Interpellatiedebat aanleg kunstgrasveld Risdam-Noord

Raadsvergadering 7 februari

HOORNGIDS HOORN | Uiterlijk 2023 zou in Risdam-Noord een kunstgrasveld zijn gerealiseerd op het huidige hoofdveld van HSV Sport 1889. Nu lijkt het erop dat dit in 2024 pas te verwachten is, ondanks het besluit van de raad om dit uiterlijk in dit jaar voor elkaar te krijgen.

Zes fracties zijn van mening dat het college de belofte om een kunstgrasveld aan te leggen niet gestand doet. Zij vinden het ook vreemd dat er twee aanvullende voorwaarden zijn gesteld, die niet door de raad zijn genoemd. Bovendien is de communicatie met de raad hierover uitgebleven en moesten raadsleden in de krant lezen waarom 2023 niet meer het jaar is waarin het raadsvoorstel wordt uitgevoerd. De fracties Sociaal Hoorn, Fractie Tonnaer, PvdA-Hoorn, Liberaal Hoorn, DRP en ChristenUnie betwijfelen of bij wethouder Dick Bennis de sensitiviteit voor een dergelijk dossier aanwezig is. Het niet uitvoeren van een raadsbesluit zien deze fracties als een politieke doodzonde.

Wethouder Bennis benadrukt dat het uitvoeren van het plan een dure zaak is. Hij heeft van de betrokken voetbalvelden de eis dat het vitale clubs zijn. Dat bleek niet helemaal duidelijk te zijn en heeft het college doen besluiten de pauzeknop in te drukken. Er zijn verschillende gesprekken geweest en de laatste gesprekken geven aanleiding om de pauzeknop weer uit te schakelen. Daar zijn hij en de clubs blij mee. Hij geeft aan dat hij intensief met de clubs heeft overlegd en daar waar er risico’s worden gelopen met overheidsgeld, moet je voorzichtig zijn.

De gespreksronden in het vorige jaar lieten zien dat er vanuit een moeilijke clubsituatie een groei naar een vitalere club plaats vond. Hij laat weten dat hij altijd open staat voor vragen en dit interpellatiedebat doet wat met hem. Gaan we werken aan het zo zuur mogelijk maken voor elkaar of willen we gezamenlijk iets voor elkaar krijgen? Hij noemt het enthousiasme waarmee de clubs zich uit hun problemen worstelen. Dit debat doet ook hen geen recht. Wethouder Bennis geeft wel toe dat hij daarover wat eerder een bericht naar de raad had kunnen sturen. De kunstgrasvelden zullen nu zo snel mogelijk worden aangelegd.

De interpellatieaanvragers hebben na onderling overleg geconcludeerd dat de wethouder weer hun volledige vertrouwen geniet en zij dringen aan op een snelle realisering van de kunstgrasvelden.

Wethouder Bennis over kunstgrasveld Wethouder Bennis over kunstgrasveld