CDA Hoorn wil aparte parkeervergunning vrijwilligers

ingevoerd op 27-5-2006

De Hoornse CDA-fractie vraagt het College van B&W te onderzoeken of er een aparte parkeervergunning kan komen voor vrijwilligers die in de Hoornse binnenstad actief zijn. Volgens het CDA is het voor non-profit-organisaties in het centrum nu lastig om vrijwilligers aan zich te binden. Het is vrijwel onmogelijk voor instellingen om een parkeervergunning te krijgen. Ook zijn de kosten, van 240 tot 340 euro per jaar per vergunning, nu zeer hoog.
 
Lees hier de brief van het CDA:

Aan: de gemeenteraad van Hoorn
Cc: College van Burgemeester en Wethouders van Hoorn
Datum: 25 mei 2006  –  cc. media en raadsleden
Betreft: voorstel vergroting diversiteit parkeren binnenstad


Geachte voorzitter,
Zoals bekend zijn diverse organisaties, instellingen en verenigingen in belangrijke mate afhankelijk van de inzet van vrijwilligers. Het CDA vindt vrijwilligerswerk heel belangrijk en waardeert de inzet van alle vrijwilligers in hoge mate. Zonder vrijwilligers zouden vele activiteiten tot stilstand komen. Er is dus alle reden om vrijwilligers én organisaties die afhankelijk zijn van de inzet van vrijwilligers zoveel mogelijk te faciliteren bij de uitvoering van vrijwilligerswerk.
 
In onze binnenstad worden al deze organisaties, die wij gemakshalve non-profit organisaties noemen, geconfronteerd met het voor Hoorn bekende parkeerregime. Betalen bewoners 36 euro per jaar voor een parkeervergunning, voor bedrijven geldt een tarief van 240 euro per jaar voor een parkeervergunning op werkdagen, inclusief het weekeinde kost de vergunning voor bedrijven 340 euro per jaar. Non-profit organisaties betalen in het gunstigste geval het voor hen hoge tarief voor bedrijven als ze voldoen aan de criteria; de meeste non-profit organisaties –met name verenigingen- voldoen echter niet aan de criteria en kunnen derhalve geen vergunning verkrijgen.

Dit is voor de betrokkenen heel lastig en bepaald geen aanmoediging om als vrijwilliger actief te zijn in de binnenstad.
Het CDA betreurt het dat vrijwilligers en organisaties die uitsluitend of vrijwel alleen met vrijwilligers kunnen functioneren, met deze “hindernis” worden geconfronteerd. Het CDA is van mening dat er ook op dit vlak zoveel mogelijk maatwerk geleverd moet worden en vraagt zich af of er bijvoorbeeld via een wijziging van de parkeerverordening ruimte geschapen kan worden voor deze doelgroep.

Met andere woorden: is het mogelijk om in de parkeerverordening een aparte groep gebruikers te definiëren? Kan er voor deze doelgroep een (gereduceerd) parkeertarief worden ingesteld? Behoort dit in juridische zin tot de mogelijkheden?
 
Omdat het voor het maken van een afweging door de raad ongetwijfeld nodig zal zijn antwoorden te hebben op deze vragen verzoeken wij u dit voorstel voor advies voor te leggen aan het College van Burgemeesters en Wethouders. Wellicht zal het college naast het beantwoorden van deze vragen aanvullende informatie of andere aspecten onder de aandacht van de raad willen brengen.
 
Graag vernemen wij van u op welke termijn dit voorstel met het advies van het college aan de orde kan komen.

Met vriendelijke groet,
Namens de CDA-fractie,

 
Marian van Berkum en Johan van der Tuin