Geen overlast arbeidsmigranten op Neutronweg, toch moeten ze wegwezen

27-01-2023

HOORNGIDS HOORN | Fractie Tonnaer, Christen Unie en Liberaal Hoorn hebben december 2022  het Hoornse college van B&W onder andere gevraagd het wonen op bedrijfsterreinen door arbeidsmigranten voorlopig toe te staan zolang er geen grote woonlocatie voor arbeidsmigranten is gevonden in de regio West-Friesland. Uit de beantwoording blijkt dat het college van B&W toegeeft dat de bewoners aan de Neutronweg 8A geen overlast veroorzaken maar desondanks niet daar mogen blijven wonen. Het college wil wonen door arbeidsmigranten in bedrijfswoningen niet gedogen zolang er geen grote woonlocatie voor arbeidsmigranten is gevonden in de regio West-Friesland.

De drie fracties beraden zich op voorstellen voor de gemeenteraad van 7 februari zodat alsnog wonen door arbeidsmigranten tijdelijk wordt toegestaan in bedrijfswoningen op bedrijfsterreinen. Daartoe hebben Fractie Tonnaer, Christen Unie en Liberaal Hoorn vragen gesteld aan het college van Burgemeester en Wethouders van Hoorn. Deze vragen en de beantwoording zijn hieronder te lezen. 

Hoorn, 24 januari 2023

Onderwerp: Beantwoording artikel 36-vragen van de fractie Tonnaer, Liberaal Hoorn en Christen Unie over wonen arbeidsmigranten op bedrijventerreinen

Geachte heren Tonnaer, De Meij en Maas,

U heeft op 12 december 2022 schriftelijk vragen gesteld over het wonen van arbeidsmigranten op bedrijventerreinen, in het bijzonder gericht op locatie Neutronweg 8a in Hoorn. Via deze brief ontvangt u de antwoorden op deze vragen.

Vraag 1: Bent u het met ons eens dat de arbeidsmigranten aan de Neutronweg geen overlast veroorzaken in straat, buurt en bedrijventerrein? Vindt u de woning voldoende groot om door tien arbeidsmigranten te worden bewoond?

Antwoord Team Vergunningen en Bouwtoezicht heeft een melding vanuit de politie ontvangen voor deze locatie, waarin door hen het verzoek is gedaan ter plaatse een bezoek te brengen. Deze controle heeft plaats gevonden op 27 september 2022. De aard van deze melding komt niet voort uit overlast, maar heeft wel betrekking op het vermoeden dat er meer personen aanwezig zijn die geen deel uitmaken van één huishouden of een relatie hebben met de onder de woning gelegen bedrijf. Dit is in strijd met de bepalingen uit het bestemmingsplan.

De bedrijfswoning zelf is groot genoeg voor de bewoning van een groot gezin, zelfs als dat uit 10 personen zou bestaan.

Vraag 2: Wilt u de gemeentelijke aanschrijving tot ontruiming van de bedrijfswoning intrekken en de bestaande woonsituatie, in afwachting van de lopende onderzoeken, voor ten minste vijf jaar gedogen?

Antwoord Dat is niet mogelijk. Op 23 maart 2021 besloot een ruime meerderheid van de Hoornse gemeenteraad de motie ’Stop huisvesting tijdelijke huisvesting arbeidsmigranten in woningen’ aan te nemen. Hierin werd het college verzocht de Beleidsnotitie Huisvesting Arbeidsmigranten per direct in te trekken, eventueel aangevraagde en nieuwe aanvragen om vergunningen niet te verlengen en strikte handhaving in te zetten op illegale bewoning in strijd met het bestemmingsplan.

Sindsdien kunnen er in Hoorn geen nieuwe vergunningen meer verleend worden voor de verhuur/ bewoning van huizen door meerdere mensen die geen gezin vormen. Dat geldt dus niet alleen voor buitenlandse werknemers, maar ook voor studenten, hospitasituaties of andere woonvormen.

Overigens werd deze motie destijds afgeraden door het college. Als belangrijkste reden werd genoemd dat het intrekken van de notitie zou betekenen dat Hoorn geen legaal alternatief meer zouden hebben om buitenlandse werknemers te huisvesten en dat mensen dan dus op straat zouden belanden, of in illegale bewoning belanden. Ook werd benadrukt dat de handhaving van overlastsituaties moeilijker zou worden.

In geval van Neutronweg 8a betreft het een bedrijfswoning. In het bestemmingsplan wordt dit gedefinieerd als ‘een woning in of bij een gebouw of op een terrein, kennelijk slechts bedoeld voor (het huishouden van) één persoon, wiens huisvesting daar gelet op de bestemming van het gebouw of het terrein noodzakelijk is’.

Tijdens de controle bleek dat er geen sprake was van een gezinssituatie. En ook de functionele binding met het bedrijf onder de woning is niet aangetoond. We zijn daarom niet voornemens om de gemeentelijke aanschrijving in te trekken of de bestaande situatie voor 5 jaar te gedogen. Die laatste keuze zou bovendien een precedentwerking hebben op andere vergelijkbare huisvestingssituaties van arbeidsmigranten in de stad.

Vraag 3 Bent u met ons van mening dat de zeven West-Friese gemeenten het vooralsnog niet is gelukt de slechte woonomstandigheden van arbeidsmigranten te verbeteren in de regio? Heeft u voor de tien arbeidsmigranten na uitzetting een alternatieve woonruimte?

Antwoord De huisvesting van buitenlandse werknemers is een complexe opgave. Er is een noodzaak om adequate huisvesting te realiseren. Tegelijkertijd is het belangrijk dat de vraag naar logiesplekken niet leidt tot verdringing van andere woningzoekenden in een toch al krappe woningmarkt. Het georganiseerde bedrijfsleven -de Westfriese Bedrijvengroep en de bestuurlijke regio Westfriesland- zien het realiseren van passende huisvesting voorde flexibele (buitenlandse) arbeidskrachten als een van de prioriteiten binnen de samenwerking en het Pact van Westfriesland. Onlangs is een locatieonderzoek afgerond. Dit wordt ook besproken met de verschillende raden.

Op dit moment is het niet mogelijk om de situatie aan de Neutronweg 8a op bedrijventerrein Hoorn 80 te laten voortbestaan. Er is vanuit de gemeente Hoorn na uitzetting geen alternatieve woonruimte voor de tien arbeidsmigranten voorhanden. Het is ook niet de taak van de gemeente om hierin te voorzien.

Vraag 4: Bent u bereid het wonen op bedrijfsterreinen door arbeidsmigranten voorlopig toe te staan zolang er geen grote woonlocatie voor arbeidsmigranten is gevonden in de regio?

Antwoord Zie beantwoording van vraag 2. Binnen Hoorn wordt gewerkt aan beleidsregels voor kamerverhuur, woningdelen en woningsplitsen in de gemeente Hoorn. Het ligt in de verwachting dat in het eerste kwartaal van 2023 deze nieuwe beleidsregels aan de raad worden voorgelegd. Zolang er geen nieuwe beleidsregels zijn vastgesteld voor kamerverhuur, woningdelen en woningsplitsen en de bestemmings­ plannen bewoning van woningen met meer dan één gezin niet toelaat, zien wij op dit moment geen mogelijkheden om het wonen op bedrijventerreinen door arbeidsmigranten voorlopig toe te staan.

Met vriendelijke groet,
Burgemeester en wethouders van Hoorn

Neutronweg 8A exterieur Neutronweg 8A exterieur

Reacties
Reactie: (H. Spanger)
27-1-2023, 16:49
En de ambtenarij? Die trekken 's-middags de deur achter zich dicht, gaan lekker naar huis en laat de boeren maar dorsen!