BP Station aan het Keern gaat verdwijnen

13-01-2023

HOORNGIDS HOORN | Het benzinestation van BP aan het Keern gaat verdwijnen. De gemeente Hoorn is in gesprek met BP aangaande een mogelijke nieuwe locatie buiten de binnenstad. Met het verdwijnen van BP is de weg vrij om het gebied Pelmolenpad verder te ontwikkelen en beter in te richten. 

De ontwikkelingen worden verheugd genoemd in kringen van politiek Hoorn. Zo ook bij Fractie Tonnaer, die vragen heeft gesteld aan het college van B&W over de te verwachten termijn dat de onderhandelingen zijn afgerond en met name over de inrichting van het Pelmolenpadgebied.

Ondergronds pakeren
Het voorstel om bovengronds te parkeren aan het Pelmolenpad is de fractie een doorn in het oog. Opnieuw pleit de fractie voor volledig ondergronds parkeren aan het Pelmolenpad en aan de noordkant van het station. Door het volledig ondergronds parkeren kunnen meer woningen worden gebouwd en worden de stedenbouwkundige plannen beter. Ook noemt de fractie het ING kantoorpand aan de Stationsweg, dat zeer geschikt zou zijn voor woningbouw.

Hierbij de door Fractie Tonnaer gestelde vragen bij monde van gemeenteraadslid Roger Tonnaer.

Geacht College,
Fractie Tonnaer heeft eerder gepleit voor het verwerven van BP tankstation aan ‘t Keern. Wij zijn uiterst tevreden te lezen dat de Gemeente vorderingen heeft gemaakt bij de aankoop van BP en dat in het bestemmingsplan een wijzigingsbevoegdheid is opgenomen (blz. 4 “Nota van wijzigingen bestemmingsplan Pelmolenpad”. Kunt u aangeven op welke termijn de onderhandelingen met BP zijn afgerond ?
Het is ons opgevallen, dat u in de beantwoording van vragen van Vereniging Oud Hoorn over de Carbasiusweg kort gezegd aangeeft dat het nog niet vaststaat, dat deze verbindingsweg zal worden aangelegd. Op vragen van De Betrokken Poorter over de zeer verkeersonveilige situatie die zal ontstaan na de aanleg van de Y-splitsing tussen de (verlengde) Kometenstraat en ‘t Keern antwoordt u dan weer dat door het autoluw maken van ’t Keern ter plaatse een volstrekt nieuwe situatie ontstaat, waardoor ruimte ontstaat om een verkeersveilige aansluiting te maken. Hoe denkt u deze verkeersveilige situatie te realiseren als de Carbasiusweg onverhoopt niet wordt aangelegd ? (Zie nota van beantwoording Zienswijzen bestemmingsplan Pelmolenpad respectievelijk blz. 4 en24)
De bovengrondse parkeervoorzieningen zijn ons een doorn in het oog, Fractie Tonnaer pleit voor uitsluitend ondergronds parkeren. Alleen al in Hoorn zijn tientallen voorbeelden van ondergrondse parkeergarages. Wij bepleiten dan ook om de geplande parkeervoorzieningen ondergronds te brengen. Mocht dat onverhoopt door bijzondere omstandigheden niet mogelijk zijn dan moeten de bovengrondse parkeergarages op een architectonisch fraaie en in de omgeving passende  wijze worden vorm gegeven. Om dat te beoordelen is een duidelijke impressie van wat u voor ogen staat onontbeerlijk. Wilt u ons de betreffende tekeningen doen toekomen ?
Zodra de aankoop van de BP locatie heeft plaatsgevonden is het noodzakelijk de vormgeving van het gebied, ook de overkant van ’t Keern, wordt uitgewerkt. Bent u met ons van mening, dat het gebied van het huidige ING kantoor bestemming ‘wonen’ krijgt en gaat u daarvoor een voorstel doen ? 

Vriendelijke groet, namens Fractie Tonnaer,
Roger Tonnaer, gemeenteraadslid

BP tankstation Keern Hoorn BP tankstation Keern Hoorn