Moeizame stappen- bij Hoornse zendertoewijzing

Raadsvergadering 7 februari

HOORNGIDS HOORN | In de raadsvergadering waarin de zendertoewijzing uitgebreid is besproken werd geen duidelijke keuze gemaakt over wie de machtiging toegewezen krijgt. Er zijn vier kandidaten die de zendertoewijzing willen bemachtigen: WEEFF, Vereniging Radio Bontekoe (HoornRadio), Stichting Lokale Media (Onswestfriesland) en Stichting Van Hoorn zeggen. De eerste drie voor de gehele regio Westfriesland, de laatste heeft alleen ingeschreven voor Hoorn. Het college verzoekt de raad om het huidige voorstel van de raadsagenda te halen en uitstel te vragen bij het Commissariaat van de Media. De huidige deadline is op 3 maart. Het college hoopt dat in de komende weken een fusie tussen de aanvragers zal worden voorgesteld die ook de instemming van een meerderheid van de raad kan krijgen.   

De discussie over de zendertoewijzing is niet gegaan zonder emoties. De vraag of er toch een schijn van belangenverstrengeling zou kunnen zijn wordt naar voren gebracht door Lisa Klinkenberg van PvdA-Hoorn, omdat de gespreksleider om met de omroepen te overleggen over samenwerking een prominent lid van een van de partijen was. Ook Chris de Meij (Liberaal Hoorn) wil hier duidelijkheid over, evenals Menno Jas (De Realistische Partij) die in informatie die hem na de commissievergadering toekwam een versterking ziet van de verdenking van belangenverstrengeling. Dit werd door Niek Heijne (D66) sterk veroordeeld en met Roy Drommel (GroenLinks) betreurt hij het zwartmaken van fracties en personen. 

Wethouder Axel Boomgaars maakt duidelijk dat de gespreksvoorzitter die de samenwerking tussen de omroepen moest onderzoeken zich zo objectief mogelijk heeft opgesteld. Door de politieke achtergrond van de gespreksvoorzitter steeds weer te noemen krijgt het een bepaalde lading. De voorzitter heeft zich overigens teruggetrokken. Hij kan niet aangeven of het Commissariaat van de Media een aangevraagde uitstel kan toezeggen, hoewel de vraag niet kansloos is. De andere Westfriese gemeenten zouden met een groot deel met de uitstelaanvraag van Hoorn mee gaan. Wanneer dat uitstel wordt verleend zal het ook maanden duren voordat een nieuw keuzemoment kan komen.

Ook burgemeester Jan Nieuwenburg noemt het proces volledig transparant en er was sprake van een gelijk speelveld. Daar kwam een transparant advies uit. Alle bijlagen zijn bij het agendapunt bijgevoegd. De samenstelling van de PBO’s van alle kandidaten bevatten oud-politici. Hij benadrukt dat de integriteit van de politieke fracties niet in het geding mag zijn en het is volgens hem ook niet aan de orde. Hij betreurt dat de vraag naar belangenverstrengeling gesteld is. Het college heeft zich op elk moment integer opgesteld. Hij ziet geen aanleiding om hier door een onafhankelijke partij onderzoek naar te laten doen.

Ondanks de ontkenningen dat er gestuurd zou zijn in de keuze van het college legt Lisa Klinkenberg uit dat in dit soort processen voorkomen moet worden dat mensen van een organisatie en politici elkaar kennen of hebben samengewerkt. Alleen dan kan elke schijn van belangenverstrengeling worden voorkomen.  

Een hoofdelijke stemming over het voorstel om de beslissing uit te stellen naar een latere datum leverde de uitslag op van 18 stemmen voor en 16 tegen.

Omroepaanwijzing Omroepaanwijzing