In 'Dijkstra & Evenblij Ter Plekke' komt BNNVARA met gekleurd beeld over het beeld

Zondagavond live NPO1 in restaurant The Saint van 20.00 tot 22.00 uur

HOORNGIDS HOORN | Het is een avond vol Hoornse onderwerpen deze zondagavond in restaurant The Saint in de voormalige Grote Kerk aan het Kerkplein. Routineus presenteren Erik Dijkstra en Frank Evenblij het BBNVARA programma ’Dijkstra en Evenblij Ter Plekke’. Het toegestroomde publiek kijkt geïnteresseerd toe hoe het toegaat bij de NPO1 live radio-uitzending.

Met muzikale omlijsting van Tim Knol komen Hoornse onderwerpen langs, zoals het ’taartarrest’, de moord die ruim honderd jaar geleden werd gepleegd met een vergiftigde taart. Iets recenter het fameuze optreden van The Beatles op 6 juni 1964 in de veilinghal in Blokker. Bakker Rein Otten komt vertellen over zijn brief van Liander waarin de waarschuwing dat zijn bakkerij te veel stroom verbruikt. En burgemeester Jan Nieuwenburg mag aanschuiven om een paar vragen van de presentatoren te beantwoorden. Natuurlijk is een van de onderwerpen het standbeeld van J.P. Coen.

In een voorgesprek is aan de redactrice van het programma, Roos Beentjes, door een woordvoerder van de facebookgroep Hoornse Verhalen, Mensen en Foto’s aangegeven, dat het onderwerp JP Coen steevast leidt tot heel veel reacties. Daarbij is de algehele teneur dat het beeld moet blijven staan waar het staat, inclusief de toelichtende tekst die op de sokkel vermeld staat. De redactrice heeft er kennis van genomen en daarna geen voorstanders van het laten staan van het beeld aan het woord gelaten, ondanks de aankondiging van de aanwezigheid van voorstanders van het beeld.

De verklaring die zij hiervoor gaf namens BNNVARA: ”We wilden geen twee witte mannen bekvechtend tegenover elkaar hebben, dus kozen we voor deze optie.”  Er werden daarom uitsluitend twee notoire Coenbestrijders aan het woord gelaten.

Dit geeft een tendentieus beeld van de heersende mening over de aanwezigheid van het beeld op de Roode Steen en werpt daarmee een smet op de objectiviteit van het programma Dijkstra & Evenblij ter plekke. 

 

Foto’s: Wally Ooms

Radio 1 live restaurant The Saint in Hoorn Radio 1 live restaurant The Saint in Hoorn
Bakker Rein Otten over zijn stroomverbruik Bakker Rein Otten over zijn stroomverbruik
Burgemeester Nieuwenburg kwam ook in de uitzending Burgemeester Nieuwenburg kwam ook in de uitzending