Tabor haalt LOOT-licentie naar Hoorn!

ingevoerd op 27-5-2006

Scholengemeenschap Tabor in Hoorn biedt jongeren nog meer sportieve kansen. Dankzij een zogenaamde LOOT-licentie (LOOT= Landelijk Overleg Onderwijs Topsport) kunnen succesvolle sporters nu ook in Hoorn aan de slag.

Aan het einde van 2005 werd bekend gemaakt dat het Ministerie van OC&W en NOC*NSF ruimte zagen voor uitbreiding van het aantal LOOT-scholen ( LOOT= Landelijk Overleg Onderwijs Topsport)  in Nederland met vijf nieuwe scholen. Omdat binnen SG Tabor al een jarenlange traditie bestaat om talentvolle leerlingen extra te begeleiden, besloot Tabor om een poging te wagen een dergelijke licentie naar Westfriesland te halen.

Zoals het tweetalig VWO op Werenfridus het reguliere onderwijsaanbod op Tabor aanmerkelijk heeft verrijkt, zo zal de LOOT-licentie de totale school ruime mogelijkheden geven om talentvolle sporters extra te begeleiden tijdens hun studie in het middelbaar onderwijs. Met de komst van de LOOT-licentie ontstaat de voor de LOOT-leerlingen de mogelijkheid om het rooster flexibel te maken waardoor er meer ruimte is voor trainingen en wedstrijden. Zonodig kan een ( gedeeltelijke ) vrijstelling voor bepaalde vakken worden verleend of er is eventueel uitstel of vermindering van huiswerk te regelen. Verder biedt de LOOT-school voorzieningen om achterstanden weg te werken die veroorzaakt zijn door trainingen en wedstrijden. Ook behoort uitstel of aanpassing van afname van repetities of schoolonderzoeken tot de mogelijkheden, maar ook het afleggen een gespreid examen over twee jaar ( voor de absolute topsporter) is een optie. De begeleiding van de sporters is in handen van een speciale  studie- en sportcoördinatoren, die ook bemiddelen in het gebruik van sportaccommodaties. Kortom: naast  uitstekend  en degelijk onderwijs biedt Tabor ook een fantastische mogelijkheid voor topsporters.

Maar liefst 31 scholen in Nederland toonden belangstelling voor deze mogelijkheid en na een eerste selectie door het bestuur van het LOOT, bleven er 11 scholen in de race voor de 5 beschikbare licenties. Tabor was daar één van.
Na een positief advies van het Olympisch Steunpunt waarbij de huidige 68 gekwalificeerde topsporters van Tabor voldoende ondersteuning gaven aan de voortgang van de procedure, werd Tabor aan een nader onderzoek onderworpen.

Een visitatiecommissie heeft namens het Algemeen Bestuur van het LOOT alle 11 scholen bezocht en zich een oordeel gevormd over de mogelijkheden. Daartoe werden indringende gesprekken gevoerd met de directie, met de begeleidingsteams en met de topsporters zelf.

Op 27 april heeft het bestuur van het LOOT de voordracht gemaakt voor het Ministerie en op 28 april werd duidelijk dat Tabor met afstand de bést gekwalificeerde kandidaat is voor de nieuwe licentie. Op alle fronten haalde Tabor de hoogste score en dat betekent dat met ingang van 1 september Tabor officieel een LOOT- licentie heeft.
Dat betekent dat naast het normale onderwijs een nieuwe dimensie wordt toegevoegd aan het ruime scala van mogelijkheden dat Tabor al biedt. Het is bovendien een extra ondersteuning bij de verdere vormgeving van de Tabor Sportscholen die op diezelfde datum officieel van start gaan en die vooral inspelen op de ontwikkeling van breedtesport..

Met deze LOOT-licentie beschikt Hoorn over een nieuwe onderwijsfaciliteit die zonder twijfel effect zal hebben op het sportieve imago van de stad. SG Tabor voegt een nieuwe dimensie toe aan het toch al brede onderwijsaanbod. Van oudsher staan de drie Tabor-locaties  d’Ampte, Werenfridus en Oscar Romero bekend om hun degelijk onderwijs en om de uitstekende zorg om de leerlingen. Met de komst van de LOOT-licentie wordt opnieuw het reguliere onderwijsaanbod verder gecompleteerd.

De voorbereiding op de daadwerkelijke start per 1 september 2006 zijn inmiddels in volle gang. Nadere informatie zal vanaf die datum verkregen kunnen worden via het Centraal Bureau van SG Tabor op Dampten 24 in Hoorn.