Is vuurwerk een lange traditie in Nederland?

Vuurwerk is na WOII uit China naar ons land overgewaaid

HOORNGIDS HOORN/REGIO | ‘Vuurwerk is een traditie die hoort bij Nederland’ roepen de voorstanders van vuurwerk. Vuurwerk is pas na de Tweede Wereldoorlog naar ons land overgewaaid, toen veel mensen uit Aziatische landen in ons land kwamen werken.

In Aziatische landen is het wel een traditie om bijvoorbeeld bij huwelijken, verjaardagen en nationale feestdagen vuurwerk af te steken. De eerste grootgebruikers van vuurwerk waren hoe dan ook de Chinezen, die het al rond het begin van onze jaartelling gebruikten bij religieuze gebeurtenissen en de jaarwisseling, om boze geesten te verdrijven. Ook werd het door militairen gebruikt voor lichtsignalen. Dat vuurwerk leek echter nog niet op het huidige vuurwerk.

Pas na de uitvinding van buskruit kwam vuurwerk ook in Europa terecht, dat gebeurde in de 13e eeuw. In Europa werd buskruit vooral gebruikt tijdens de oorlogen maar ook door de Zonnekoning van Frankrijk als hij weer iets te vieren had.

Pas in de 19e eeuw was de scheikundige ervaring voldoende om verschillende vormen van vuurwerk te maken, maar in ons land werd er vrijwel geen vuurwerk afgestoken. Wel in Nederlands-Indië, daar werd tijdens het Chinese Nieuwjaar maar ook tijdens het Europese Nieuwjaar volop vuurwerk afgestoken.

Tweede Wereldoorlog

Pas na de Tweede Wereldoorlog, en dan vanaf de jaren ’60 bij de komst van de vele Indiëgangers en mensen van Indonesische afkomst kwam ook het vuurwerk naar Nederland. Nederlanders schoten tot die tijd enkel nog met carbid. Vanaf de jaren ’60 maar zeker sinds de jaren ’70 werd ook in ons land begonnen om bij de jaarwisseling grote hoeveelheden vuurwerk af te steken. Mede door de flink toegenomen welvaart in die jaren, kostte Chinees vuurwerk zo weinig dat het in grote hoeveelheden werd verkocht.

Dus al met al, gaat de traditie van het afsteken van vuurwerk in Nederland niet eeuwen terug, wel het schieten met carbid, maar dan eigenlijk ook alleen maar in het oosten van ons land.

Afgelopen jaar werd er ruim 18 miljoen kilo vuurwerk ingekocht goed voor zo’n 77 miljoen euro. Voor dit jaar verwacht de vuurwerkbranche dat er een recordhoeveelheid vuurwerk over de toonbank gaat.

Gewonden en doden

Dat vuurwerk geen ongevaarlijk speelgoed is blijkt elk jaar weer, vele gewonden, mensen die vingers, handen of ogen kwijtraken door vuurwerk of erger: te komen overlijden zoals op 31 december 2013 toen een bewoner van het Gelderlozepad in Medemblik vol in het gezicht werd geraakt door vuurwerk en ter plaatste kwam te overlijden.

Ook dit jaar weer heeft de politie bij een huiszoeking na een melding illegaal vuurwerk in beslaggenomen. Op de foto gaat het om 35 kilo. Het baart zorgen dat er buiten het zicht van de politie nog heel veel illegaal vuurwerk in omloop is. Dit betreft dus GEEN vuurwerk dat via legale verkooppunten verkrijgbaar is. De opslag van illegaal vuurwerk kan voor levensgevaarlijke situaties zorgen, heeft u tips voor de politie? Neem dan contact op met 0900-8844, of via Meld Misdaad Anoniem 0800-7000.

In beslaggenomen illegaal vuurwerk In beslaggenomen illegaal vuurwerk