De Hoornse veiligheidsambitie is door de raad verder uitgebreid

Raadsvergadering 13 december

HOORNGIDS HOORN | Elke vier jaar stelt de gemeenteraad een Veiligheidsambitie vast. Met de Veiligheidsambitie wordt vooral gefocust op ondermijning (mensenhandel, cybercrime, drugs, motorclubs, barrières en weerbare organisatie), personen (radicalisering, jeugdcriminaliteit, Top X, vroeg signalering en zorg en veiligheid), gebieden (havens, bedrijventerreinen, overlastlocaties, complexe burenruzies en stadsvernieuwing), data analyse en acute veiligheidsproblemen.

Amendementen en moties

Het raadsvoorstel leverde drie amendementen op. CDA Hoorn, D66, VVD Hoorn, PvdA Hoorn en Hoorn Lokaal vinden het belangrijk toe te voegen: bestrijding en voorkoming van seksueel misbruik.

GroenLinks benadrukt het grondrecht om te demonstreren en Fractie Tonnaer wil opgenomen hebben dat het bezit van mes- en steekwapens moet worden tegengegaan.

Ook is een motie ingediend door ChristenUnie en D66 met het doel om de preventieve kant van de veiligheidsambitie te versterken door het inschakelen van jongerenwerk. Zij willen graag weten welke preventieve projecten in ons land effect hebben.

De motie van VVD Hoorn, D66 en ChristenUnie wijst op de gevaren van offensieve cyberstrategie door Rusland en China en daarom zal men dat in de gaten moeten houden bij aankoop van ICT-materialen.

De Realistische Partij hoopt via een motie voor elkaar te krijgen dat er een verordening komt om binnen een straal van 50 meter rond scholen geen wapens te mogen dragen.

Burgemeester Nieuwenburg vindt dat er een behoorlijk ambitieus stuk is voorgelegd. Hij wijst op de inhoud van het voorstel waarin een aantal zaken die genoemd zijn in amendementen en moties al zijn opgenomen. In het APV staan ook zaken waarmee hij nu al kan optreden, ook het genoemde mesgebruik. Ook op preventief gebied wordt maximaal ingezet. Hij beveelt het amendement over het demonstreren wel aan.

De komende dagen zal er een inzet zijn om het misbruik van vuurwerk tegen te gaan. Hij wil de aanpak van wapenbezit niet beperken tot de ruimte om een school. Risico’s kunnen zich op veel plaatsen in de stad voordoen. Wethouder Dick Bennis geeft aan dat de voorzichtigheid rond aanschaf van ICT-apparatuur wordt ingegeven door andere instanties die een beter inzicht in de materie hebben.

De raad stemt in met alle amendementen. Ook de moties krijgen instemming.

Hoorns burgemeester Jan Nieuwenburg Hoorns burgemeester Jan Nieuwenburg