Herten mogen niet, kamelen en waterbuffels wel

Liberaal Hoorn stelt vragen aan het college van burgemeester en wethouders

HOORNGIDS HOORN | Minister Piet Adema van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit is van mening dat dam- en edelherten in velden en bossen moeten kunnen leven. ”De beperkte ruimte achter een hek hoort niet bij deze dieren”, vindt hij. Er is daarom besloten dat vanaf 1 januari 2024 niet meer mag worden gefokt met de herten van hertenkampen en kinderboerderijen. Bestaande dieren mogen wel tot hun dood blijven. Hertenkampen zullen dus geleidelijk aan verdwijnen.

Door deze maatregel worden ook in Hoorn en de regio hertenkampen en kinderboerderijen getroffen. Op de huis- en hobbydierenlijst van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit staan wel onder andere kamelen en waterbuffels. Het is niet goed te begrijpen waarom deze dieren wel op de lijst staan, maar herten niet. Debby Katers, raadslid van Liberaal Hoorn, vraagt in een brief aan het college van burgemeester en wethouders om samen met andere gemeenten op te trekken en tegen het besluit in te gaan:

 

Aan: College van Burgemeester en Wethouders

Herten mogen niet maar kamelen wel!

Hoorn, 29 januari 2023

Geacht college,

Vanaf januari 2024 is het verboden om te fokken met de herten. De hertenkampen hoeven niet gelijk dicht; ze mogen openblijven tot het laatste dier gestorven is. Onze fractie begrijpt dit besluit niet.  Het gaat hier om dieren die al decennialang gedomesticeerd zijn (net als honden en katten) en die qua ruimte, mogelijkheden en welzijn in het doorsnee hertenkamp een paradijselijk leven hebben. Alpaca’s en lama’s bijvoorbeeld staan weer wel op de lijst, want zij zijn inmiddels gedomesticeerd. Onze fractie vindt dit een doorgeslagen en dogmatische maatregel.

Veel mensen genieten juist van dit stukje natuur met deze prachtige dieren die al eeuwen worden gehouden. Hoe is het dan toch mogelijk dat het hert niet meer gehouden mag worden maar een kameel wel? 

Onze fractie is benieuwd hoe het college hier tegenover staat en welke stappen er vanuit de gemeenten gezet kunnen richting landelijke politiek.

1. Hoe lang is het hertenkamp al aanwezig in onze gemeente?

2. Kan het hertenkamp niet gezien worden als cultureel erfgoed?

3. Bent u bereidt het gesprek aan te gaan met andere gemeenten die ook een hertenkamp hebben om samen op te trekken en tegen het besluit in te gaan?

Wij weten dat dit college inbreilocaties  en “bouwen bouwen bouwen” erg belangrijk vindt en minder oog heeft voor de natuur. Bent u het echter met ons eens dat deze plek “de hertenweide” een fijne, groene plek moet blijven?

Met vriendelijke groet,

Debbie Katers
Raadslid Liberaal Hoorn

Deze zoogdieren staan op de huis- en hobbydierenlijst van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit: Afrikaanse dwergrelmuis, Algerijnse gerbil, Alpaca, Bleke gerbil, Bruine rat, Bunzing, Cavia, Chinese dwerghamster, Chinese waterree, Dwergrenmuis, Ezel, Fret, Geit, Goudhamster, Grote Egyptische renmuis, Harrington’s gerbil, Hond, Huiskat, Huismuis, Kameel, Konijn, Lama, Mongoolse gerbil, Noord-Afrikaanse renmuis, Paard, Rund, Schaap, Varken, Waterbuffel, Woestijnslaapmuis.

Damhert met kalfje Damhert met kalfje