Avenhorn maakt zich op voor de opvang van 225 asielzoekers

04-02-2023

HOORNGIDS REGIO | In Avenhorn is met gemengde gevoelens gereageerd op het nieuws dat 225 asielzoekers die nu nog verblijven op het parkeerterrein van het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen  een plek zullen krijgen in hun dorp. De gemeente Koggenland heeft daar deze week een beslissing over genomen, waarna de inwoners zijn ingelicht. 

De beoogde plek is direct naast het sportcomplex van voetbalvereniging RKEDO aan de Julianastraat in Avenhorn. Een lapje grond dat in eigendom is van  de gemeente Koggenland, waar nu nog schapen op grazen. De pachter van de grond is op de hoogte gesteld en voorziet vooralsnog geen problemen om de schapen elders onder te brengen.

Enkele maanden
De direct omwonenden hebben veelal van elkaar moeten vernemen wat er te gebeuren staat, waarbij door een enkeling de woorden ”overval” en ”door de strot geduwd” worden gebruikt. Er zal een paviljoen op het terrein worden ingericht waarin de 225 asielzoekers onderdak zullen krijgen. Het gaat hier om een tijdelijke oplossing. Het geplande verblijf zal duren tot november dit jaar en zal binnen een tijdsbestek van maximaal twee maanden aanvangen. Waarschijnlijk al medio volgende maand. Hoewel er begrip bestaat voor de noodzaak voorzien inwoners de nodige problemen daar de grond gelegen is direct naast een route waar veel recreanten lopen en fietsen. ”Niet iedereen zal zich daar meer even veilig voelen”,  aldus een buurtbewoner.

Crisisnoodopvang
De asielzoekers die vanaf medio maart in Koggenland worden opgevangen, verblijven nu nog in een paviljoen op het parkeerterrein van het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen. Hoewel de ervaring daar vanuit de gemeente en opgevangen mensen positief is, is langer verblijf op die locatie vanwege de opening van het buitenmuseum niet mogelijk.

Regionale samenwerking
De Westfriese gemeenten hebben als regio afgesproken zich gezamenlijk in te spannen om een betekenisvolle bijdrage te leveren in deze crisis. Hoorns burgemeester Jan Nieuwenburg, namens de regio: ”Het opvangen van deze mensen doen wij als regio. Samen hebben we gekeken naar wat er wél kan en hoe je door daadkracht heel goede oplossingen kan bieden. Als Westfriese gemeenten wachten we niet op een opdracht. Wij zijn ‘aanpakkers’ en doen wat nodig is. We zorgen er zo voor dat we dit met alle partijen in goede afstemming kunnen doen, met oog voor de mensen, inwoners en omgeving.”

Crisisnoodopvang in Koggenland
Burgemeester Bonsen van Koggenland vult Nieuwenburg aan: ”Als Koggenland doen we nu waar onze kracht ligt: er voor elkaar zijn als dat nodig is. We hebben als gemeente een locatie beschikbaar. Dankzij het draagvlak, mede door de regionale samenwerking, kunnen we deze groep mensen enkele maanden rust geven. De begripvolle en warme reacties van inwoners op eerdere opvang van vluchtelingen, geven me het vertrouwen dat we als gemeente het verschil kunnen maken voor deze asielzoekers in deze periode. Het is fantastisch dat we hierin samenwerken in de regio. Andere Westfriese gemeenten werken nu aan een volgende stap in deze samenwerking, maar tot november blijven de mensen bij ons.”

Organisatie en coördinatie bij Veiligheidsregio
Veiligheidsregio Noord-Holland Noord is verantwoordelijk voor het organiseren van crisisnoodopvang voor 450 asielzoekers in de regio. ”We zijn blij dat we in Noord-Holland Noord er samen met onze gemeenten voor zorgen dat deze mensen al sinds juli een veilige plek hebben”, aldus directeur Krishna Taneja van de veiligheidsregio. Er worden mensen opgevangen in ’t Zand, Petten en nu nog Enkhuizen. Al deze locaties zijn tijdelijk.

Avenhorn - Julianastraat A Avenhorn - Julianastraat A
Avenhorn - Julianastraat B Avenhorn - Julianastraat B