Hoornse stadsstrand krijgt nu echt vorm

Het grote genieten kan binnenkort beginnen

HOORNGIDS HOORN - Het wordt het grootste stadsstrand van Nederland dat aan een meer ligt: het Hoornse stadsstrand. Alle voorbereidingen zijn nu klaar en op 17 november gaf wethouder Arthur Helling van de gemeente Hoorn het startsein voor de inrichting. Ten behoeve van de waterveiligheid heeft de Alliantie Markermeerdijken bij Hoorn een oeverdijk aangelegd en in opdracht van de gemeente Hoorn wordt nu ook het stadsstrand ingericht.

Fiets- en wandelpaden, bruggen, parkeergelegenheden: de komende anderhalf jaar krijgt het gedeelte tussen schouwburg Het Park en de Galgenbocht zijn definitieve uiterlijk. “Ook komt er een voetbalveld, een beachvolleybalveld, een gedeelte waar je lekker buiten kunt fitnessen, een zwemsteiger en meerdere speelplekken voor kinderen”, vertelt Hans Manten, projectleider stadsstrand bij de gemeente Hoorn. Vlakbij de zwemsteiger komt bovendien een strandpaviljoen, en halverwege het stadsstrand bij de uitkijkheuvel is er plek voor een foodtruck. Wie meer wil weten over alles wat er op het stadsstrand komt, kan kijken op de speciale nieuwe website van de gemeente Hoorn.

80.000 kuub zand en 22.500 ton stenen
Inmiddels is bij het strand begonnen met het weghalen van de voorbelasting. “Dit is het zand dat nodig was voor het inklinken van de ondergrond”, legt Robert van ’t Riet van de Alliantie Markermeerdijken uit. Als realisatiemanager is hij verantwoordelijk voor de uitvoering. “In totaal wordt er rond de 80.000 kuub aan zand afgegraven. Dit zijn ongeveer 4.000 vrachtwagens tot de nok toe volgeladen. Een gedeelte daarvan wordt gebruikt om het laatste stuk van het stadsstrand te maken en de rest wordt gebruikt in module 3, bij de Grote Waal en de Hulk. De komende periode gaan we ook de funderingen aanbrengen voor de parkeergelegenheden, de sportvelden en de fiets- en wandelpaden. En daarnaast gaan we de tweede strekdam verlengen, nu deze goed stabiel is, en maken we de uitkijkheuvel af. In totaal is er tot nu toe al 22.500 ton aan stenen gebruikt voor de strekdammen. Ja, dat zijn grote getallen, hè?”

Klaar om te genieten
De belangrijkste vraag is natuurlijk: wanneer is het stadsstrand helemaal af? “We verwachten dat we het eerste deel van het strand, dus van de schouwburg tot aan de geplande wandelbrug, in de zomer van 2023 kunnen opleveren”, antwoordt Robert. “In de zomer van 2024 is waarschijnlijk het gehele stadsstrand klaar voor gebruik en kan het grote genieten beginnen.”

Stadsstrand Hoorn luchtfoto dec. 2022 Stadsstrand Hoorn luchtfoto dec. 2022