Gladheid bestrijden voor schoolgaande fietsers op Topaas

13-02-2023

HOORNGIDS HOORN | Zodra het ook maar even gevroren heeft ontstaat er gladheid op de wegen. Strooien gebeurt vervolgens volgens bepaalde normen op vastgestelde locaties. Veelal niet op de kleinere wegen en fietspaden, hetgeen kan leiden tot gevaarlijke situaties. Zeker ook bij schoolgaande kinderen. Om die reden hebben bewoners uit de wijk Nieuwe Steen aan de bel getrokken bij de Fractie ÉénHoorn daar veel scholieren de Topaas gebruiken om op hun school Oscar Romero te geraken.  

Commissielid Charles Webster en gemeenteraadslid Aart Ruppert van ÉénHoorn hebben het college  van B&W vragen gesteld over deze gevaarlijke verkeerssituatie. In een toelichting zeggen zij: ”Tijdens de laatste periode met nachtvorst is de fractie ÉénHoorn meerdere keren aangesproken over gladheid en gevaarlijke verkeerssituaties voor met name fietsers op weg naar de Oscar Romero. Leerlingen op weg naar deze school komen uit Hoorn, Blokker en Zwaag, maar ook uit de omliggende dorpen. De Oscar Romero is een grote school met veel leerlingen, waarvan de meeste leerlingen op de fiets komen. Voor deze route rijden zij door de grote drukte op de fietspaden vanaf de rotonde Oostergouw/Krijterslaan vaak een route via de Topaas naar deze school. Aangezien in de Topaas en omgeving niet gestrooid wordt, is dat voor fietsers een heel vervelende plek. Met name de brug van de Topaas naar de school wordt dan zeer glad. Neem daarbij dat een veel bewoners in de wijk 65+ zijn die best willen fietsen, maar dit bij sneeuw en ijs niet doen en de auto pakken.”

Vragen
De fractie van ÉénHoorn heeft onderstaande vragen gesteld.
1. Is het college op de hoogte dat veel schoolgaande fietsers op weg naar de Oscar Romero gebruik maken van de ‘sluiproute’ via de Topaas?
2. Is het college bekend dat er in dat betreffende stuk van ongeveer 300 meter niet gestrooid wordt?
3. Is het college bereid de strooiroute aan te passen teneinde de verkeerssituatie voor (schoolgaande) fietsers te verbeteren en veiliger te maken? Zo nee, waarom niet?

Met vriendelijke groet
Aart Ruppert, raadslid
Charles Webster, commissielid

Topaas bij Nieuwe Steen Topaas bij Nieuwe Steen

Reacties
Reactie: (Ans Zonneld)
15-2-2023, 15:39
Al jaren vragen wij, bewoners van de Vriendschaplaan, om de strooiroute aan te passen. Dagelijks rijden en fietsen hier veel schoolkinderen en er staan zo'n 120appatermenten aan met voornamelijk oudere bewoners. Het zou prachtig zijn als de strooiroute aangepast worden naar deze tijd.