Lezing bij Oud Hoorn over Westfriese stolpboerderij

27-12-2022

HOORNGIDS HOORN | Op woensdag 11 januari om 20.00 uur organiseert Vereniging Oud Hoorn een lezing over de Westfriese stolpboerderij door Dieuwertje Duijn. De bijeenkomst vindt plaats in het Foreestenhuis aan het Grote Oost 43 in Hoorn.

De stolpboerderij is hét icoon van Noord-Holland. Deze kenmerkende boerderijen met piramidevormig dak zijn overal in het landschap om ons heen zichtbaar. In het achterland van Hoorn stonden in het verleden honderden stolpboerderijen, waar onder meer kaas werd gemaakt voor verkoop op de Hoornse kaasmarkt. In de afgelopen 10 jaar is veel nieuwe informatie over dit boerderijtype verzameld door bouwhistorisch, archeologisch en dendrochronologisch onderzoek (jaarringonderzoek aan hout). Uit het onderzoek blijkt dat een stolpboerderij soms veel ouder is dan je op basis van de gevels zou verwachten. Achter gevels uit de 20e eeuw kan bijvoorbeeld een houtskelet uit de 16e eeuw schuil gaan. Een zoektocht naar de oudste stolpboerderij van de provincie leidt vooralsnog naar een boerderij in De Weere. Dieuwertje Duijn is archeoloog bij Archeologie West-Friesland.

Reservering
De lezingen kunnen uitsluitend door reservering en vooruitbetaling worden bijgewoond. Reserveren via lezingen@oudhoorn.nl. De reservering wordt definitief door betalen van de entreeprijs op NL86 INGB 0002144888, t.n.v. Vereniging Oud Hoorn o.v.v. Lezing. De toegangsprijs is € 5,00 voor leden Oud Hoorn en € 6,50  voor niet-leden.

Westfriese stolpboerderij Westfriese stolpboerderij

Reacties
Reactie: (Helmy Roemer)
28-12-2022, 12:28
Ik heb me opgegeven voor 4 pers. via de mail maar nog niets gehoord