Bestemmingsplan Pelmolenpad: ondergronds parkeren zit er niet in

Commissievergadering 17 januari

HOORNGIDS HOORN | Het ontwerpbestemmingsplan heeft in februari en maart van het vorig jaar ter inzage gelegen en dat heeft geleid tot een paar kleine aanpassingen. De raad wordt gevraagd dit bestemmingsplan nu vast te stellen.

Een drietal insprekers vragen aandacht voor het verdwijnen van een groenstrook bij de Kometenstraat, waar vogels en vleermuizen zich hebben gevestigd. Het stukje werd door dhr. Dekker vleermuisbos genoemd. Dhr. Wijk strijdt voor het behoud van een flink stuk van het groenstukje. Hij wil zich niet uitspreken voor welke variant, want in elke variant wordt het speelveld en groenstrook weggesneden. Dhr. Stumpel wil namens de Stichting De betrokken poorter aandacht geven aan negatieve invloed op het woongenot van de geplande parkeergarage. Hij stelt voor dat de stad gebruik maakt van de expertise van de stichting.

Het parkeren blijft voor diverse fracties een punt van zorg. Krijgen de bewoners van andere delen van de wijk en voor de ondernemers in de stad er geen overlast mee? De bouwplannen van woningen worden eindelijk serieus aangepakt. Eindelijk de schop in de grond, verzucht Aart Ruppert van ÉénHoorn. Dat er nieuwe woningen komen wordt toegejuicht, maar er wordt door Liberaal Hoorn en Fractie Tonnaer gehoopt op maximale hoogte van drie woonlagen. GroenLinks wil speelplekken voor kinderen en niet zozeer de keuze voor het stallen van blik. Sociaal Hoorn herhaalt dat het aantal nieuwe sociale huurwoningen dat erbij gaat komen toch te weinig is.

De PvdA vraagt om ondergronds parkeren en vindt het prima dat dit plan een droom is voor de projectontwikkelaars, maar ziet liever dat het een droom wordt voor de huidige en toekomstige bewoners. ÉénHoorn wijst op eerder onderzoek dat ondergronds parkeren onbetaalbaar is.

Wethouder Axel Boomgaars staat achter de wens om zoveel mogelijk groen te behouden en zegt toe daar aandacht aan te besteden. Er komt een parkeerregime waarbij rekening wordt gehouden met parkeren door bewoners en bezoekers. Dit jaar komt nog de uitslag van een onderzoek naar parkeren. De LPG-tankmogelijkheid gaat weg uit dat gebied. Hij heeft oor voor bevindingen van De betrokken poorter en zal dat vergelijken met de uitspraken van de ingehuurde experts, maar het oordeel van de ingehuurde deskundigen zullen zwaarder wegen. Hij vindt het ook jammer dat een stuk groen zal verdwijnen, maar ziet weinig kans om er nog iets aan te veranderen.

Ondergronds parkeren zit er helaas niet in en ook het omlaag brengen van de parkeernorm wordt erg moeilijk. Of er genoeg bomen in die omgeving kunnen worden geplaatst zodat wordt voldaan aan de verhouding 1,3 boom per woning kan hij niet garanderen. Waarschijnlijk wordt de norm niet gehaald op die plek. Niet alle stukjes groen worden vol gezet met bomen. Die komen wel op een andere plek.

Ontwerp Pelmolenpad Ontwerp Pelmolenpad