Arbeidsmigranten laten wonen op Hoorn80

12-12-2022

HOORNGIDS HOORN | In een bedrijfswoning aan de Neutronweg op Hoorn 80 wonen al jarenlang arbeidsmigranten. Deze arbeidsmigranten veroorzaken geen overlast in straat, buurt en bedrijfsterrein. Toch eist de gemeente Hoorn dat deze bewoning ongedaan gemaakt wordt. Tien arbeidsmigranten moeten medio februari 2023 de comfortabele bedrijfswoning verlaten. Fractie Tonnaer, Liberaal Hoorn en Christen Unie pleiten ervoor de bestaande woonsituatie voorlopig zo te laten. 

”Pas als het de zeven gemeenten is gelukt de slechte woonomstandigheden van arbeidsmigranten te verbeteren kan een eind gemaakt worden aan het wonen op bedrijfsterreinen. Nog steeds zijn lopende regionale onderzoeken naar geschikte woonlocaties voor arbeidsmigranten in Westfriesland niet gevonden”, aldus gemeenteraadslid Roger Tonnaer namens Fractie Tonnaer, Liberaal Hoorn en Christen Unie. Hun wens is kenbaar gemaakt aan het college van Burgemeester en Wethouders van Hoorn middels onderstaand schrijven. 

Geacht College,
In de bedrijfswoning aan de Neutronweg 8a wonen al jarenlang arbeidsmigranten. De woning is 256 m2 groot en heeft twee badkamers, twee toiletten, negen slaapkamers, zeer ruime keuken en een buitenterras. De bewoners wonen er naar tevredenheid en vergroten de (sociale) veiligheid op het bedrijventerrein. In de directe omgeving van de bedrijfswoningen bevinden zich geen andere woningen. Van buurtoverlast is geen sprake.
Ondanks deze bijzondere woonlocatie heeft de eigenaar van de woning van de gemeente Hoorn het verzoek gekregen om uiterlijk medio februari 2023 de bedrijfswoning te ontruimen. In dat geval zal de komende jaren de bedrijfswoning nutteloos leeg staan, terwijl er een enorm groot tekort is aan woningen voor arbeidsmigranten. Bovendien is er voor de huidige tien arbeidsmigranten geen alternatieve woonruimte in West-Friesland te vinden. 
Op 29 januari 2019 heeft de gemeenteraad een motie aangenomen waarin het college wordt gevraagd met andere partijen, bedrijven en bewoners een stadsbrede visie te ontwikkelen op een gezonde toekomst van bedrijventerreinen, waarbij ruimte is voor een combinatie van wonen, werken en vermaak. Deze motie is volgens ons slechts voor een deel uitgevoerd. Van een onderzoek naar een combinatie van wonen, werken en vermaak is weinig terechtgekomen. 
De woningnood onder arbeidsmigranten bestaat nog steeds en er zijn nog geen vooruitzichten dat die op korte termijn wordt opgelost. Per motie heeft de gemeenteraad op 23 maart 2021 besloten de Beleidsnotitie Huisvesting Arbeidsmigranten in woningen bestemd voor de woningmarkt in te trekken. Volgens deze motie veroorzaken grote aantallen tijdelijke arbeidsmigranten in woningen een achteruitgang van de woonomgeving in straten en buurten. De goedkope koopwoningen worden uitgewoond en de bewoners hebben geen enkele betrokkenheid met de straat of buurt. Volgens ons is van achteruitgang aan de Neutronweg en omgeving geen sprake. Uitbuiting en slechte leefomstandigheden zijn hier niet aan de orde . Wij vinden dat het college van B&W de motie niet naar inhoud en geest uitvoert. De aanschrijving door de gemeente is inhumaan, houdt onvoldoende rekening met de specifieke woonsituatie aan de Neutronweg en houdt geen rekening met het woningtekort voor arbeidsmigranten. 
Tijdens de raadscommissie van 29 november jl. hebben Liberaal Hoorn en Christen Unie gevraagd voor- en tegenargumenten voor het wonen op bedrijfsterreinen te onderzoeken en de bestaande woonsituatie aan de Neutronweg te gedogen. In de beantwoording verwees wethouder Helling naar een lopend regionaal onderzoek naar woonlocaties voor arbeidsmigranten. 
Fractie Tonnaer, Liberaal Hoorn en Christen Unie stellen volgens artikel 36 Reglement van Orde de volgende vragen:
1. Bent u het met ons eens dat de arbeidsmigranten aan de Neutronweg geen overlast veroorzaken in straat, buurt en bedrijventerrein? Vindt u de woning voldoende groot om door tien arbeidsmigranten te worden bewoond? 
2. Wilt u de gemeentelijke aanschrijving tot ontruiming van de bedrijfswoning intrekken en de bestaande woonsituatie, in afwachting van de lopende onderzoeken, voor ten minste vijf jaar gedogen?
3. Bent u met ons van mening dat de zeven West-Friese gemeenten het vooralsnog niet is gelukt de slechte woonomstandigheden van arbeidsmigranten te verbeteren in de regio? Heeft u voor de tien arbeidsmigranten na uitzetting een alternatieve woonruimte?
4. Bent u bereid het wonen op bedrijfsterreinen door arbeidsmigranten voorlopig toe te staan zolang er geen grote woonlocatie voor arbeidsmigranten is gevonden in de regio?
5. Wilt u vanwege de urgentie en ondanks de Kerstvakantie de gestelde vragen binnen dertig dagen beantwoorden?
Vriendelijke groet, gemeenteraadsleden
Roger Tonnaer, namens Fractie Tonnaer
Chris de Meij, namens Liberaal Hoorn
Kees Maas, namens Christen Unie

Neutronweg 8A exterieur Neutronweg 8A exterieur