Een bewaakte fietsenstalling in Hoornse binnenstad?

Commissievergadering 31 januari

HOORNGIDS HOORN | De raad vroeg in november 2021 om uit te proberen in hoeverre een bewaakte fietsenstalling in de omgeving Kerkplein/Roode Steen inclusief een openbaar toilet de oplossing is voor een grote behoefte daaraan. Er is toen ook gesproken over een inpandige stalling. Op de vrijdag- en zaterdagavond kunnen daar tot 470 fietsen worden aangetroffen, terwijl er voor 70 fietsen een rek beschikbaar is.

Het probleem is dat zo’n inpandig systeem te duur is en het college vraagt zich af of een grote stalling effectief genoeg is. De fracties wordt gevraagd mee te denken over een stapsgewijze invoering van fietsparkeren. Een heikel punt is voor meerdere fracties de prijs die betaald moet worden voor een pilot van twee jaar. Een half miljoen voor een probleem gedurende twee avonden in de week moet Hoorn niet willen. Het opruimen van oude fietsen en het bijzetten van fietsenrekken oogsten meer bijval. Een pop-up fietsenstalling in de weekenden lijkt voor een paar fracties een goed idee. De vraag hierbij kan zijn of er dan parkeerplaatsen voor auto’s voor gebruikt kunnen worden.

De PvdA ziet met genoegen het toegenomen gebruik van de fiets en wil kritisch kijken naar het gebruiken van autoparkeerplaatsen om daar fietsen neer te zetten. GroenLinks en Fractie Tonnaer zien wel wat in een permanente fietsenstalling. Het Kerkplein lijkt daar de beste plek voor. De Realistische Partij vreest dat het bemoeilijken van autoverkeer de leegstand van de winkels bevordert. Andere fracties zien daar andere oorzaken voor.

Wethouder René Assendelft constateert dat een eerdere suggestie van inpandige stalling weinig steun heeft. Er is geconstateerd dat in de weekenden een piekbelasting optreedt bij het Kerkplein en de Roode Steen. Er wordt onderzocht hoe in de stad precies geparkeerd wordt. Het idee van een pop-up stalling lijkt hem moeilijk te realiseren binnen de financiën die ervoor zijn. Het Grote Noord wordt nu ook vaak gebruikt om fietsen neer te zetten. Er wordt ook gekeken naar de plaatsen waar de terrassen zijn. Daar komt natuurlijk geen stalling. Handhaving is niet zomaar geregeld. Ook het weghalen van fietswrakken lijkt makkelijker gezegd dan gedaan. Een goede ruimte waar veel fietsen kunnen worden geplaatst is eigenlijk niet aanwezig. Hij denkt genoeg suggesties van de fracties te hebben gehoord om verder door te gaan met beleid op dit punt. In april komt dat op tafel.

Wethouder Assendelft 31 januari 2023 Wethouder Assendelft 31 januari 2023