Volksmonument Paardenweide in Zwaag moet worden hersteld

04-01-2023

HOORNGIDS REGIO | Het is velen een doorn in het oog: het verwaarloosde volksmonument aan de Paardenweide in Zwaag. Het monument is in de jaren zeventig door bewoners gemaakt en bekleed met unieke tegels met voet- en handafdrukken van kinderen van de eerste bewoners van de Paardenweide. Dat kwam tot stand na een succesvolle inspraak en participatie door bewoners. Inmiddels is het monument in verval geraakt en springt Fractie Tonnaer op de bres om gedaan te krijgen dat het hersteld zal worden in overleg met de buurtbewoners, zoals dit ook gebeurde tijdens de bouw ervan. 

Bij monde van gemeenteraadslid Roger Tonnaer is onderstaande brief opgesteld en verzonden aan het college van B&W.

Geacht College,
In de Paardeweide staat een klein volksmonument. Het is door bewoners gemaakt en bekleed met unieke tegels met voet- en handafdrukken van kinderen van de eerste bewoners van de Paardeweide. Deze bewoners hebben in 1978-1979 deelgenomen aan het inspraakproject Risdam-Noord. De inspraak werd gecoördineerd door Stichting Gemeenschapsraad (tegenwoordig Stichting Netwerk), NV Bouwfonds Nederlandse Gemeenten en architectenbureau. De bewoners konden hun mening geven over de vormgeving van hun eigen premiewoning, de verkaveling en de ruimtelijke vormgeving van de buurt. Toentertijd een gebruikelijk proces van burgerparticipatie, die tegenwoordig bij uitzondering plaatsvindt.
Het 24 jaar oude monument aan de Paardeweide is in verval en moet hersteld worden als voorbeeld van inspraak en betrokkenheid. Fractie Tonnaer vindt het vanzelfsprekend dat herstel van het monument in overleg met buurtbewoners plaatsvindt, zoals dit ook gebeurde tijdens de bouw ervan. Verder rekenen wij erop dat door het herstel van het monument de inspraak en buurtparticipatie de komende jaren een impuls krijgen in verschillende wijken en buurten van de stad.
De afgelopen jaren was nauwelijks sprake van serieuze inspraak en participatie, waardoor veel verzet is gerezen tegen allerlei bouwplannen in wijken. Inspraak kost veel tijd maar levert ook veel tijd op. Zij verhoogt het tempo van woningbouw en vergroot de relatie van inwoners met gemeente en projectontwikkelaar.

Wij stellen de volgende vragen:
1. Bent u bereid het volksmonument aan de Paardenweide dit jaar te herstellen uit respect voor de makers van het monument en de huidige buurtbewoners van de Paardeweide?
2. Inspireert de inspraak van buurtbewoners uit de jaren zeventig van de vorige eeuw u tot het serieus betrekken van bewoners bij bouwplannen en andere projecten in wijk en buurt? 
3. Bent u het met ons eens dat burgerparticipatie het verzet tegen bouwplannen verkleint en het bouwproces verbetert? Hoe denkt u de burgerparticipatie te verbeteren?
4. In welke wijken en buurten worden de komende jaren monumenten als resultaat van echte inspraak en participatie geplaatst?

Vriendelijke groet, namens Fractie Tonnaer,
Roger Tonnaer, gemeenteraadslid

Volksmonument Paardenweide A Volksmonument Paardenweide A