Prestatieafspraken met Intermaris over Hoornse bouwplannen (+ radio interview)

Raadsvergadering 13 december

HOORNGIDS HOORN | De prestatieafspraken waarover de Hoornse raad zich uitsprak bleek in voorafgaande vergadering een heikel punt. Voor een groot deel is er verzet tegen de plannen om een aantal woningen voor sociale huur te verkopen of te slopen. Op deze manier vinden verschillende fracties het moeilijk te begrijpen dat er in 2030 juist meer woningen voor de sociale huur beschikbaar zullen zijn. 

Vier amendementen zijn ingediend. Liberaal Hoorn wil bewerkstelligen dat t/m 2030 het aantal van 10.000 sociale huurwoningen is gerealiseerd.

Fractie Tonnaer, ChristenUnie, Liberaal Hoorn en PvdA Hoorn willen in het raadsvoorstel toegevoegd krijgen: woningverbetering en het aanpakken van woningen met vocht- en schimmelproblemen. De Realistische Partij vraagt de gemeenteraad halfjaarlijks te informeren over de voortgang van gemaakte prestatieafspraken. Het vierde amendement wil de volgende beslispunten toevoegen: Intermaris bouwt bij nieuw te ontwikkelen locaties minimaal 30% sociale huur; een tekstaanpassing met: 30% sociale huur in plaats van 15% sociale huur. Dit wordt ingediend door Sociaal Hoorn, Fractie Tonnaer, Liberaal Hoorn en ChristenUnie. Verder ligt er een motie over deze zaak, ingediend door PvdA Hoorn en Fractie Tonnaer waarin ook gevraagd wordt de informatiestroom vanuit Intermaris eerder te delen met bewoners en fracties.

Interview met Jeroen van der Veer (Sociaal Hoorn) over het niet realiseren van 30% sociale woningbouw LUISTER NAAR HET INTERVIEW (3.41 min) (https://www.hoorn-online.nl/interview/jeroen van der veer over sociale woningbouw2022-12-13.mp3)

Wethouder Karin Hakhoff wil alle bewoners huisvesten en daar doet ze haar best voor. Ze vindt in Intermaris een goede partner om dit te verwezenlijken. De woningen die Intermaris wil verkopen zullen pas verkocht worden wanneer daar net zo veel nieuwe sociale huurwoningen voor terug worden gebouwd. Afspraken over onderhoud en aanpak van schimmel maken geen deel uit van het voorstel, maar ze zal dit zeker aankaarten bij Intermaris. Een update qua informatie wordt wel jaarlijks gedaan. Halfjaarlijkse informatie raadt ze af. 

De amendementen haalden geen meerderheid van stemmen. Het raadsvoorstel werd wel aangenomen. De motie waarin gevraagd wordt om tijdig geïnformeerd te worden over plannen werd verworpen omdat de wethouder dit al toezegde.  

Wethouder Karin Hakhoff over prestatieafspraken met Intermaris Wethouder Karin Hakhoff over prestatieafspraken met Intermaris

Reacties
Reactie: (NeeDRP)
14-12-2022, 20:34
Halfjaarlijks informeren over de voortgang van gemaakte prestatieafspraken is alleen maar meer druk op het ambtelijk apparaat, komt de uitvoer niet ten goed en zou geld verspilling zijn. De woningcorporatie houden aan de afspraken en indien nodig opwaarderen in de jaarlijkse evaluatie is genoeg.