Zorgen over horeca in Westfries Museum en bestemming Gouw 7 in Hoorn

16-01-2023

HOORNGIDS HOORN | De vestiging van hotel Heavens en restaurant The Saint in de Grote Kerk en restaurant-hotel Yzbrantsz aan de Roode Steen zijn een aanwinst voor Hoorn. Een andere horecagelegenheid lijkt onderdak te krijgen in het monumentale pand aan de Gouw nummer 7. Volgens Fractie Tonnaer moet het aantal B&B’s beperkt worden, omdat uitbreiding vaak ten koste gaat van de woonfunctie. 

Het historische pand Gouw no. 7 is in de ogen van Fractie Tonnaer geschikt voor de bouw van enkele appartementen. De fractie wil weten of er een vergunning voor de vestiging van horeca in het pand aan de Gouw is aangevraagd. Bij gebruik van achtertuin en tuinhuis voor feesten moet rekening worden gehouden met de bewoners van Gouw en Ramen. Om die reden heeft gemeenteraadslid Roger Tonnaer van de fractie vragen gesteld aan het college van Burgemeester en Wethouders van Hoorn. Deze zijn hieronder te lezen. 

Geacht College,
Per brief van 8 juni 2020 hebben wij gevraagd minder verzoeken te honoreren voor de transformatie van winkelpanden tot horecabedrijven. Eigenaren van horecabedrijven kunnen daardoor moeilijk hun horecabedrijven verhuren of verkopen. Gelukkig is het aantal transformaties de laatste tijd afgenomen. De recente vestigingen van Hotel Heavens en restaurant The Saint in de Grote Kerk en restauranthotel Ysbrantsz aan de Roode Steen zijn een aanwinst voor Hoorn. Daarnaast hebben we nieuwe ontwikkelingen waargenomen:
- met de verbouwing en uitbreiding krijgt het Westfries Museum een eigen horecavoorziening. Wij vinden de vestiging van horeca in het museum niet nodig, omdat in de directe omgeving van het museum zeker tien horecabedrijven zijn gevestigd waar de museumbezoeker terecht kan voor koffie of een lunch. De museumhoreca beconcurreert met gemeentelijke subsidie de omringende horecabedrijven aan de Roode Steen. Wij vinden dit een ongewenste situatie die sterk lijkt op de eerste exploitatiejaren met subsidie van restaurant Schouwburg Het Park;
- de uitbreiding van het aantal Bed & Breakfast-accommodaties gaat ten koste van gevestigde hotels. Woningen verliezen door de vestiging van B&B’s geheel of gedeeltelijk de woonfunctie. Hotels moeten allerlei investeringen doen om aan de veiligheidseisen te voldoen, terwijl dat van B&B’s niet geëist wordt;
- over de mogelijke realisering van hotelkamers, feestzaal en partytuin in het historische pand aan de Gouw verbazen wij ons. Mocht de achtertuin van het pand gebruikt worden om feesten te houden, dan zal dit ongetwijfeld het woonplezier van bewoners aan Gouw en Ramen verkleinen. De achtertuin van het historische pand is nu nog een oase van rust. 

Over bovengenoemde ontwikkelingen hebben wij de volgende vragen:
1. Bent u met ons van mening dat er in Hoorn voldoende horecabedrijven zijn gevestigd en uitbreiding van de horeca daarom niet noodzakelijk is?
2. Wilt u alsnog afzien van een horecavoorziening in het Westfries Museum? 
3. Vestiging van een B&B gaat vaak ten koste van de woonfunctie en is concurrerend voor de gevestigde hotels. Wilt u de vestiging van nieuwe B&B’s beperken door minder vergunningen te verlenen?
4. Hoeveel B&B’s zijn met en zonder vergunning gevestigd in Hoorn?
5. Welke voorwaarden stelt u aan de mogelijke vestiging van horeca met hotelkamers, feestzaal en partytuin aan Gouw nr. 7?
6. Is het mogelijk in het pand Gouw nr. 7 enkele woonappartementen te bouwen voor verkoop en huur? Wilt u de nieuwe pandeigenaar hiervoor enthousiast maken?
7. Mag de achtertuin in de toekomst gebruikt worden voor feesten en voor opslag van o.a. fusten? Kunnen bewoners van Gouw en Ramen bezwaar maken tegen een mogelijke realisering van een feesttuin? 
8. Heeft de ondernemer bij de gemeente een vergunning voor vestiging van horeca in pand Gouw no. 7 aangevraagd of gekregen? 
9. In de achtertuin is enkele jaren geleden een tuinhuis gebouwd. Dat blijkt in werkelijkheid een kleine woning te zijn. Welke horecafunctie krijgt de illegale tuinwoning in de toekomst en wordt daarbij rekening gehouden met de bewoners aan Gouw en Ramen?
10. Bespreekt u onder andere de onderwerpen in deze brief met Horeca Nederland afdeling Hoorn en welke mening heeft zij hierover?
Vriendelijke groet, namens Fractie Tonnaer,
Roger Tonnaer, gemeenteraadslid

Gouw 7 in Hoorn Gouw 7 in Hoorn