Geen horeca in Gouw 7, wel bij Westfries Museum

10-02-2023

HOORNGIDS HOORN | Fractie Tonnaer heeft eerder vragen gesteld over uitbreiding horeca in winkels en woningen. Daarbij kwamen met name de mogelijke plannen tot herbestemming van Gouw 7 en de horecaplannen in het Westfries Museum aan de orde. Uit de beantwoording van het college van B&W is duidelijk geworden dat de vestiging van horeca in het pand Gouw no.7 alleen kan wanneer van het bestemmingsplan wordt afgeweken. Voor de vestiging van horeca met hotelkamers, feestzaal en feesttuin is nog geen vergunning aangevraagd. De kans dat er een vergunning wordt gegeven acht Fractie Tonnaer klein.

Voor een B&B is geen vergunning nodig. Er mag maximaal 20m2 van een woning gebruikt worden voor B&B en de hoofdbewoner moet in de woning aanwezig zijn tijdens gebruik van B&B. De mogelijkheid een evenementenvergunning aan te vragen voor de binnenstadstuin achter pand Gouw no. 7 vindt Fractie Tonnaer een slecht plan. Roger Tonnaer: ”Wij rekenen erop dat met de belangen van de bewoners aan Ramen en Gouw rekening wordt gehouden zodra er een horeca- of evenementen vergunning wordt aangevraagd. Wij blijven mogelijke ontwikkelingen op de voet volgen.”
De vragen met daaronder de beantwoording zijn hieronder te lezen.

Beste heer Tonnaer,
U heeft vragen gesteld over uitbreiding van horeca in winkels en woningen. In deze brief leest u de antwoorden op uw vragen.
Vraag 1 Bent u met ons van mening dat er in Hoorn voldoende horecabedrijven zijn gevestigd en uitbreiding van de horeca daarom niet noodzakelijk is?
Het maximum aantal horecagelegenheden is opgenomen in een bij het bestemmingsplan behorende bijlage (ruimtelijk kader) en in de Staat van Inrichtingen (op basis van de APV/ overlast). Als hierbinnen nog ruimte is voor nieuwe horeca, kan medewerking worden verleend. Is er geen ruimte voor nieuwe horeca, dan wordt dit ook niet toegestaan. Als nu aanvragen om de vestiging van horeca binnenkomen, worden deze getoetst aan het bestemmingsplan en de Staat van Inrichtingen. Dit houdt in dat de binnenstad is opgedeeld in horecagebieden. Binnen elk horecagebied is een bepaald aantal horecagelegenheden toegestaan, waarbij onderscheid wordt gemaakt in horeca-categorieën, zoals restaurant, kroeg, daghoreca, loketverkoop etc. Dit jaar wordt een start gemaakt met de uitvoering van de evaluatie en de actualisatie van het horecabeleid zoals besloten bij de vaststelling van de begroting 2023.
Vraag 2 Wilt u alsnog afzien van een horecavoorziening in het Westfries Museum?
Nee, de horeca als ondersteunende functie maakt vast onderdeel uit van het Westfries Museum. De horecavoorziening is niet commercieel en zal worden gerund door vrijwilligers van het museum. Tot aan de sluiting van het museum is dit ook altijd het geval geweest en is alleen geopend tijdens de openingstijden van het museum. Incidenteel kan er gebruik worden gemaakt van de horecaruimte voor feestelijke bijeenkomsten van besloten gezelschappen. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van commerciële horecaondernemers en cateraars.
Vraag 3 Vestiging van een B&B gaat vaak ten koste van de woonfunctie en is concurrerend voor de gevestigde hotels. Wilt u de vestiging van nieuwe B&B’s beperken door minder vergunningen te verlenen?
Het realiseren van een B&B is binnen een woonbestemming bij recht toegestaan, mits wordt voldaan aan bepaalde voorwaarden. Zo mag maximaal 20 m2 worden gebruikt voor de B&B en dient de hoofdbewoner aanwezig te zijn in de woning ten tijde van het gebruik als B&B. Voor het vestigen van een B&B hoeft geen vergunning te worden afgegeven.
Vraag 4 Hoeveel B&B’s zijn met en zonder vergunning gevestigd in Hoorn?
Een B&B is bij recht toegestaan en hiervoor is dus geen vergunning nodig. Voor zover bekend zijn er zo’n vijftien B&B’s in Hoorn gevestigd.
Vraag 5 Welke voorwaarden stelt u aan de mogelijke vestiging van horeca met hotelkamers, feestzaal en partytuin aan Gouw nr. 7?
Het bestemmingsplan is leidend wat betreft het gebruik van dit pand. Het gebouw Gouw 7 heeft de bestemming Centrum-1. Hierbinnen zijn detailhandel en culturele voorzieningen toegestaan en wonen op de verdiepingen. Gouw 7 ligt ook in het horecagebied-b. Als de wens is om in het pand horeca te vestigen moet dit getoetst worden aan het in het bestemmingsplan opgenomen horecabeleid en de Staat van Inrichtingen. Binnen beiden is geen ruimte voor de vestiging van een feestzaal, hotelkamers of voor de nieuw vestiging van horeca 2.1 (kroeg/ bar). De tuin behorende bij Gouw 7 heeft de bestemming Tuin- Binnentuin. De tuin behoort bij het pand Gouw 7, waar geen horeca is toegestaan, zodat er geen basis is om dit wel in de tuin toe te staan. Het is dus aannemelijk dat geen medewerking wordt verleend aan de vestiging van horeca met hotelkamers, feestzaal en partytuin. Tot op heden is geen aanvraag ontvangen voor een omgevingsvergunning strijdig gebruik voor deze locatie.
Vraag 6 Is het mogelijk in het pand Gouw nr. 7 enkele woonappartementen te bouwen voor verkoop en huur? Wilt u de nieuwe pandeigenaar hiervoor enthousiast maken?
Het bestemmingsplan staat bij recht woningen op de verdiepingen toe. Omdat in de bestaande situatie op de begane grond al wordt gewoond, is dit ook toegestaan. Het pand kan worden opgedeeld in meerdere appartementen. Wel dient bij verbouwingen rekening te worden gehouden met de monumentale waarde van het pand.
Vraag 7 Mag de achtertuin in de toekomst gebruikt worden voor feesten en voor opslag van o.a. fusten? Kunnen bewoners van Gouw en Ramen bezwaar maken tegen een mogelijke realisering van een feesttuin?
Momenteel is in Gouw 7 geen horeca toegestaan in het pand, zodat horeca ook in de tuin niet is toegestaan. Hiervoor is nog geen aanvraag gedaan, dus we zijn niet bekend met mogelijke plannen van de eigenaar. Het staat de eigenaar vrij hier eventueel een vergunningsaanvraag voor in te dienen, evenals een aanvraag voor een evenementenvergunning. Dit valt binnen de normale regelgeving, en daarom zijn op een daaropvolgend besluit bezwaarmogelijkheden van toepassing. Uit de berichtgeving van de media is gebleken dat de initiatiefnemer het plan op dit moment niet wil doorzetten.
Vraag 8 Heeft de ondernemer bij de gemeente een vergunning voor vestiging van horeca in pand Gouw no. 7 aangevraagd of gekregen?
Nee, er is nog geen aanvraag ingediend.
Vraag 9 In de achtertuin is enkele jaren geleden een tuinhuis gebouwd. Dat blijkt in werkelijkheid een kleine woning te zijn. Welke horecafunctie krijgt de illegale tuinwoning in de toekomst en wordt daarbij rekening gehouden met de bewoners aan Gouw en Ramen?
Er is een vergunning verleend voor de bouw van een berging. Hierbij is duidelijk aangegeven dat deze niet als woning mag worden gebruikt. Als een aanvraag wordt ingediend om deze berging voor horecadoeleinden te gebruiken, is dit in strijd met het bestemmingsplan en moet hiervoor een omgevingsvergunningaanvraag worden ingediend. Dat is momenteel niet gebeurd.
Vraag 10 Bespreekt u onder andere de onderwerpen in deze brief met Horeca Nederland afdeling Hoorn en welke mening heeft zij hierover?
Nee, daar is op dit moment geen aanleiding toe. Er is op reguliere basis overleg met Koninklijke Horeca Nederland afdeling Hoorn. Daarin wordt niet gesproken op casus niveau, maar wordt gesproken over het horecabeleid in gemeente Hoorn.
Met vriendelijke groet, 
Burgemeester en wethouders van Hoorn

Gouw 7 Hoorn Gouw 7 Hoorn