Zorg voor de jeugd normaliseren (+ Radio interview met Matthijs Koster)

Commissievergadering 31 januari

HOORNGIDS | De Westfriese gemeenten willen gezamenlijk de resultaten rondom het verbeteren en versterken van het jeugddomein aanpakken. Het doel is dat iedere jeugdige in de regio veilig en gezond opgroeit, talenten kan ontwikkelen en naar vermogen meedoet in de samenleving. Er gaat meer ingezet worden voorkomen van problematiek waar het kan, beschermen waar het moet en het realiseren van een dekkend en samenhangend jeugdzorgaanbod.

Gesprek met Matthijs Koster (CDA) over jeugdzorg

LUISTEREN NAAR HET INTERVIEW (3.01 min) (https://www.hoorn-online.nl/interview/Gesprek met Matthijs Koster over jeugdzorg 2023-01-31.mp3)

Normaliseren en het hanteren van de menselijke maat is iets dat door sommige fracties een punt van aandacht moet blijven. D66 vindt de uitgangspunten nogal vaag. Er wordt gevraagd naar de specialistische jeugdzorg, wordt daarin voorzien? Er zijn ook zorgen om de 18-jarigen, die in een gat komen te vallen. Matthijs Koster (CDA) maakt duidelijk wat er precies wordt bedoeld met normaliseren. Het komt erop neer dat niet achter alle iets afwijkende gedragingen een probleem zit waar jeugdzorg zich mee moet bemoeien. Arnica Gortzak (PvdA) ziet in het woord normaliseren de betekenis van standaardiseren, zij constateert dat scholen zoveel bezuiniging hebben moeten ondergaan dat hulp vanuit school onmogelijk is geworden.

Wethouder Marjon van der Ven wijst op het benoemen van het begrip normaliseren in de stukken van de overheid en de instanties. Het gaat om de aandacht die het kind nodig heeft. De leeftijd van 18 jaar wordt gehanteerd omdat het in Hoorn en de regio gaat om de hulp die tot 18 jaar wordt gegeven. Het tekort aan personeel in de jeugdzorg is een landelijk probleem. Er worden pilots opgezet om via huisartsenpraktijken te kijken of er gerichter kan worden doorverwezen. De zorgaanbieders denken en werken hierin mee.

De wachtlijsten zijn ook een landelijk probleem. De samenwerking met gemeenten en zorginstellingen is de laatste jaren verbeterd, maar natuurlijk kan het altijd nog beter. Met de regiogemeenten en het GGZ wordt ook samengewerkt om zorg aan 18+ te continueren. Het onderwerp zal bij de raadsvergadering weer ter sprake komen.

Wethouder Van der Ven over jeugdzorg Wethouder Van der Ven over jeugdzorg