Op de drempel van 2023 en een nieuw Westfries Museum gaat Scrooge los...... (video)

Westfries Museum gesloten tot medio 2025

HOORNGIDS HOORN | Op 21 september 2021 besloot de Hoornse gemeenteraad tot financiering van de restauratie en verbouwing van het Westfries Museum. Hiermee wordt funderingsherstel mogelijk gemaakt, maar ook verduurzaming van de monumentale panden, het verbeteren van de toegankelijkheid – waardoor straks iedereen het museum kan bezoeken – en het samentrekken met het monumentale buurpand Roode Steen 15. Dat betekent dat de monumentale gebouwen behouden blijven en dat het museum toekomstbestendig gemaakt kan worden voor de komende generaties.

Het aftellen is begonnen

De museumhekken sluiten, en daarmee het monumentale museumgebouw. Vanaf 1 januari 2023 tot medio 2025 is het Westfries Museum gesloten voor publiek. De museumpanden worden gerestaureerd en krijgen nieuwe funderingen, het complex wordt verduurzaamd en verbouwd. Zo krijgen twee van de panden een nieuwe kelderverdieping, waarin de nieuwe ruimte voor tijdelijke exposities wordt ondergebracht. En het buurpand Roode Steen 15 is straks ook onderdeel van het nieuwe museumcomplex. Hierdoor ontstaat op de begane grond een nieuwe ontvangstruimte met winkel, horeca en toegang tot de fraaie grote binnentuin. Voor deze openbare ruimte hoeft geen toegang betaald te worden: de ideale ontmoetingsplek en nieuwe culturele hotspot in het hart van de stad.

Museum voor iedereen

Dankzij een toegankelijke entree, lift en gelijkvloerse zalen is het museum straks voor iedereen toegankelijk, zonder dat dit ten koste gaat van de unieke sfeer en het monumentale karakter van het museum. Na de heropening in 2025 kan iedereen in het museum op ontdekkingstocht door meer dan 20 wonderkamers. Hierin wordt het verhaal van Hoorn en de regio in de zeventiende eeuw vertelt vanuit verwondering en verschillende perspectieven. Klik hier (https://wfm.nl/wp-content/uploads/2022/04/WFM_2022_projectplan_def.pdf) om het projectplan te bekijken.

Videoproductie: John en José Belmer.
Scrooge: Fredrik de Groot, tevens presentator ’De Verloren Zoon’ op HoornRadio 

Scrooge is los......... Scrooge is los.........