Netbeheerder Liander investeert komende drie jaar ruim €1,3 miljard in N-H

30-12-2022

HOORNGIDS HOORN/REGIO | Liander maakt zijn elektricteitsnet klaar voor een duurzame toekomst met veel wind- en zonne-energie, elektrische auto’s, warmtepompen, inductiekoken en veel digitale apparatuur. Daarom bouwt de netbeheerder ook in Noord-Holland diverse nieuwe elektriciteitsverdeelstations en breidt het bestaande stations uit.

Daarnaast legt de netbeheerder de komende jaren ruim 2.100 km extra elektriciteitskabel in Noord-Holland en worden  945 nieuwe transformatorhuisjes geplaatst. Het totale investeringspakket in Noord-Holland voor de komende drie jaar bedraagt ruim €1,3 miljard. Na 2024 staan er nog meer uitbreidingen en nieuwe stations gepland. Lees hier meer over de investeringen van Liander in Noord-Holland.

Overeenstemming over nieuw elektriciteitsstation in Sint Maartensbrug

Er is groen licht voor de bouw van een nieuw elektriciteitsstation in Sint Maartensbrug, Noord-Holland. Dinsdag 20 december stemde de gemeenteraad van Schagen unaniem in met het bestemmingsplan. Om tegemoet te komen aan de wensen van de omwonenden past netbeheerder Liander het oorspronkelijke ontwerp van het gebouw aan. 

Het belang van een nieuw elektriciteitsstation staat voor veel omwonenden buiten kijf. De vraag naar en het aanbod van energie groeit snel in de regio. Het is nu zo druk op het elektriciteitsnet dat er knelpunten zijn ontstaan. De elektriciteitskabels die de regio rondom Sint Maartensbrug vanuit Schagen en Warmenhuizen van elektriciteit voorzien, kunnen de stijgende vraag naar capaciteit niet meer aan. Daardoor kunnen nieuwe bedrijven maar beperkt op het net worden aangesloten, kunnen bestaande ondernemingen amper groeien in hun elektriciteitsverbruik, is er geen ruimte op het net voor extra zonneweiden en grote zonnedaken en neemt de kans op stroomstoringen toe. Met de komst van een nieuw elektriciteitsstation zet Liander een grote stap om het elektricteitsnet in dit deel van de kop van Noord-Holland klaar voor de toekomst te maken.

Samen aan de tekentafel

De locatiekeuze en het oorspronkelijke ontwerp van het gebouw leidde tot vragen bij omwonenden. De gemeente ontving diverse reacties. Deze waren aanleiding voor de gemeente en Liander om met omwonenden in gesprek te gaan en ideeën uit te wisselen. Het ontwerp van een nieuw elektriciteitsstation is een complexe puzzel met veel afhankelijkheden qua techniek, beschikbare ruimte en landschappelijke inpassing. Naar aanleiding van de reacties op het ontwerp hebben de gemeente en Liander belangstellenden uitgenodigd om mee te denken over een ontwerp van het station dat beter aansluit bij de identiteit van de Zijperpolder. Tijdens de bijeenkomsten in oktober en november gingen de betrokkenen samen naar de tekentafel. Het waren inspirerende sessies, waarin iedereen gehoord is en meer inzicht ontstond in elkaars wensen en belangen.

Van spiegelende panelen naar houten afwerking

Tijdens de twee bijeenkomsten is gesproken over de identiteit van de Zijperpolder, de aanpassingen in het ontwerp en de voorkeursvarianten. Het oorspronkelijke idee om het landschap te laten weerspiegelen in de muren van het elektriciteitsstation is van tafel. Aan de hand van 3D-beelden en maquettes hebben de deelnemers aan de bijeenkomsten de voorkeur uitgesproken voor een houten afwerking van het nieuwe station. Deze voorkeursvariant wordt op dit moment verder uitgewerkt en besproken in een nieuwe bijeenkomst na de jaarwisseling.

De start van de bouw van het nieuwe elektriciteitsstation staat gepland voor begin 2024. . In 2023 zullen enkele voorbereidende werkzaamheden plaatsvinden op het terrein. In het station komen drie transformatoren en de daarbij horende installaties. De verwachting is dat het station rond de zomer 2025 in bedrijf genomen kan worden.

Liander breidt uit Liander breidt uit