Stationsgebouw omvormen tot bibliotheek

07-12-2022

HOORNGIDS HOORN | De NS heeft in samenspraak met de gemeente Hoorn de wachtruimte in het stationsgebouw van station Hoorn gesloten vanwege overlast. Eerder al verdwenen de loketfunctie en de AKO-winkel. Fractie Tonnaer is van mening dat de gelegenheid moet worden aangegrepen om het stationsgebouw een nieuwe bestemming te geven, waarbij met name wordt gedacht aan een bibliotheek.

Fractie Tonnaer bepleit al sinds 2009 een nieuwe locatie voor de bibliotheek aan de Wisselstraat, waarbij in eerste instantie de Noorderkerk in beeld kwam, maar deze heeft inmiddels een andere bestemming gekregen. 


Meer dan alleen een bibliotheek
Marieke Rijk, gemeenteraadslid namens Fractie Tonnaer: ”Onze fractie ziet nu een mooie kans om de bibliotheek aan de Wisselstraat te verplaatsen naar het stationsgebouw. Op deze manier ontstaat er een prachtige nieuwe voorziening in het hart van de toekomstige Poort van Hoorn en nabij het vervoersknooppunt Station Hoorn. Naast de bibliotheek zou er een (eet)café, studie- en werkplekken met gratis wifi kunnen komen. Een plek om te werken, studeren en te ontmoeten. Een goed voorbeeld vinden wij de StationsHuiskamer op Rotterdam CS. Door de verhuizing van de bibliotheek komt er aan de Wisselstraat een goede woonlocatie vrij midden in de binnenstad met haar mooie binnentuin. Een win win situatie dus.”
De fractie heeft de mogelijkheden vervat in een schrijven aan het college van B&W met daarin het verzoek in gesprek te gaan met de directie van de bibliotheek en met de NS over het herbestemmen van het monumentale stationsgebouw.

Stationsgebouw Hoorn Stationsgebouw Hoorn