Wie krijgt voor de komende 5 jaar de omroeplicentie? (+ radio interviews)

Commissievergadering 17 januari

HOORNGIDS HOORN | De raadscommissie mocht zich buigen over de vraag welke organisatie voor de komende vijf jaar de zendgemachtigde voor Hoorn mag zijn. Er hebben zich vier partijen aangemeld en het college van burgemeester en wethouders hebben een keuze gemaakt. Zij dragen van Hoorn zeggen voor als zendgemachtigde van Hoorn. De raadzaal was goed gevuld met belangstellenden en medewerkers van de omroepen. 

Veel vragen

Dat dit voor de fracties nog geen uitgemaakte zaak is bleek uit de technische vragen die door vijf fracties zijn ingediend. De Realistische Partij vraagt zich af in hoeverre de leden van het Programmabeleid Bepalend Orgaan (PBO) onafhankelijk van de raad genoemd kunnen worden. Fractie Tonnaer vraagt zich af in hoeverre een ingediende begroting waar niet naar gevraagd is meetelt in de beoordeling, hoe van Hoorn zeggen meent veel meer reclame-inkomsten te genereren dan door lokale en streekomroep ooit is opgehaald en hoe de bevrediging van maatschappelijke behoefte kan worden gerealiseerd door één persoon met weglaten van radio- en tv-kanaal. Het CDA vraagt zich af in hoeverre de wens om regionaal te werken het college heeft afgeschrikt om voor WEEFF of de combinatie van HoornRadio en Ons Westfriesland te kiezen. Fractie ÉénHoorn wil ook uitgelegd krijgen waarom het PBO van van Hoorn zeggen beter zou zijn dan van de andere partijen en of het wel een goed idee is om mensen die nog wel graag gebruik willen maken van radio en tv in de kou te laten zitten. Hoorn Lokaal zet vraagtekens bij de inzet van vrijwilligers, die bij de andere omroepen veel ervaring hebben laten zien, terwijl van Hoorn zeggen dat nog maar moet zien waar te maken. Verder vragen zij zich af of de begroting realistisch is en waarom gekozen is voor een mooi opgeschreven concept dat nog volledig moet worden opgezet.

Insprekers

Edo van Eekeres, de voorzitter van Vereniging Radio Bontekoe (Hoorn Radio en HoornGids) zette uiteen waarom het aanbod van HoornRadio volledig voldoet aan wat verwacht mag worden van een lokale omroep en dat dit al jarenlang wordt waargemaakt. Hij hoopt dat HoornRadio zich verder kan professionaliseren. De samenwerking met Ons Westfriesland zal een media aanbod mogelijk maken voor de streek. Samenwerking met andere organisaties zal altijd mogelijk zijn.

Jack De Vries van omroep NH wil een lans breken voor WEEFF. Hij noemt het belang van de lokale invloed op de media. WEEFF is volgens hem bezig uitvoering te geven aan de opvattingen over regionale media, zoals ook de landelijke overheid dat nu graag ziet. Hij ontkent de beweringen dat WEEFF geld betaalt aan NH, het is juist andersom. NH staat WEEFF bij. Kiezen voor een andere aanbieder ziet hij als kapitaalvernietiging. Hij geeft aan niet op zoek te zijn naar een nieuwe samenwerkingspartner in dit gebied. Later noemt hij die samenwerking wel als mogelijkheid.

Marc Visch van de overkoepelende stichting Nederlandse Lokale Publieke Omroep (NLPO), legt uit hoe de lokale publieke omroepen worden gefinancierd en functioneren. Mensen die geen journalistieke scholing hebben gehad verzorgen de nieuwsvoorziening. Het Rijk wil de lokale omroepen ondersteunen, maar er is niet genoeg om alle kleine omroepjes te financieren. Er wordt gewerkt aan bundeling, streekomroepen, en in 2025 komt daar een stelselherziening voor. Hij hoopt dat Hoorn rekening gaat houden met die ontwikkelingen.    

Hendrik Boland, voorzitter van omroep WEEFF, herinnert aan de toewijzing naar WEEFF, vijf jaar geleden. Visionair en er is toen een fruitboom geplant waar nu de vruchten van geplukt kunnen worden. De deur staat open voor de andere kandidaten om mee te gaan voor de komende vijf jaar. WEEFF zal in februari een keurmerk toegekend worden. Hij geeft aan dat WEEFF actief is om in alle Westfriese gemeenten de omroepdoelstellingen waar te maken. Hij begrijpt niet waarom de Westfriese gemeenten zich nu niet uitspreken voor WEEFF.

Willem Bakker verwijst namens ouderen naar het in Westfriesland gesloten Pact van Westfriesland in 2013. Namens de ouderen in Westfriesland geeft hij aan het niet eens te zijn met de keuze van het college voor van Hoorn zeggen. Hij pleit voor een keuze voor NH en WEEFF.

Saida Voet voorzitter van ’van Hoorn zeggen’ noemt een conclusie van een onderzoekje naar de bekendheid van WEEFF en dat is bij ruim 80% niet het geval. Een door ’van Hoorn zeggen’ geproduceerd filmpje is door 16000 mensen bekeken. Van Hoorn zeggen beschikt over een aantal vrijwilligers die deels professioneel aan het werk zijn. Ze staat open voor samenwerking met de andere partijen. Ze ziet wel moeilijkheden om samen te werken met HoornRadio die volgens haar werkt met vrijwilligers die niet in de media geschoold zijn. Hoorn is groot genoeg voor een eigen omroep.

Debat en toelichting wethouder

De fracties pakten de gelegenheid om in meerderheid hun twijfels duidelijk te maken over de toewijzing aan van Hoorn zeggen. Menno Jas van DRP vindt de keuze van het college voor van Hoorn zeggen zelfs een schande vanwege de politieke banden tussen leden van het PBO van van Hoorn zeggen met Hoornse politiek. Roger Tonnaer van Fractie Tonnaer wil HoornRadio voordragen en hoopt dat deze omroep met WEEFF gaat samenwerken en de filmer van van Hoorn zeggen. Ook Chris de Meij van Liberaal Hoorn hoopt dat de vier partijen gaan samenwerken. Diana Dekker van CDA roept op tot onderzoek naar mogelijkheid tot samenwerking te onderzoeken en vraagt zich af of ouderen niet worden buitengesloten door van Hoorn en zeggen. ”Is dat niet te kwetsbaar en te smal?” merkt zij op. Hoorn Lokaal laat via Frank de Rooy weten dat de groepen die nu naar de media kijken en luisteren niet in de kou gezet moeten worden. Kees Maas van ChristenUnie wijst op de programmering en aanwezigheid van HoornRadio.

Gesprek met Kees Maas (CU) over zijn voorkeur voor HoornRadio
LUISTER NAAR HET INTERVIEW (3.12 min) (https://www.hoorn-online.nl/interview/Gesprek met Kees Maas2022-01-17.mp3)

Lisa Klinkenberg van de PvdA begrijpt de keuze voor van Hoorn zeggen ook niet omdat groepen bewoners niet worden bereikt en informatie is niet dagelijks. ÉénHoorn steunt niet het voorstel van het college en wil duidelijkheid over het waarom van de keuze. D66-woordvoerder Niek Heijne ziet wel iets in de keuze voor van Hoorn zeggen vanwege het lef om eigentijdse aanpak. Ook Mitchel Sluis van VVD kiest voor de aanpak van Van Hoorn zeggen en roept de andere kandidaten op de samenwerking te zoeken. Roy Drommel van GroenLinks steunt ook het voorstel van het college vanwege de mooie kwaliteit van de video’s.    

Gesprek met wethouder Axel Boomgaars over de keuze van de lokale omroep
LUISTER NAAR HET INTERVIEW (3.02 min) (https://www.hoorn-online.nl/interview/Gesprek met wethouder Axel Boomgaars2022-01-17.mp3)


Wethouder Axel Boomgaars licht de keuze van het college toe. Hij ziet het proces om tot een keuze te komen niet als ideaal. De tijd om met alle partijen te overleggen en te beoordelen ziet hij als te kort. Er is overleg geweest met de andere gemeenten. De kern is het bedienen van doelgroepen. Jongeren worden door de oudere mediavormen bijna niet bediend. Het PBO van van Hoorn zeggen voldoet aan de normen van het Commissariaat voor de Media. Over de samenwerking tussen de partijen kan hij zeggen dat alle partijen hebben aangegeven dit te willen doen. Wanneer dit voor de raadsvergadering waarin het besluit moet worden genomen voor elkaar kan komen zou hij erg blij zijn. Ondanks de stelselwijziging in 2025 wil het college nu kiezen voor een modernere aanpak.

Veel fracties  en ook het college zien graag dat er een samenwerking komt tussen partijen en een definitieve keuze lijkt nog niet te kunnen worden gemaakt. De wethouder zegt toe voor de raadsvergadering van 7 februari onderzocht te hebben of samenwerking mogelijk is.

Wethouder Axel Boomgaars over de omroepaanwijzing Wethouder Axel Boomgaars over de omroepaanwijzing
Saida Voet van van Hoorn zeggen voert het woord Saida Voet van van Hoorn zeggen voert het woord
Edo van Eekeres van HoornRadio spreekt in Edo van Eekeres van HoornRadio spreekt in
Willem Bakker namens ouderen Willem Bakker namens ouderen