Aantal dak- en thuislozen enorm toegenomen

Kees Maas, raadslid namens ChristenUnie stelt hierover vragen

HOORNGIDS HOORN | Het CBS gaf afgelopen zomer al aan dat het aantal dak- en thuislozen landelijk in een jaar tijd meer dan verdubbeld is. Ook in Hoorn is dat merkbaar.  Esther Jeunink begon zeven jaar geleden als straatpastor. In die functie knoopt ze gesprekken aan met dak- en thuislozen. Ze ziet duidelijk dat het aantal dak- en thuislozen flink toeneemt.

Kees Maas, raadslid namens de ChristenUnie, stelt hier vragen over aan het college van burgemeester en wethouders:

Betreft: art. 36 – toename dak -en thuisloze jongeren

Hoorn, 22 december 2022

Geacht college,

Kort geleden bereikte ons het alarmerende bericht dat er binnen een jaar tijd een enorme toename van dak -en thuislozen heeft plaatsgevonden. Hierdoor is er een groot en schrijnend tekort aan opvangplaatsen ontstaan. Het Leger des Heils geeft aan dat het aantal dak- en thuislozen dat aanklopt voor hulp in een jaar tijd landelijk met bijna 25 procent is gestegen. Voor jongeren tussen de 18 en 22 is de stijging zelfs 50 procent.

De ChristenUnie maakt zich zorgen over deze toename en we hebben de volgende vragen ten aanzien van bovenstaande:

1. Is het college bekend met bovengenoemde bericht?

2. Hoeveel jongeren in Hoorn en Westfriesland zijn er momenteel dakloos of dreigen dakloos te worden?

3. Is de grote toename van dakloze jongeren waar het Leger des Heils over spreekt ook in Hoorn en Westfriesland aanwezig?

4. Welke specifieke hulp krijgen deze jongeren geboden en zijn er naast de maatschappelijke opvang in Hoorn ook andere plekken waar deze dak en thuisloze jongeren terecht kunnen?

5. In 2020 heeft Westfriesland 2,7 miljoen euro ontvangen om dakloosheid terug te dringen, welke maatregelen heeft gemeente Hoorn en Westfriesland genomen om de dak en thuisloosheid onder jongeren terug te dringen en worden deze gelden daarvoor ook ingezet?

6. Is de gemeente Hoorn voornemens om samen met ketenpartners de aanpak op dakloze jongeren te intensiveren?

7. Er is inmiddels een pilot Housing First gestart in regio Westfriesland. Wordt deze pilot ook al voor jongeren ingezet? Zo ja, om hoeveel plekken gaat dit?

We zien de antwoorden op de vragen met belangstelling tegemoet.

Namens,

ChristenUnie – Kees Maas

Leger des Heilsgebouw aan het Dampten in Hoorn Leger des Heilsgebouw aan het Dampten in Hoorn