Voor iedereen mooie inzichten in 2023!

Column van Sjaak Grosthuizen

Het zou zo maar kunnen zijn dat dit één van de laatste columns van Sjaak Grosthuizen is. Niet omdat ik het na bijna 23 ½ jaar voor gezien houd, maar om de reden dat de bestaansgrond voor deze column binnenkort kan wegvallen. Ik heb nog best zin om nog even door te gaan, mede door aanmoedigende reacties van lezers en luisteraars over de column.

Waarom dan toch de vrees voor een te vroegtijdige stop? Welnu, dat heeft alles te maken met het medium waaraan ik als columnist verbonden ben. Sjaak Grosthuizen hoort sinds enkele jaren bij HoornRadio, de lokale omroep van Hoorn, die zijn toevluchtsoord werd toen de regionale omroep WEEFF geen plek meer had voor columnisten. HoornRadio, die toen nog Radio Bontekoe heette, fungeert als lokale omroep met uitzendingen voor diverse doelgroepen en met een vaste aandacht voor wat er in Hoorn geschiedt en ook met een speciale aandacht voor de lokale politiek.

Sjaak Grosthuizen heeft zich sinds september 1999 gericht op de Hoornse politiek. (Ik schrijf nadrukkelijk in de derde persoon over Sjaak, want ik zie Sjaak ook als een functie.) Sjaak Grosthuizen heeft als doel de lokale politiek oprecht democratisch te houden. Met grappen, steken onder water of serieuze overpeinzingen wordt de gang van zaken in raad en college gevolgd. Soms ergerniswekkend, soms met grote instemming en soms uitnodigend tot schouderophalen. Wie enige jaren de Hoornse politiek volgt, weet dat dit best af en toe nodig is. Dit is slechts mogelijk als activiteit binnen een medium die de column een plek biedt via de microfoon en de website.

De kans is groot dat het voortbestaan van HoornRadio ophoudt. De omroep heeft een aanvraag gedaan om gesubsidieerd te worden en erkend als de lokale omroep. Daar heeft de gemeente een leuk bedrag voor in de gemeentekas. Er waren nog drie andere gegadigden voor deze ondersteuning: WEEFF, die de samensmelting was van Radio Hoorn en Radio Enkhuizen en die het voornemen had heel Westfriesland te bedienen als hun omroep; Ons Westfriesland, dat eventueel met HoornRadio heel Westfriesland wil bedienen en tenslotte Van Hoorn Zeggen, dat met een website en Facebookpagina Hoorn op de hoogte wil houden van alle belangrijke gebeurtenissen. Het Hoornse college van burgemeester en wethouders meent met de laatstgenoemde partij de beste keuze te maken.

Wanneer de raad het college volgt betekent dat het einde van de activiteiten van HoornRadio en HoornGids. Het is onzinnig ervan uit te gaan dat een flink deel van de activiteiten van deze zender onbetaald door blijft gaan, terwijl een andere organisatie daar wel voor wordt gesubsidieerd. De motivatie om voor de Hoornse politiek grote inspanningen te blijven verrichten is dan weg. Voor mij persoonlijk, zowel in de rol van Sjaak Grosthuizen als in de rol van Peter Ursem, die nagenoeg bij elke raads- en commissievergadering ter plekke verslag doet, houdt het dan ook op.

Het zou natuurlijk voor de Hoornse politici een enorme opluchting kunnen betekenen dat er nu niet meer een stuurman aan de wal staat te kijken naar zaken waar commentaar op kan worden gegeven. Je kunt ook als politicus menen dat het goed is dat er een instantie minder is om het democratisch proces te bekijken. Doorgaans vind je dat soort gedachtegoed voornamelijk bij totalitaire politieke systemen. Tot nu toe heb ik dergelijk denken over de pers bij de Hoornse politici gelukkig niet aangetroffen.

Misschien maak ik me volkomen onterecht zorgen over het voortbestaan van Sjaak Grosthuizen. Toch kunnen er mensen zijn die menen dat er toch vast wel een oplossing bedacht kan worden ondanks het raadsvoorstel van het college. Tegen die mensen moet ik toch duidelijk stellen dat de column van Sjaak uitsluitend mogelijk blijft zolang HoornRadio daar een plek voor kan blijven houden. Dinsdag 17 januari wordt dat duidelijk. Geen nood toch? Dan komen er gegarandeerd nog twee hele columns uit! Ik wens iedereen mooie inzichten toe in 2023! 

De inhoud van de column is uitsluitend voor rekening van de auteur. HoornRadio/HoornGids is niet ge- of verbonden aan een politieke partij of welke politieke richting dan ook, maar geheel autonoom, onafhankelijk en ongebonden.

Sjaak Grosthuizen schrijft zijn column_Voor iedereen mooie inzichten in 2023 Sjaak Grosthuizen schrijft zijn column_Voor iedereen mooie inzichten in 2023

Reacties
Reactie: (Kees)
7-1-2023, 22:40
Ik zou het erg vinden maar reken niet te veel op het college die hebben toch een donkere bril op of oogkleppen. Misschien kan Fractie Tonnaer nog iets betekenen dat in een partij waar ik respect voor heb.