Een boeiend jaar

Column van Sjaak Grosthuizen

Het is 2023 en we hebben een heel jaar te vullen, opdat die kan worden bijgeschreven in het geschiedenisboek. Hoewel het bereiken van een bladzijde in een geschiedenisboek doorgaans betekent dat er een enorme verandering plaatsvond en dan nog meestal door iets rampzaligs. Zal 2023 voor Hoorn een rampzalig jaar worden? Wat moet daarvoor gebeuren en hoe kan dat worden afgewend?

We hebben het afgelopen jaar afgesloten in de wetenschap dat er zich meerdere crises afspelen. Hebben al die crises ook gevolgen gehad voor het leven in Hoorn? Ik vrees van wel. Zelfs wanneer de gevolgen van de prijsstijgingen door de energiecrisis dankzij een riant inkomen en door verminderd energieverbruik en nog langlopende contracten dragelijk zijn, kan het gebeuren dat weer een andere crisis sterker opspeelt. In een stad zijn de gevolgen van de stikstofcrisis op een andere manier voelbaar dan op het platteland. Toestemming krijgen voor uitgebreide bouwprojecten die ontzettend hard nodig zijn kan daardoor voor een stad een probleem zijn.

Alles is duurder geworden door de inflatie. Die is echter op dit moment gezakt onder de 10 % en dat zou voor werkgevers het signaal kunnen zijn om de broodnodige loonsverhogingen niet al te veel te verhogen. De prijzen stijgen nog wel even. Ik weet te weinig van economische wetmatigheden om te snappen dat de prijzen bij inflatie snel mee stijgen, maar bij vermindering veel moeizamer dalen. Staan Hoornse kroegbazen al klaar om actie te voeren tegen de grote bierproducenten?

De ellende waarmee we in dit jaar nog te maken kunnen krijgen kunnen voor een deel zijn veroorzaakt door onze eigen overheid. We hebben om misbruik van voorzieningen en eventuele terechte schadeclaims te voorkomen en om zaken goed doordacht te organiseren ontzettend veel regeltjes en een solide muur van bureaucratie bedacht. Hoeveel regeltjes kent ons eigen stadsbestuur, waardoor vlotte aanpak volledig afgeremd wordt? Hoeveel werktijd zou het gaan kosten om alles echt soepel te laten verlopen en hebben we daar de juiste regeltjesslopers voor?

We krijgen dit jaar verkiezingen van de Provinciale Staten en hoeveel stemmen gaan er naar protestpartijen die op de keper beschouwd slechts uit zijn op het kapot maken van de democratie? Wordt de deelname aan de verkiezingen nog lager dan de vorige keer? Wat mogen wij als stad van de provincie verwachten als bijdrage om onze bouwplannen te realiseren? Zijn we na het komende jaar klaar met de verkennende gesprekken over de manier waarop De Poort van Hoorn kan worden ingericht? Wat wordt de rol van parkeren in de verschillende wijken? Hoeveel woningzoekers in de sociale huursector zullen zich ook verheugen in de streefdoelen van nu en komen de wachtenden van nu in 2030 ook onder dak?

Hoeveel moties en amendementen zullen er dit jaar worden ingediend, aangenomen of afgewezen? Welke fracties dienen de meeste raadsinstrumenten in en welke fracties krijgen het vaakst een afwijzing te slikken? Wordt daar door die fracties ook lering uit getrokken? Wie zal dit jaar de verslaggeving van het raadswerk verzorgen en hoe lang nog zal er wekelijks een verhelderende column over het ingewikkelde raadswerk verschijnen? Hoeveel van de positieve zaken die de Hoornse politici voor elkaar kunnen krijgen zullen ook de burgerij bereiken? Zal het aantal burgers dat daar oprecht benieuwd naar is groeien of juist afnemen? Maken onze politici op Nieuwjaarsdag ook goede voornemens en koesteren zij die nog minstens zo lang als het Kerstreces duurt? Hoeveel politici roken nog steeds en vertrouwen wij hen uitspraken over de volksgezondheid toe?

Ik merk dat ik nog vol vragen zit. Zullen daar dit jaar overal antwoorden op komen en hoeveel daarvan zijn bevredigend? Eén gek kan meer vragen dan tien wijzen beantwoorden kunnen. Ik weet het. Toch probeer ik mezelf voor te houden dat ik die gek niet ben. Daarnaast gebeuren er ook veel goede dingen. Ik ben hoopvol gestemd, omdat ik in de Hoornse raad meestal en vaak in meerderheid verstandige besluitvorming tot stand zie komen. Ik hoop stiekem toch op voldoende momenten dat ik ironisch, satirisch of zelfs heel af en toe sarcastisch uit de hoek kan komen. Gewoon om het niet af te leren. Het wordt vast en zeker een boeiend jaar.

De inhoud van de column is uitsluitend voor rekening van de auteur. HoornRadio/HoornGids is niet ge- of verbonden aan een politieke partij of welke politieke richting dan ook, maar geheel autonoom, onafhankelijk en ongebonden.

Sjaak Grosthuizen schrijft_Een boeiend jaar Sjaak Grosthuizen schrijft_Een boeiend jaar