Buurt oneens met plan voor 81 appartementen in de wijk Nieuwe Steen

10-02-2023

HOORNGIDS HOORN | Er is door de buurtbewoners in de Nieuwe Steen kennis genomen van het vaststellen van de zogenaamde Nota van Uitgangspunten voor Nieuwe Steen 6. De buurtbewoners laten in een schrijven weten het oneens te zijn met deze plannen en zich te gaan verenigen om zich samen hard te maken voor een leefbare buurt en het behoud van de leefbaarheid van de wijk. Er zijn ernstige bezwaren tegen een aantal aspecten, waaronder het stedenbouwkundig plan, de participatie, de veiligheid en de bouwhoogte. 

Stedenbouwkundig schetsplan
Een woordvoerder van de buurt: ”Waar de gemeente aangeeft dat de herontwikkeling van kantoorlocatie naar wonen bijdraagt aan een wijk waar het goed werken en wonen is, zal een groot deel van de bewoners worden benadeeld wanneer de plannen voor Nieuwe Steen 6 worden gerealiseerd. Voor de laagbouw in de directe omgeving is het een intimiderend hoog / groot bouwwerk. Verder zal de laagbouw in de omgeving en een groot deel van de appartementen aan de Zandsteen flink wat zonlicht en dus ook daglicht worden ontnomen. Tot slot zal voor de De Streektuinen de privacy worden geschaad. Het algemene woon- en leefklimaat van de omgeving zal dus afnemen.”

Participatie buurt
Over de participatie meldt de woordvoerder als volgt: ”Er is geen serieuze inspraak geweest voor de buurt. De buurt is na de eerste inspraakavond en het indienen van de bezwaren na 3 jaar radiostilte overvallen door de presentatie van de plannen op 15 november 2022. De plannen werden aan de buurt gepresenteerd als een voldongen feit. De reactie op de eerder ingediende bezwaren, verwijst overwegend naar de hoogbouwvisie van de gemeente Hoorn en neemt geen inhoudelijke bezwaren van de bewoners weg. Verder wordt het bezwaar met betrekking tot de toenemende verkeersdrukte en -veiligheid genegeerd.” 

Passend in omgeving
De onveiligheid speelt ook een rol. De woordvoerder daarover: ”Het ervaren gevoel van onveiligheid op het fietspad langs het kantoor van de Belastingdienst wordt veroorzaakt door samenscholing van jongeren. Door het verwijderen van het fietspad wordt de oorzaak van dit probleem niet opgelost. Er is een reële kans dat het probleem zich verplaatst (mogelijk naar de woonwijken zelf). Het verplaatsen van het probleem, is geen oplossing voor het probleem. Daarbij is de gemeente debet aan het veroorzaken van deze onveilige situatie door het toe te laten, de locatie Nieuwe Steen 6, te verwaarlozen.”

Bouwhoogte
”De bewoners hebben voorgesteld de bouwhoogte in lijn met het bestaande bestemmingsplan te maximaliseren tot 10 meter of maximaal 3 woonlagen. Hiermee kunnen nog steeds een flink aantal woningen worden gerealiseerd (zeker 48 woningen), is het passend in de omgeving en draagt het bij aan een wijk waar het goed wonen en werken is. Ook voor de bestaande bewoners. 
De buurt zal zich dan ook gaan verenigen en zich samen hard maken voor een leefbare buurt en het behoud van de leefbaarheid van de wijk.” 

Gebouw BDO kant provincialeweg  Gebouw BDO kant provincialeweg

Reacties
Reactie: (H. Spanger)
11-2-2023, 11:02
Welke buurtbewoners? Er staan allen maar kantoren en bedrijven. Of worden hiermee de bewoners van de Streektuinen bedoeld? Zou helemaal onzin zijn: de afstand is meer dan 100 meter, met groenstroken, fietspaden, sloten en 5 rijbanen ertussen!