PvdA Hoorn stelt vragen over de aanlichtmasten op de Roode Steen

13-01-2023

HOORNGIDS HOORN | Over smaak valt niet te twisten luidt het spreekwoord, maar het is wel opvallend dat over de aanlichtmasten op de Roode Steen, flink getwist wordt. De masten torenen dominant uit boven het plein en zijn dan ook niet te missen. Zij worden door velen als spuuglelijk ervaren. Ook over het harde licht zijn klachten.

Arnold Wegner, raadslid namens PvdA Hoorn, stelt hierover vragen aan het college. In de aanloop van de plaatsing is gesproken over houten palen, uiteindelijk staan er metalen palen met een kunststof houtlook bekleding. Het PvdA-raadslid vraagt zich af of de Monumenten en Welstandscommissie van deze wijziging van materiaalkeuze op de hoogte waren. Verder vraagt hij zich af, of voor grote opgaven mogelijk een duurzaamheidscommissie in het leven zou moeten worden geroepen. Zie hieronder alle vragen hierover:

Aan het College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Hoorn

Hoorn: 13 januari 2023

Betreft: Artikel 36-vragen over adviescommissies gemeente Hoorn

Geacht college,

Na de plaatsing van de vier grote lichtmasten op de Roode Steen voor het aanlichten van monumenten, waren wij erg benieuwd naar het advies en de afwegingen van de Monumenten- en Welstandscommissie. Want deze masten geven ongetwijfeld goed licht, maar erg fraai zijn ze natuurlijk niet. Over het algemeen waarderen wij de rol en inspanningen van dergelijke adviescommissies, maar soms begrijpen we de uitkomsten niet. Ook merken we steeds vaker spanningsvelden tussen de verschillende belangen en soms tegengestelde ambities, die natuurlijk zorgvuldig tegen elkaar afgewogen moeten worden. Zo hadden wij vorig jaar nog een uitgebreide discussie over het aanbrengen van zonnepanelen in een beschermd stadsgezicht. In dergelijke gevallen laat het college zich enerzijds adviseren door de Monumenten en Welstandscommissie, anderzijds bestaat er echter geen tegenhanger zoals een Duurzaamheidscommissie. Dit wekt de indruk van een ongelijk speelveld en roept bij ons de volgende vragen op:

1) Hoe weegt het college de belangen tussen verschillende belangen en soms tegengestelde ambities, waarvan de een wel en de ander niet een officiële adviescommissie heeft? Bent u het met ons eens dat hierdoor soms sprake kan zijn van een ongelijk speelveld? Graag een uitgebreide reflectie.

2) Heeft de Monumenten en Welstandscommissie advies gegeven over het plaatsen van de lichtmasten op de Roode Steen, of was dat een gegeven en moest hun advies zich beperken tot het effect van de lampen op de gevels? Zijn er voorwaarden of beperkingen aan hun adviezen verbonden?

3) Wij hebben begrepen dat zowel het Westfries Museum als De Waag tegen de bevestiging van lichtornamenten aan hun gebouw waren, waardoor het gebruik van grote lichtmasten de enige overgebleven optie werd. Nu zijn deze panden eigendom van de gemeente Hoorn en de Vereniging Hendrik de Keyser. Klopt deze bewering en -zo ja- wie heeft deze afweging dan namens de gemeente Hoorn gemaakt en is deze aan het college voorgelegd?

4) In alle adviezen wordt gesproken over “vier houten lichtmasten”, terwijl er nu vier van metaal met een kunststof houtlook staan. Wanneer en waarom is deze materiaalkeuze veranderd en was de Monumenten en Welstandscommissie hiervan op de hoogte tijdens de adviesprocedure?

5) Is het college bereid om te onderzoeken of het wenselijk is om meer of andere adviescommissies in de gemeente Hoorn in het leven te roepen, om een gelijkwaardiger speelveld te creëren voor grote opgaves zoals bijvoorbeeld een duurzaamheidscommissie?

Wij verzoeken u deze vragen zo spoedig mogelijk te beantwoorden, zodat we snel zicht krijgen op deze situatie.

Arnold Wegner
PvdA Hoorn

Aanlichtmasten Roode Steen Aanlichtmasten Roode Steen