Aanlichtmasten een aanfluiting op de Roode Steen volgens Fractie Tonnaer

08-12-2022

HOORNGIDS HOORN | De geplaatste aanlichtmasten op de Roode Steen zijn volgens Roger Tonnaer van Fractie Tonnaer een aanfluiting voor het historische plein. De Roode Steen verandert volgens hem van een historisch plein in een soort van Cruyff Court. 

Roger Tonnaer: ”De aanlichtmasten maken het plein nog rommeliger en verkleinen voor het oog de meest historische plek van onze stad. Daarom moeten de aanlichtmasten zo snel mogelijk worden verwijderd. De verwijderde lichtmasten kunnen geschonken worden aan een van de vele noodlijdende sportverenigingen voor het verlichten van hun sportvelden.”

Fractie Tonnaer heeft onderstaand schrijven verzonden naar het college van Burgemeester en Wethouders van Hoorn.

Geacht College,
Enkele weken geleden zijn tot onze verbijstering vier aanlichtmasten geplaatst op de Roode Steen. De plaatsing van de vier lichtmasten heeft de Roode Steen veranderd van een historisch plein in een soort van Cruyff Court.
Het fotograferen van bijvoorbeeld het Westfries Museum kan vrijwel onmogelijk zonder een van de lichtmasten ongewild in beeld te krijgen. De lichtmasten maken het plein nog rommeliger en verkleinen voor het oog de meest historische plek van onze stad. 
Fractie Tonnaer is al jaren een groot voorstander van het aanlichten van monumenten in Hoorn. Het aanlichten van onder andere de Oosterpoort met brug en de Statenpoort is een verrijking voor de inwoners en toeristen. Dat geldt trouwens ook voor het plaatsen van de vele bloemmanden aan lantaarnpalen en bruggen in de stad. We willen u daarom aansporen voort te gaan met het aanlichten van monumenten en plaatsen van bloemmanden aan lantaarns en bruggen.  
De wijze waarop monumenten worden aangelicht worden op de Roode Steen is echter een aanfluiting. Daarom vragen u zo snel mogelijk nog voor de ingebruikname van de masten deze te verwijderen. De verwijderde lichtmasten kunnen wat ons betreft geschonken worden aan een van de vele noodlijdende sportverenigingen voor het verlichten van hun sportvelden. Veel sportverenigingen ontbreekt het aan financiële middelen voor de aanschaf van goede veldverlichting en kunnen slechts oude lichtmasten van niet-Hoornse sportverenigingen aanschaffen. 
Over het verwijderen van de aanlichtmasten stellen wij volgens art. 36 van het Reglement van Orde de volgende vragen:

De gemeenteraad heeft 10 december 2019 de ‘Nota Aanlichten Hoorn’ vastgesteld. Wordt in deze nota het plaatsen van negen meter hoge lichtmasten als mogelijkheid genoemd? Zo nee, waarom zijn dan toch zulke hoge lichtmasten geplaatst? Is het mogelijk monumenten op de Roode Steen zonder lichtmasten aan te lichten? Heeft de gemeente zichzelf voor het plaatsen van de lichtmasten een omgevingsvergunning verleend? Heeft de monumentencommissie ingestemd met de plaatsing van de lichtmasten? 
Bent u het met ons eens dat de lichtmasten een aanfluiting zijn voor het aanzien van het plein en dat daardoor het plein visueel verkleind en verrommeld wordt? Hoe vaak moeten de aanlichtmasten tijdelijk verwijderd worden voor evenementen zoals de jaarlijkse kermis? 
Wat heeft de aanschaf en plaatsing van de vier lichtmasten gekost en hoeveel kost jaarlijks het diverse keren tijdelijk verplaatsen?
Bent u bereid om de aangerichte schade aan de Roode Steen te herstellen door nog voor de ingebruikname van de masten deze te verwijderen?
Wilt u de verwijderde lichtmasten schenken aan een financieel noodlijdende sportvereniging voor het verlichten van sport- of trainingsveld?
Waarom zijn op het Kerkplein en voor ‘t Hoofd aanlichtmasten geplaatst en gaat dit soort plaatsingen nog vaker gebeuren?
Welke monumenten worden de komende jaren met of zonder aanlichtmast nog meer aangelicht en past dit binnen het beschikbaar gestelde budget?

Vriendelijke groet,
namens Fractie Tonnaer,
Roger Tonnaer, fractievoorzitter

Aanlichtmasten Roode Steen Aanlichtmasten Roode Steen