog een vrije trap van Jouke Huitema rakelings voor het doel langs.
Jelle Huitema en Boyd Stevens maakten plaats voor Joey Papamelodias en Yannick Kuijpers en later kwamen Mirko Boukens en Leon Machielse in het veld voor Milco Leijen en Kevin van Gasteren. Na een periode waarin Forward langdurig balbezit had, kwam Spartaan in de slotfase van de wedstrijd weer wat vaker aan aanvallen toe. Bij een daarvan, over rechts, ontstond de tegentreffer van Spartaan toen een spits, mede omdat Mirko Boukens uitgleed bij een poging in te grijpen, een scherpe harde voorzet kon afleveren, waaruit een dicht bij het doel staande ploeggenoot de bal tegen het net kon tikken (4-1). Daarna waren beide ploegen nog eenmaal dicht bij een treffer. Een spits van Spartaan zag zijn knallende afstandsschot tegen de paal belanden en uit een vrije trap van Mirko Boukens schoot Stefan Schipper van dichtbij in, maar de bal bleef via een op de doellijn staande verdediger buiten het doel.
Always Forward (zat) - VVA/Spartaan 4-1 (2-0).  21, De Wit 1-0; 27, Schipper 2-0; 47, Stevens 3-0; 51, Van Gasteren 4-0; 78, 4-1.
Always Forward: Dani Peper, Perry Vlasman (46, Matthijs Greenan), Nick de Wit, Jimmy Bouwhuis, Marijn Sterk, Jouke Huitema, Jelle Huitema (56, Yannick Kuijpers), Boyd Stevens (56, Joey Papamelodias), Kevin van Gasteren (72, Leon Machielse), Stefan Schipper en Milco Leijen (72, Mirko Boukens).
Verslag: Hans Smit